Filmy Jamese Camerona: Seřazeno od nejhoršího po nejlepší

nejlepší filmy jamese camerona

James Cameron je pan režisér. Světu dal nestárnoucí klasiky a ze Schwarzeneggera udělal hvězdu. Poslední Cameronův film jsme sice viděli před jedenácti lety, ale tak nějak všichni doufáme, že čekání na další Avatary bude skutečně stát za to. Seřadily jsme jeho filmy od nejhoršího po nejlepší.

Piraňa 2: Létající zabijáci

Zdroj: Columbia Pictures

Nová generace geneticky upravených piraní začne ohrožovat obyvatele ostrova a návštěvníky letoviska a to nejen ve vodě, ale také na suchu… Bez debat nejhorší film režiséra Camerona. Filmový debut budoucího krále Hollywoodu je špatný ve všech směrech a bohatou Cameronovu tvorbu zde připomíná snad jen láska k vodě, která hraje důležitou roli v dalších režisérových počinech. Těžko uvěřit faktu, že o tři roky později měl premiéru první Terminátor. Piraňa 2 je pokračování hororového béčka z roku 1978.

Pravdivé lži

Zdroj: 20th Century Fox

Cameron se po myšlenkově vyčerpávajícím druhém dílu Terminátora vrhnul na odreagovanou akční komedii, která je v jeho rukách dvouhodinovou excelentní jízdou v pravém slova smyslu. Chcete se bavit? Pobavíte se. Chcete akci? Dostanete ji. Arnold na vrcholu své kariéry předvádí, jak by to asi vypadalo, kdyby měl James Bond manželku a dítě. (Radek Neuman)

Propast

Zdroj: 20th Century Fox

Blízká setkání Cameronova druhu. Pod vodou. Opět úchylka na různé stroje (naháněčka pod vodou vynikající), opět výrazné ženské hrdinky, opět sympatické charaktery. Bohužel se nám sem nějak omylem vpletly mimozemšťánci, kteří se nemůžou dívat na to, jak se tady mezi sebou mydlíme. V podstatě bez nich by to bylo solidní dobrodružné drama apelující na ponorkovou nemoc a lidskou psychiku. Takto hlavně v závěru těžké WTF (zdravím Zemeckisův Kontakt) snažící se o povrchní moralizování, které ihned vyšumí do ztracena a celý film jen ztrapňuje a degraduje. Harris je tady ovšem geniální a celý prostředek filmu příjemně napínavý. (Radek Neuman)

Avatar

Zdroj: 20th Century Fox

Film, který změnil trend kinematografie a otevřel cestu třetímu rozměru na stříbrném plátně. Dodnes v kině nebyl žádný snímek využívající 3D, jenž by se po technické stránce mohl rovnat Avatarovi. Možná tak Gravitace od Cuaróna. Ať už patříte mezi fanoušky tohoto Cameronova díla nebo nikoliv, filmu se nedá upřít dokonalost každého záběru, o kterou se režisér pár let snažil. Z Avatara se stal nejvýdělečnější film všech dob, když překonal hranici 2,7 miliardy dolarů. V plánu jsou hned čtyři pokračování! (Lukáš Vaněk)

Titanic

Zdroj: Paramount Pictures

Snímek, který udělal z Camerona pana Režiséra. Třebaže je Titanic neskutečně dlouhý film (194 minut), jak si Cameron u producentů vydupal, tak jeho kvality jsou nesporné. Leckoho odrazuje naivní milostný příběh na palubě největší lodi své doby nebo již zmíněná stopáž. Technická stránka tohoto donedávna nejvýdělečnějšího filmu všech dob je ale natolik dokonalá, že to jsou malichernosti. Titanic si doplul pro 11 Oscarů. (Lukáš Vaněk)

Terminátor

Zdroj: Orion Pictures

Pod taktovkou Jamese Camerona vznikla ponurá vize budoucnosti, kde jsou lidé na pokraji vymření po tuhém boji s mocným Skynetem. Poslední zbytky rezistence vedené hrdinným Johnem Connorem však stále robotickým nepřátelům pořádně zatápí. Do minulosti je tak vyslaný plechový zabiják v lidské kůži, který má jediný úkol – zabít Johnovu matku Sarah a zabránit tak existenci Johna. Arnold Schwarzenegger v roli drsného robota, který si jde tvrdě za svým a cestou nechává desítky mrtvol. Na svou dobu revoluční triky, vtahující atmosféra a barvité universum s přitažlivou, leč znepokojivou apokalyptickou vizí. (Daniel Birgus)

Vetřelci

Zdroj: 20th Century Fox

Pokračování kultovní sci-fi, se kterou přišel o pár let dříve další skvělý filmař Ridley Scott. Cameron sice nepřišel na nic nového, nicméně z trochu nudného příběhu se mu přece jenom podařilo udělat slušnou krvavou řežbu. Hlavní představitelka Sigourney Weaverová se tu proti nespočtu příšer vyřádila takovým způsobem, že mnozí fandové řadí tento sequel před originál od Scotta. (Tomáš Lesk)

Terminátor 2: Den zúčtování

Zdroj: TriStar Pictures

Ačkoli byl první Terminátor z roku 1984, vzešlý z mysli vizionáře Jamese Camerona bezesporu kultem se vším všudy, podařilo se jeho pokračování pod taktovkou stejného režiséra a scénáristy neuvěřitelné – svého předchůdce předčil. Terminátor 2 je jednou z mála „dvojek,“ které jsou v konečném důsledku lepší než jednička nejen nákladností, ale vlastně po všech stránkách. O jeho oblíbenosti svědčí i fakt, že staršího bratříčka překonal v tržbách a stal se dodnes opěvovaným celosvětovým hitem, jehož vizuální efekty prakticky nezestárly. Jde o vrstevnatý film, který krom akce předkládá opravdu zajímavé myšlenky ohledně post-apokalyptické budoucnosti a spolu s linkou týkající se cestování v čase navíc ukazuje, že i když vše vypadá beznadějně, stojí za to bojovat. Obsahuje rovněž řadu velmi silných scén, kdy zvláště samotný závěr dokáže s nejedním fanouškem citově otřást. (Tomáš Lesk)