Teplárenství dostane konkrétní strategii rozvoje

Energetický regulační úřad

Na Energetickém regulačním úřadě (ERÚ) se již potřetí sešla pravidelná pracovní skupina pro oblast regulace cen tepelné energie. ERÚ se na společném jednání se zástupci zákazníků, dodavatelů, výrobců i dalších orgánů státní správy věnoval mj. většímu uplatnění plynu v českém teplárenství a souvisejícím tématům.

eru

Zásady cenové regulace pro roky 2021 až 2025 pro oblast elektroenergetiky a plynárenství, které ERÚ představil letos v červnu, předpokládají v následujících letech rozsáhlou transformaci energetiky. ERÚ proto vítá uzavření memoranda mezi Českým plynárenským svazem a Teplárenským sdružením ČR, které je příslibem modernizace tepláren.

„Debata okolo budoucnosti teplárenství je v posledních letech velmi vypjatá. Jsem rád, že se do hry vrací věcné argumenty a racionální plány. Pro spotřebitele, a tedy i pro Energetický regulační úřad, je zásadní především dlouhodobá udržitelnost soustav zásobování teplem,” říká Rostislav Krejcar, člen Rady ERÚ, a dodává: „Opačný přístup by mohl vést k rozpadu teplárenských soustav, což by nevyhnutelně mělo negativní dopady jak na rodinné rozpočty, tak na celé hospodářství i životní prostředí. Systémové řešení předpokládá definici jasných pravidel a nastavení vyváženého palivového mixu pro teplárenství je jedním z nich.”

Na jednáních pracovních skupin sestavených k problematice teplárenství ERÚ již deklaroval, že je připravený přispět k transformaci teplárenství úpravou regulatorního rámce. Kromě podpory změn v oblasti paliv, které budou klást větší důraz na využití plynu, biomasy nebo odpadů, úřad připravuje další kroky, které posílí konkurenceschopnost celého odvětví.

„V nové metodice pro teplárenství zvažujeme částečnou deregulaci. I když to zní paradoxně, menší regulace nemusí znamenat vyšší ceny, naopak. Větší zapojení trhu, například prostřednictvím aukcí na dodávky tepla, kterých se memorandum v jednom bodě také dotýká, může vést ke zlevnění tepla pro spotřebitele. To dokládají i zkušenosti zahraničních kolegů z regulace,” upřesňuje Rostislav Krejcar.

ERÚ nyní připravuje cenová rozhodnutí pokrývající oblast teplárenství. Konkrétní parametry pro příští rok budou představeny ve veřejném konzultačním procesu v průběhu srpna.

„Ačkoliv cenová rozhodnutí nejsou sama o sobě dokumentem dlouhodobé strategické povahy, na strategická rozhodnutí navazují, pomáhají je naplňovat. Právě souhra jednotlivých institucí státní správy, provozovatelů tepláren, zástupců plynárenství a dalších je klíčová pro naplnění scénáře přechodu teplárenství z uhlí na ostatní zdroje,” říká Stanislav Trávníček, předseda Rady ERÚ.

Zdroj zprávy: Energetický regulační úřad