Vstupenky online

Jsme závislí na fanoušcích a chceme tak nadále fungovat, říká Daniel Tobola. Volá po dialogu napříč kluby

Redakce • 27.07.2020

Dopady koronavirové krize se dotkly každého z nás a hokejové kluby nevyjímaje. VHK ROBE Vsetín se chystá na svoji čtvrtou sezonu v Chance lize, veškeré přípravy ale ovlivňují zásahy seshora. „Pokud to bude jako v uplynulém týdnu, kdy jednotlivé týmy skákaly do karantény, tak takhle žádná firma nemůže fungovat,“ říká jednatel klubu Daniel Tobola. „Možná by bylo dobré, kdybychom se všichni setkali a řekli si, co dál. Zda za takových okolností může vůbec profesionální sport fungovat,“ dodává směrem k hokejovému hnutí.

Hokejistům startuje příprava na ledě, čemu se v těchto dnech nejvíce věnuje vedení klubu?
Minulý týden jsme na stadionu začali mrazit, v pátek jsme pokládali reklamy partnerů na led. Nyní bychom se rádi těšili na nadcházející sezonu, ale všichni víme, co kolem nás stále panuje. Budeme věřit, že to bude lepší a že si tu sezonu opravdu užijeme.

Nakolik se koronavirová krize klubu dotkla?
Na jednu stranu se dá říct, že jsme si za několik uplynulých měsíců na tento stav zvykli a přizpůsobili se mu. Teď většina klubů míří na led. Před prázdninovými měsíci jsme měli trochu jinou představu o tom, jak bude aktuální situace vypadat. Doufali jsme, že to bude lepší. Když se teď jednotlivé týmy ocitají v karanténách, tak to nikomu na optimismu nepřidává. Spíše to vzbuzuje otazníky, jak to celé zvládneme.

Jaké jsou ty největší otazníky?
Všechny nás aktuální stav omezuje v provozu a ve fungování jako takovém. Každý profesionální sportovní klub je firma. Pokud to bude jako v uplynulém týdnu, kdy jednotlivé týmy skákaly do karantény, tak takhle žádná firma nemůže fungovat. Ani pekárna, ani zemědělské družstvo, ani fabrika na výrobu automobilů. Takhle to prostě dlouhodobě nejde. Jde o to, pokud je to možné, aby se nastavil systém, abychom mohli fungovat. Jednoznačně se nás dotýkají tržní mechanismy kapitalismu. Uvidíme, co přinesou následující dny a týdny.

Každý klub je závislý na svých partnerech. Zaznamenali jste na tomto poli výraznou změnu oproti loňskému létu?
Rozhodně. Fanoušci na našem stadionu mohou vidět menší počet reklam na ledě oproti minulým sezonám. S tím od počátku pandemie počítáme, máme to v hlavách. Takže ten dopad na rozpočet určitě je a bude. Všichni bychom si přáli, aby se to k nějakému datu na podzim obrátilo k lepšímu. V tuto chvíli v to ale zatím můžeme jen doufat.

Pracujete tedy s nižším rozpočtem než loni?
Už na začátku letní přípravy jsme uvedli, že letošní rozpočet bude oproti loňské sezoně o dvacet, možná o třicet procent nižší. Není to totiž jen o sponzorech, ale i o divácích. Netroufnu si odhadovat, na jakých příčkách se v rámci českého sportovního trhu pohybujeme, ale jsme opravdu enormně závislí na fanoušcích. Vnímám to tak, že je to správně. Takto chceme nadále fungovat a ostatně i vzestup vsetínského hokeje v posledních letech se uskutečnil díky tomu, že o tento sport lidé na Valašsku mají zájem. U partnerů už máme relativně zmonitorované, na čem jsme a na čem pravděpodobně budeme. Největší neznámá je pro nás to, zda fanoušci budou moci chodit na stadion, nebo ne. Prodej permanentek má určitý pokles oproti loňskému roku v těchto dnech. S tím jsme také počítali, ovšem permanentky prodáváme s vidinou toho, že jejich držitelé na hokej budou moci chodit. Netroufnu si odhadnout, jestli se v září či říjnu dozvíme nějakou pozitivnější zprávu ohledně přítomnosti fanoušků na stadionu, než jakou se dozvídáme nyní.

Co by následovalo, kdybyste museli hrát bez diváků nebo s výrazně sníženými počty?
To dnes neví asi nikdo. Podle informací, co dostáváme z hokejového svazu, to neví ani oni. Nemyslím to nijak zle, je to zcela logické, protože všichni sledujeme stejné zprávy. Kdybychom museli hrát bez diváků? Nechci říct, že by to bylo likvidační, ale bylo by to zcela jiné. Nechceme malovat čerta na zeď, tuto variantu si vůbec nepřipouštíme. Pokud by ale tato situace nastala, očekával bych, že by bylo dobře, kdyby se k tomu již nyní jednotlivé kluby začaly vyjadřovat. Abychom se potkali v rámci Tipsport extraligy a Chance ligy. Vím, že kluby ve druhé nejvyšší soutěži otázka fanoušků a příjmů ze vstupného nebude až tak tlačit, my se v tomto zařazujeme spíš k extralize. Možná by bylo dobré, kdybychom se po událostech z minulého týdne všichni setkali a řekli si, co dál. Zda za takových okolností může vůbec profesionální sport fungovat.

Reaguji i na to, jak je někdy sport vnímán. Že se někde na vesnici hraje fotbal a nemůžou přijít diváci, tak se řekne klubu, aby dal klobásy do mrazáku a vytáhl je buď příští týden, nebo za měsíc. Ale profesionální sport přece takto nefunguje. Chápu, že je složité něco vymyslet, ale všechny kluby jsme skutečně firmy, které fungují na principu: má dáti, dal. Máme své příjmy a výdaje, zaměstnance, dodavatele. Podle mě nejde fungovat v prostředí, kdy se pořád neví, co bude. Celého sportovního odvětví se jednotlivá omezení výrazně dotýkají. Rádi bychom fanouškům a partnerům řekli něco konkrétního, ale v této chvíli stále jen doufáme a věříme v lepší zítřky. Čas samozřejmě běží, tak uvidíme, co se stihne v průběhu srpna udát. Třeba se všechno v dobré obrátí.

Podle posledních informací je povolený počet osob na akci v krytém prostoru 500 osob. Pokud toto nařízení bude platit i nadále, jak to budete řešit ve vztahu k permanentkářům?
V tomto se budeme aktuálně řídit pokyny seshora od hokejového svazu, který je bude mít od hygieny. Nechci situaci nijak zlehčovat, ale pevně věřím, že hygienici do toho dají zdravý selský rozum. A nebudou vidět parazita na každém rohu, v každém koberci, na každém kusu oblečení. Neřešíme tady přeci lepru nebo černé neštovice v 18. století. Tady se přeci jedná o další vir chřipkového charakteru, kterou tady má téměř každý aspoň jednou za rok. Protože takhle se můžeme všichni zavřít doma, zatlouct okenice a čekat, až to přejde. Minimálně v České republice tomu přece zdravotní stav populace neodpovídá.

Existuje černá varianta, že by Vsetín vůbec nenastoupil do nové sezony?
V tuto chvíli ne. Všechno to, co jsme tu za ta léta vybudovali, té mediální pandemii jen tak lehce nenecháme. Troufnu si říct, že mluvím za celý klub. Za vsetínský hokej budeme nadále dýchat. Deset let práce nenecháme jen tak, že bychom to tady zavřeli.

Očekáváte zatím nejnáročnější sezonu v pozici jednatele klubu?
Bude to těžká sezona, úplně jiná. Sem tam si zavzpomínám, jaké jsme měli starosti před rokem či před dvěma. Oproti dnešní situaci to bylo opravdu úsměvné. Věděli jsme, že to, co jsme si udělali, také máme. To teď bohužel neplatí. Řešíme věci úplně jiného charakteru, musíme být obezřetní. Ale tak to je, co tě nezabije, to tě posílí. A bude dobře. To zvládneme.

