Hlavní obsah

V kádrech klubů před dokončením NHL zůstalo 22 Čechů

Aktualizováno

Dvaadvacet českých hokejistů zůstalo v kádrech klubů NHL, které se v neděli přesunuly do dvou dějišť pokračování soutěže Toronta a Edmontonu. V přípravě na obnovení sezony po březnovém přerušení základní části kvůli koronaviru bylo zástupců tuzemského hokeje o jednoho více, ale Jakub Škarek z New York Islanders se jako čtvrtý brankář nevešel do konečného výběru. V tom mohou mít celky maximálně 31 hokejistů.

Foto: Candice Ward, Reuters

Gólman Calgary David Rittich (33) a Glenn Gawdin (42) při tréninku.

Článek

Nejpočetnější české zastoupení je v Bostonu: v nominaci do Toronta nechybějí ani nejlepší střelec předčasně ukončené základní části David Pastrňák a další útočník Ondřej Kaše. Ti absolvovali během kempu pouze jeden trénink minulou středu, při kterém nebyli s týmem Bruins, a poté byli podle všeho v karanténě.

Kaše ale do Toronta s týmem neodletěl a měl by se podle trenéra Bruins Bruce Cassidyho připojit později. Naopak Pastrňák už dnes trénoval, což bylo s celým týmem vůbec poprvé od začátku kempu, který odstartoval 13. července.

Program přípravných zápasů před kvalifikací a play off NHL:
Úterý 28. července:
Toronto: Philadelphia - Pittsburgh, Montreal - Toronto.
Edmonton: Calgary - Edmonton.
Středa 29. července:
Toronto: Florida - Tampa Bay, Washington - Carolina, NY Rangers - NY Islanders.
Edmonton: Minnesota - Colorado, Chicago - St. Louis, Winnipeg - Vancouver.
Čtvrtek 30. července:
Toronto: Columbus - Boston.
Edmonton: Dallas - Nashville, Arizona - Vegas.

"Vypadá skvěle. Možná potřebuje trochu ostříhat. Očekával jsem, že bude dobře nachystaný. Známe Pastu - miluje hokej, je rád se spoluhráči. Je to hodně kamarádský mladý muž. Je skvělé, že je zpátky," řekl Cassidy klubovému webu Bostonu. Zatím není jasné, jestli s Pastrňákem, který nastupuje v elitní formaci s Patricem Bergeronem a Bradem Marchandem, počítá do čtvrtečního přípravného zápasu s Columbusem.

Foto: Sport.cz

Zamyšlený David Pastrňák. Na start v Praze v dresu Bostonu si bude muset počkat.

Vítěz Prezidentovy trofeje pro nejlepší tým základní části má mezi hlavními ofenzivními oporami i Davida Krejčího a v týmu jsou rovněž obránce Jakub Zbořil a brankář Daniel Vladař. Oba v této sezoně působili v Providence v AHL a Vladař na premiéru v NHL stále čeká.

Čtveřice Čechů je v týmu Washingtonu, který má taktéž jistou účast ve čtvrtfinále Východní konference a stejně jako Boston, Philadelphii a Tampu Bay ve Východní konferenci a Colorado, Dallas, St. Louis a Vegas v Západní konferenci ho po jednom přípravném utkání čekají tři duely o nasazení pro play off. Ve výpravě Capitals do Toronta byli obránci Radko Gudas, Michal Kempný, útočník Jakub Vrána a gólman Vítek Vaněček, který také ještě v NHL nechytal.

Pittsburgh bez Čechů

Po dvou zástupcích z tuzemska je v Carolině (Petr Mrázek a Martin Nečas), Chicagu (David Kämpf a Dominik Kubalík), v New York Rangers (Libor Hájek a Filip Chytil) a Tampě Bay (Jan Rutta a Ondřej Palát). Po jednom pak v Calgary (David Rittich), Coloradu (Pavel Francouz), Dallasu (Radek Faksa), Philadelphii (Jakub Voráček) a Vegas (Tomáš Nosek).

Žádný český hráč není v týmech Arizony, Columbusu, Edmontonu, Floridy, Minnesoty, Montrealu, Nashvillu, New York Islanders, St. Louis, Toronta, Vancouveru, Winnipegu ani Pittsburghu. Za Penguins sice pravidelně nastupoval útočník Dominik Simon, ale v polovině května se podrobil operaci ramena, po které měl naplánovanou nejméně půlroční pauzu.

Ze stabilních hráčů se vzdal účasti v dohrávce sezony v dresu Dallasu obránce Roman Polák, který se následně stal posilou extraligových Vítkovic. Z dalších Čechů, kteří se v této sezoně objevili v NHL, se nedostali mezi pozvané do kempů útočníci Martin Kaut z Colorada a David Kaše z Philadelphie.

Duely NHL se hrály naposledy 11. března, pak byla soutěž přerušena a 27. května zrušen zbytek základní části. Šanci dohrát sezonu dostalo 24 z 31 klubů a soutěžní zápasy začnou v sobotu 1. srpna.

Vedle nejlepších čtyř celků z obou konferencí, které mají jisté 1. kolo bojů o Stanley Cup a začnou skupinou o nasazení, budou hrát v kvalifikaci na tři vítězné zápasy na Východě (v Torontu) dvojice Pittsburgh - Montreal, Carolina - New York Rangers, New York Islanders - Florida, Toronto - Columbus a na Západě (v Edmontonu) Edmonton - Chicago, Nashville - Arizona, Vancouver - Minnesota a Calgary - Winnipeg.

Přípravné zápasy začnou v Torontu a Edmontonu v úterý a je jich na programu do čtvrtka dvanáct.

Přehled českých hráčů v kádrech klubů NHL:
Východní konference:
O nasazení do play off:
Boston Bruins: Daniel Vladař (brankář), Jakub Zbořil (obránce), Ondřej Kaše, David Krejčí, David Pastrňák (všichni útočníci).
Philadelphia Flyers: Jakub Voráček (útočník).
Tampa Bay Lightning: Jan Rutta (obránce), Ondřej Palát (útočník).
Washington Capitals: Vítek Vaněček (brankář), Radko Gudas, Michal Kempný (oba obránci), Jakub Vrána (útočník).
Kvalifikace play off:
Carolina Hurricanes: Petr Mrázek (brankář), Martin Nečas (útočník).
Columbus Blue Jackets: nikdo.
Florida Panthers: nikdo.
Montreal Canadiens: nikdo.
New York Islanders: nikdo.
New York Rangers: Libor Hájek (obránce), Filip Chytil (útočník).
Pittsburgh Penguins: nikdo.
Toronto Maple Leafs: nikdo.
Západní konference:
O nasazení do play off:
Colorado Avalanche: Pavel Francouz (brankář).
Dallas Stars: Radek Faksa (útočník).
St. Louis Blues: nikdo.
Vegas Golden Knights: Tomáš Nosek (útočník).
Kvalifikace play off:
Arizona Coyotes: nikdo.
Calgary Flames: David Rittich (brankář).
Edmonton Oilers: nikdo.
Chicago Blackhawks: David Kämpf, Dominik Kubalík (oba útočníci).
Minnesota Wild: nikdo.
Nashville Predators: nikdo.
Vancouver Canucks: nikdo.
Winnipeg Jets: nikdo.

Reklama

Související témata: