Znovu do Spojených států i přes pandemii? Obnovují se žádosti o některá víza pro cesty za byznysem a studiem

baybridge

Foto: Maarten van den Heuvel

Most Golden Gate v americkém San Francisku

0Zobrazit komentáře

Když se v minulých měsících zhoršila situace kolem pandemie koronaviru, americký prezident Donald Trump vydal nařízení, které limituje většinu cestujících ze zemí schengenského prostoru při cestách do Spojených států. Tedy ze zemí, které byly ve stejném období postiženy nejvíce. To zamezilo nejen přílivu podstatné části turistů, ale také studentů nebo cestujících za byznysem.

Trumpovo omezení navíc nemělo žádné pevné datum, takže stále trvá a vzhledem k aktuální situaci v USA to nevypadá, že by se něco v nejbližší době mělo měnit – alespoň pro klasický turismus. V poslední době se nicméně některá opatření začala uvolňovat a do Spojených států se za určitých podmínek mohou z Evropské unie dostat alespoň studenti nebo lidé cestující do zámoří za prací.

To je dobrá zpráva také pro Čechy, kteří často nemohli kvůli omezení v cestování do USA řešit podstatné záležitosti ve svém podnikání. Americký konzulát v Česku navíc během posledních měsíců nepřijímal nové žádosti o vízum a zároveň nebylo možné cestovat z mnoha zemí včetně Česka na takzvanou Estu, tedy elektronické povolení ke vstupu do Spojených států za cílem turismu nebo například nějakého firemního jednání.

donald-trump-crop

Foto: Gage Skidmore/Flickr

Americký prezident Donald Trump

Podle slov generální americké konzulky v Česku Kim Atkinsonové jsou již ale některá opatření rozvolněná. Od 15. července je tak možné znovu žádat o většinu typů víz na americké ambasádě v Praze, včetně byznysově zaměřených víz B-1 a E-2, studentských víz F-1 a některých kategorií J-1, ale také víz v kategorii P (sportovci či umělci) nebo O (mimořádné schopnosti v oblasti vědy, umění, vzdělávání, byznysu či sportu).

„Výjimky jsme schopni udělit i stávajícím držitelům platných víz v případě, že cestují do Spojených států za účelem byznysu. Například na důležitou pracovní schůzku, jednání s investorem nebo s cílem vyřešit neodkladné záležitosti ve vlastní firmě,“ uvedla Atkinsonová koncem minulého týdne během živého vstupu z amerického konzulátu v Praze.

Pozitivní zpráva je to tak například pro startupisty, kteří jednají o investici s americkým investorem na dálku, ale kvůli omezením se nemohli potkat osobně, aby kontrakt dotáhli. Způsobilo to značná omezení, která jsou aktuálně mírně rozvolněná, byť Atkinsonová zdůrazňuje, že jde pouze o cesty za účelem byznysu a pro klasický turismus se ještě opatření nerozvolňují.

I tam jde ale samozřejmě využít triku, který sama zmínila. Zamezení vstupu turistů platí pouze pro země schengenského prostoru – i nadále je možné dostat se do Spojených států jako běžný turista v případě, že pobýváte 14 dní před vstupem na americké území v jiné zemi, pro kterou podle nařízení americké vlády neplatí omezení. Po vstupu do takové země si nezapomeňte nechat potvrdit vstup razítkem do pasu.

newyork

Foto: ben o’bro

New York

Pokud jde o výjimky, které uděluje americká ambasáda v Praze cestujícím za účelem byznysu nebo studia, je potřeba několik poměrně jednoduchých kroků. Především rozhodnout si datum odletu a poté napsat na e-mailovou adresu pragueesta@state.gov své celé jméno, datum narození, číslo pasu, číslo víza, plánované datum odletu a také důvod návštěvy. Konzulát má poté tři dny na rozhodnutí o schválení nebo zamítnutí mimořádné cesty.

Povolení vycestovat do Spojených států poté platí na 30 dní od schválení s tím, že pokud byste například překročili hranici do Mexika a chtěli se v průběhu své návštěvy znovu vrátit do USA, musíte celým procesem projít znovu, jinak vás za americké hranice nepustí.

peter-hajducek-footshop4

Přečtěte si takéFootshop nabírá desítky milionů korun a spouští vlastní second hand. Nabízí prémiový streetwear za nižší cenyFootshop nabírá desítky milionů korun a spouští vlastní second hand. Nabízí prémiový streetwear za nižší ceny

Cestování na americkou půdu je samozřejmě v aktuální situaci určitý risk, ale pokud má někdo za oceánem neodkladné záležitosti, které nemohou počkat pravděpodobně ještě alespoň několik měsíců, existuje možnost, jak se tam dostat. Pro držitele trvalého pobytu na americkém území (zelené karty) nebo rovnou občanství se samozřejmě restrikce netýkají – ti mohou navštívit Spojené státy bez daných komplikaci. Při příletu ale mohou být posazeni do karantény.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym