Podpořte nás, nebo hudební průmysl dohraje. V Praze lidé demonstrovali za živou hudbu

Kateřina Hlaváčková, Zuzana Zavadilová
27. 7. 2020 21:53
Na Staroměstském náměstí v Praze se v pondělí večer sešli lidé převážně z hudební branže, aby vyjádřili nesouhlas s rozhodnutími vlády, která omezují živou hudbu v Česku. Chtěli také nabídnout řešení, jež by situaci vylepšila. Současná krize zasáhla nejen hudebníky, dramaturgy, promotéry a organizátory festivalů, ale také například výrobce hudebních nástrojů či technické firmy. 
Asi tisíc lidí demonstrovalo na Staroměstském náměstí za podporu hudební kultury v koronavirové době. Němci zatím chystají pokusnou hudební akci. | Video: Česká obec hudební

"Dodnes nevidíme světlo na konci tunelu. Není jasné, odkdy bude možné pořádat větší hudební akce ani za jakých podmínek. Vláda omezila naši svobodu podnikání a možnost pracovat a nemá se k tomu, aby tuto situaci řešila," napsali organizátoři iniciativy #zazivouhudbu v otevřeném dopise adresovaném předsedovi vlády Andreji Babišovi

Nelíbí se jim, že hygienici mohou z minuty na minutu přijímat opatření, která jejich akce ruší. Epidemiologové, ale také politici a média, kteří podle nich šíří strach z koronaviru, vzbuzují nedůvěru ke kulturním událostem. Ruší se tak i menší akce a neprodávají se vstupenky. Iniciátoři srovnávají situaci s koupališti, sportovními utkáními, nákupními centry či městskými akcemi, které stále navštěvují tisíce lidí bez omezení.

"Český hudební průmysl bez přímé podpory státu možná brzy dohraje. Tisíce umělců, pracovníků a organizací v důsledku nouzových opatření nemohou pracovat a dostávají se do existenčních problémů," uvádí organizátoři na své facebookové stránce s tím, že hudební sektor potřebuje získat 4,5 miliardy korun. 

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) v reakci uvedl, že chce vést dialog, ale některé požadavky má za nerealistické. Poznamenal, že okolní země jako Německu či Velké Británii jsou k pořádání veřejných akcí ještě opatrnější než Česko. O slovo však ministr musel bojovat s demonstranty, kteří při jeho slovech pískali a křičeli.

"Vydali jsme se riskantní cestou a zatím nám to vychází, ale požadavek na rozšíření přístupnosti akcí za měsíc je z jiného světa," konstatoval. Návrat k normálu podle něj bude trvat déle, možná až do konce roku. "Opatření tu budou a je třeba s tím počítat," varoval Zaorálek. Za nemyslitelný označil i požadavek konání akcí až pro 5000 lidí.

Ministr také informoval o vzniku Rady vlády pro zdravotní rizika. "Začne jednat od zítřka. Už se nesmí nikdy opakovat to, co se stalo v Moravskoslezském kraji," odkázal na nedávné zrušení několika kulturních akcí kvůli opatření proti šíření koronaviru. Demonstrantům představil takzvaný semafor, který má ukazovat vývoj nákazy v jednotlivých krajích.

Pondělní demonstraci organizovala Česká obec hudební - otevřená pracovní skupina zastánců českého hudebního průmyslu a služeb či profesí s ním spojených.
Pondělní demonstraci organizovala Česká obec hudební - otevřená pracovní skupina zastánců českého hudebního průmyslu a služeb či profesí s ním spojených. | Foto: Zuzana Zavadilová

Organizátoři požadují například dočasné zrušení daně z prodeje hudby a snížení sazby daně z prodeje vstupenek z patnácti na deset procent. "Nezbytné je pokračování pětadvacítky pro OSVČ a systém bezúročných půjček. Navrhujeme také založení Národního fondu hudby, který pomůže řešit nejtěžší škody," píší dále.

Na požadavky při proslovu ministr zareagoval. "Snažím se také vyjednávat, aby se schválil nějaký bonus pro OSVČ. Jednám i s ministerstvem financí ohledně snížení DPH pro oblast kultury," řekl Zaorálek. Dodal však, že s druhým cílem zatím příliš neuspěl.

Na akci vystoupil za radní Hanu Třeštíkovou (Praha 7 sobě) poslanec za KDU-ČSL a starosta Prahy 7 Jan Čižinský. Kulturní a kreativní průmysly podle Třeštíkové za rok 2019 generovaly jen v Praze spotřebu 38 miliard korun ročně a do veřejného rozpočtu přinesly 14,8 miliardy korun. 

"Reálně je nyní ohroženo 15 tisíc pracovních míst v kultuře a 50 tisíc pracovních míst v cestovním ruchu," přečetl z jejího otevřeného dopisu Čižinský. Praha zatím podle Třeštíkové do záchrany zmíněných odvětví investovala 250 milionů korun. "Kulturní aktéři nejsou schopni plánovat procesy na novou sezónu," uvedla v dopise a vyzvala ministra kultury, aby trval na vyjasnění strategie epidemiologických opatření vůči pořadatelům kulturních akcí.

Za pořadatele hudebních akcí vystoupil například Robert Porkert, ředitel české pobočky nadnárodní agentury Live Nation. "To, že se nám dařilo, byl také obrovský přínos pro stát ve vybraných hudebních daních, a v podpoře dalších sektorů, jako jsou hotely, doprava, restaurace," uvedl s tím, že z daní získal stát stamiliony korun. Z okolních sektorů pak až okolo miliardy korun. 

Organizátoři požadují například dočasné zrušení daně z prodeje hudby a snížení sazby daně z prodeje vstupenek z patnácti na deset procent.
Organizátoři požadují například dočasné zrušení daně z prodeje hudby a snížení sazby daně z prodeje vstupenek z patnácti na deset procent. | Foto: Zuzana Zavadilová

Dodal také, že stát se nebál daně vybrat na akcích, které zrušil. Porkert proto jako řešení navrhuje zdanění až po ukončení akce. "Zavaž se, že po stejnou dobu, kdy jsi nás omezil, nám budeš vracet po stejnou dobu alespoň 50 procent odvedených daní," vyzval Porkert stát s tím, že podobně už pomohl například při kompenzaci ušlých zisků hotelů.

Organizátoři požadují také jasné parametry, ze kterých budou v budoucích měsících opatření vycházet, a co nejrychlejší spuštění programu zaměřeného na podporu kultury. Jako další bod jmenují plán pro obnovu živé kultury po skončení koronavirové krize a snížení nájemného u prostor, které dočasně či trvale slouží umělcům. 

"Osvětlovači, technici i výrobci hudebních nástrojů dnes chodí na brigády, do škodovky dolévat dezinfekci, i na pole. Vrátit se však chtějí k tomu, co se učili a co umí nejlépe," popsala současnou situaci v hudebních profesích koordinátorka iniciativy #zazivouhudbu Jana Heřmánková.

Foto: Aktuálně.cz

Za zástupce největší arény v Česku pak zájmy různých sálů či arén hájil zástupce pražské O2 areny a Bestsportu Robert Schaffer. "Chtěl jsem, aby stát přispěl na provoz míst, kde se konají kulturní akce. Minulý týden jsem se ale dozvěděl, že prostředky byly z programu na podporu kultury nezůstaly a byly vyškrtnuty," uvedl Schaffer.

Na podporu vystoupili na Staroměstském náměstí například hudebníci Pokáč, Thom Artway, David Koller, Ondřej Ruml, kapela The Silver Spoons či autor iniciativy #rouskyvsem Petr Ludwig. 

900 milionů na pomoc

Kvůli omezení kapacity akcí do 500 lidí organizátoři zrušili například festivaly Hrady CZ 2020 či Beats for Love. Diváci mohou požádat o vrácení peněz za vstupenky, pořadatelé je však vyzývají, aby si je ponechali. Pomohli by jim tak a zaplacené lístky budou například na prvně zmíněném festivalu platit pro příští ročník.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) však bude možné vytvořit až pět stavebně oddělených sektorů pro 500 návštěvníků s vlastními vchody, kde se lidé nebudou míchat. Dosud bylo možné takto navýšit kapacitu až na 5000 lidí v pěti sektorech, nyní je to nejvýše 2500.

Organizátoři zrušených či odložených akcí si také mohou zažádat o pomoc. Čerpat peníze jim dovolí státní program podpory podnikatelů v kultuře, nesmějí však zároveň pobírat dotace od státu. K dispozici by mělo být 900 milionů korun. Návrh společně předložily ministerstva průmyslu a kultury.

"Byli jsme u jeho připomínkování, ale ne všechny naše poznámky byly vždy vyslyšeny. V druhém kroku je však potřeba začít plánovat a připravovat podzimní akce a mít jasná pravidla, za jakých akce realizovat," reagují v otevřeném dopise na pomoc státu organizátoři demonstrace. Zdůrazňují ale, že jsou za pomoc vděční.

Kvůli omezení kapacity akcí do 500 lidí zrušili organizátoři například festivaly Hrady CZ 2020 či Beats for Love.
Kvůli omezení kapacity akcí do 500 lidí zrušili organizátoři například festivaly Hrady CZ 2020 či Beats for Love. | Foto: Aktuálně.cz

Program schválený vládou by měl kompenzovat 50 procent nákladů za zrušené či odložené akce. Původně se od června počítalo také s dalšími 100 miliony korun na poukázky určené lidem najímajícím si firmy působící v kreativním odvětví. Vouchery ale vláda zatím neschválila.

Pondělní demonstraci organizovala Česká obec hudební, což je otevřená pracovní skupina zastánců zdejšího hudebního průmyslu a služeb či profesí s ním spojených. Do iniciativy se zapojily také desítky organizací, například festivaly Colours of Ostrava, Beats for Love, Meat Design, divadelní Letní shakespearovské slavnosti, Fabric Ostrava nebo bezpečnostní služba Čechymen. Sdružení #zazivouhudbu uvádí, že prosazuje zájmy asi 130 tisíc lidí.

Neměli jsme šanci reagovat, škody jsou obrovské, počítali jsme s tisíci diváky, čísla nejsou alarmující, řekli, že to je preventivní, říká Holušová | Video: Emma Smetana, DVTV
 

Právě se děje

Další zprávy