Můžete někoho “odehnat od voleb” když si zaregistrujete doménu na jeho jméno? Kauza Kadeřávek vs Anna Šabatová

Když člověk pročítá Pirát, „mentor a ideolog“ Jiří Kadeřávek si zaregistroval doménu na Šabatovou, aby ji odehnal od voleb tak jen nevěřícně kroutí hlavou a tradičně přemýšlí nad tím, proč Piráti přitahuji pitomce.

2020-07-27 08_13_34-(14) Jiří Kadeřávek on Twitter_ _@MirzaOfSmichov Mne vůbec netěší, že Šabatová k

Abyste tomu porozuměli správně, tady Kadeřávek si zaregistroval doménu annasabatova.cz aby konkurenčního politika přiměl, aby si kandidaturu do Senátu rozmyslel.

Těžko se domýšlí co si vlastně představoval.  Že to jako bude nějaká forma digitálního vydírání? Nebo snad na tu doménu něco pověsí? Nebo že by snad odlákával voliče? Měla to být “výchovná lekce” aby si Anna Šabatová registrovala právě tuhle doménu?

2020-07-27 08_31_12-(14) Tweets with replies by Jiří Kadeřávek (@Jiri_Kaderavek) _ Twitter

Možná ukázka toho, že je “digitálně” pozadu? Jak to ostatně v jednom svém tweetu sám zmiňuje? Takže něco jako exemplární potrestání a ukázka digitální nadřazenosti?

Já fakt nevím.  Nerozumím tomu.

2020-07-27 08_11_33-(14) Jiří Kadeřávek (@Jiri_Kaderavek) _ Twitter.png

Realita je mimochodem ta, že Anna Šabatová má stránky kampaně na sabatovadosenatu.cz – dost logické,  protože proč na to používat doménu v podobě jména a příjmení.  Není k tomu žádný extra důvod, ale také není důvod proč to neudělat. Použitím annasabatova.cz se žádná výhoda proti jiné doméně nezíská. Celé je to stejně o tom, že je potřeba rozjet internetovou reklamu (ve které je fuk jaká doména to je), využívat sociální sítě (tam je obzvlášť jedno o jakou doménu jde) a dostat se do offline světa (kde je už lautr fuk na jaké doméně to je).

2020-07-27 08_21_55-(14) Tweets with replies by Jiří Kadeřávek (@Jiri_Kaderavek) _ Twitter

Kadeřávek tímhle podivným počinem dosáhl jediného, zviditelnil Annu Šabatovou a pro řadu lidí opět Piráty udělal o kus nevolitelné.  Sebereflexi nemá žádnou, stačí si projet jak reaguje na Twitteru na výtky a komentáře lidí.  Zoufale neoriginální výmluva o “preventivní registraci” je jen jednou z mnoha ukázek.

2020-07-27 08_23_24-(14) Tweets with replies by Jiří Kadeřávek (@Jiri_Kaderavek) _ Twitter.png

A ano, samozřejmě, jde o cybersquatting. Což je další věc, kterou Kadeřávek buď nechápe nebo raději pokračuje v hraní na blbého.

To doménu si samozřejmě registroval nemusel. Stačilo Annu Šabatovou kontaktovat a upozornit, že by bylo dobré aby si ji zaregistrovala. Možná by přišel na to, že o to nemá zájem. Protože proč blokovat doménu, že?

2020-07-27 08_24_16-(14) Tweets with replies by Jiří Kadeřávek (@Jiri_Kaderavek) _ Twitter

V tom všem je tam ještě jedna zvláštní věc. Vidět je na následujícím tweetu. Kde se snad ani raději neptat, proč na té doméně bylo pověšené něco takového.

2020-07-27 08_27_58-(14) Tweets with replies by Jiří Kadeřávek (@Jiri_Kaderavek) _ Twitter.png

Tahle poslední zvláštnost je ještě pikantnější v tom, že Tomáš Korčák je také člověk od Pirátů a také z Brna (v několik případech na kandidátce voleb).  Doménu AnnaSabatova.cz vlastnil minimálně v roce 2014 až 2015.

2020-07-27 14_39_56-Annasabatova.cz _ WHOIS History Lookup _ WhoisXML API.png

Je tedy dost dobře možné, že v té době tam ona “petice” proti Anně Šabatové visela.  Čistě teoreticky to může být Petice za Odstoupení Anny Šabatové z postu Ombudsmana na starém známém Petice.com (což samozřejmě není Petice ani omylem).  Ta ale vůbec nemá uvedené ani tak základní náležitosti jako kdo ji vyhlásil. Ale zato má 1 897 “podpisů” lidé co vůbec nechápou komu dali osobní informace.