Je pravdivá informace, že trenér Jan Srdínko je kvůli kontaktu s pozitivně testovanou osobou v karanténě?
Ano, Honza je v karanténě. Přišel do kontaktu s pozitivně testovanou osobou. Tak to chodí, není jediný v republice, je to jeho osobní věc. Honza je nyní doma, musí naplňovat kritéria platná pro všechny občany, když vás to potká. Předpoklad je, že v průběhu prvního srpnového týdne by se tu již měl objevit, pokud všechno proběhne tak, jak má.

Minulý týden vyšlo najevo, že nový ročník Chance ligy bude patrně bez Chomutova, který v soutěži končí kvůli finančním problémům. Překvapila vás tato zpráva?
Dalo se to očekávat. Výše dluhů, která prosakovala na veřejnost, byla vysoká. A zejména v dnešní době by byla asi velká náhoda, kdyby se jim podařilo najít mecenáše, který by to celé sanoval. Legislativně je to nastavené tak, že lhůta pro prokázání bezdlužnosti vůči hokejovým subjektům je do konce července. Bude záležet, jak k tomu po 31. červenci přistoupí svaz respektive výkonný výbor.

Jaké varianty soutěže bez Chomutova jsou ve hře?
V zásadě dvě. Buď se soutěž přelosuje, nebo se termínová listina zachová. Byť to bude nestandardní, v jednotlivém kole budou mít dva týmy volno. Pokud to nepadne zrovna na kolo, kdy měl mít volno Chomutov. Vzhledem k tomu, že čas běží a už jsou naplánované i ostatní soutěže, tak já osobně předpokládám, že už se Chance liga přelosovávat nebude.

Dotkne se absence Chomutova držitelů permanentek?
Ještě není oficiální, že Chomutov končí. Zatím to proběhlo z jejich strany. Na oficiální informaci si musíme počkat do srpnového zasedání výkonného výboru. Pak budeme reagovat v návaznosti na všechno. V současné chvíli se to jeví tak, že přicházíme minimálně o jeden zápas základní části, což má vliv i na permanentkáře. Zatím to necháváme otevřené, abychom zbytečně nespěchali s nějakou informací, která by byla předčasná, protože se může změnit.

Deník Sport uvedl, že v případě konce Chomutova v soutěži se nabízí paralela se Vsetínem v roce 2007. Jaká je vaše reakce?
Nebyl jsem u toho, neznám situaci z roku 2007 do detailu. Nebyl jsem u jednání, kdy byl Vsetín vyloučen z extraligy. Těžko můžu komentovat, jestli ten průběh byl stejný nebo podobný. Je to otázka na ty, co u toho byli. Chomutov v tomto začne od nuly. Přeji jim, aby se co nejrychleji dostali tam, kde chtějí být.

V pondělí se na tréninku A-týmu objevil brankář Jakub Sedláček. Jaký je jeho status ve vztahu ke klubu?
Kuba Sedláček je momentálně bez angažmá. Shodou okolností se nám na reprezentačním srazu gólmanů zranil Kuba Málek a bude asi ještě čtyři týdny mimo hru. S Kubou Sedláčkem jsme se domluvili, že půjde trénovat s námi. Momentálně platí, že je v tréninku, hledá si angažmá. A uvidíme, jaký to bude mít vývoj.

Očekáváte momentálně nějaké změny v kádru?
Pokud nedojde k nějakému dalšímu zranění, což se ve sportu může stát, tak počítáme s tím, že kádr je takový, jaký je. Je to otevřené s ohledem na všechno, jak se bude vyvíjet situace ohledně toho mediálního blázince, s karanténami, s diváky… Opravdu očekávám, že v průběhu srpna něco vzejde. Že to nebude zajímat jenom Vsetín, ale také Spartu, Plzeň, Kometu, Litvínov a všechny ostatní kluby, které fungují na stejné bází. Že dělají hokej pro fanoušky. Abychom to mohli všichni nějakým způsobem uchopit. Jeden dva zápasy bez diváků všichni přežijeme i z ekonomického hlediska, ale hrát bez lidí celou sezonu, to si nedovedu představit.

banner pod článkem
×
Dnes v 18:00 | Muži
Rytíři Kladno
VHK ROBE Vsetín