Hlavní obsah

Nejpostiženější Vysočina zpřísní opatření

– Jihlava

Počet nakažených koronavirem v některých krajích Česka roste. Nejvyšší počet na 100 tisíc obyvatel je v posledním týdnu v Kraji Vysočina. Zřejmě od středy se tak do celého regionu vrátí roušky do zdravotnických zařízení, lékáren a sociálních služeb včetně dětských domovů. Podobně jsou na tom i v jiných místech republiky.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Na Jihlavsko se vrací povinné roušky. Na snímku jihlavský magistrát, kde povinnost platí od 13. července.

Článek

Čísla razantně zvýšila nákaza v jihlavském Alzheimercentru. Zatím jedna klientka tohoto zařízení zemřela v důsledku onemocnění covid-19, dalších několik klientů je hospitalizováno v Nemocnici Jihlava. Uvedla to mluvčí nemocnice Monika Zachrlová.

V soukromém zařízení Alzheimercentra bylo pozitivně testováno 40 ze stovky klientů a 17 zaměstnanců z šesti desítek. Nákaza se prokázala v minulém týdnu během hospitalizace jedné klientky. Jak sdělila mluvčí pražského ústředí společnosti Martina Svobodová, v pondělí zůstal stav pozitivně testovaných bez změny.

Zařízení je zahrnuto v plánu sociálních služeb Kraje Vysočina, jak ale uvedla vedoucí krajského sociálního odboru Věra Švarcová, kraj má pouze sekundární kontrolní oprávnění, a to na základě smlouvy o poskytnutí dotace. Může tedy kontrolovat jen použití finančních prostředků. Organizace má totiž sídlo v Praze.

Nemocný i mladý fotbalista

Hejtmanův náměstek Vladimír Novotný nicméně poznamenal, že ředitelka jihlavského Alzheimercentra je v úzkém kontaktu s hygieniky a ti mají o situaci dobrý přehled: „Rada kraje se chystá zítra projednat poskytnutí materiální pomoci, tedy ochranných pomůcek.“

Přispějte nám na testování pendlerů, žádají stát firmy ze severní Moravy

Ekonomika

V pondělí se také potvrdila nákaza covidem u fotbalisty místního dorostu v Jihlavě.

Hygienici z Vysočiny tak uvažují o opětovné povinnosti nošení roušek pro celý kraj. Nařízení by mělo platit od středy. Po jednání bezpečnostní rady kraje to v pondělí řekl Právu náměstek hejtmana Vladimír Novotný (ČSSD).

Povinnost nosit roušky v uzavřených prostorách a dodržovat odstupy plus hygienická pravidla zatím platí na Jihlavsku a Telčsku, a to v důsledku ohniska koronaviru, které se vyskytlo 3. července ve Větrném Jeníkově. Několik jednotlivých onemocnění se objevilo u největšího zaměstnavatele regionu, ve firmě Bosch Diesel.

Od začátku pandemie v březnu bylo na Vysočině pozitivně testováno 351 lidí. Aktuální čísla vynesla na nejvyšší příčku Jihlavsko se 127 případy, v závěsu je Havlíčkobrodsko (112), nejméně pozitivních testů mají na Pelhřimovsku (14).

Víc nakažených seniorů

Nemocnice s poliklinikou v Karviné-Ráji se včera rozhodla kvůli vyššímu počtu nakažených v sociálních zařízeních na Karvinsku navýšit počet lůžek na jednotce pro pacienty s koronavirem. Nemocnice s poliklinikou Havířov nevylučuje, že i ona kapacitu na infekčním oddělení zvedne.

Přehledně: Jak se od pondělí mění koronavirová opatření

Koronavirus

„Navýšili jsme kapacitu naší covid jednotky na 15 lůžek. Důvodem je rozšiřující se nákaza v sociálních zařízeních a jejich okolí. Například v havířovských domovech pro seniory Helios a Luna,“ vysvětlila opatření mluvčí karvinské nemocnice Věra Murínová. Dodala, že v pondělí dopoledne totiž musela jejich nemocnice přijmout pět pozitivních pacientů právě z havířovského Heliosu.

Podle mluvčí města Havířova Michaely Adamcové bylo k pondělnímu poledni v Heliosu a Luně nakaženo koronavirem 12 klientů a sedm zaměstnanců. „Bohužel dva senioři nákaze podlehli. V úterý proběhne v Luně testování 50 klientů a 30 zaměstnanců,“ sdělila Adamcová s tím, že samozřejmě v obou seniorských zařízeních platí zpřísněná protiepidemická opatření a probíhá dezinfekce prostor. Celá oddělení, kde se nákaza objevila, jsou navíc v karanténě.

Do karantény muselo jít kvůli výskytu nákazy covidem u jedné z ošetřovatelek i všech 102 klientů Domova důchodců v Černožicích u Hradce Králové. Testy čekají všechny klienty a veškerý personál. Celkem půjde o 190 lidí.

„U žádného z klientů se do začátku pondělního testování příznaky nákazy neprojevily. Testy ze vzorků odebraných z nosohltanu provede tým z královéhradecké fakultní nemocnice,“ řekl Dan Lechmann z kanceláře královéhradeckého hejtmana, podle něhož má domov v Černožicích dostatek ochranných pomůcek.

Královéhradecký kraj, kde evidují 49,67 nakaženého na 100 tisíc obyvatel, patří v Česku k regionům s nejnižším výskytem nákazy. Lépe na tom jsou pouze jižní Čechy se 41,76 případu na 100 tisíc obyvatel.

Na Prachaticko se vracejí roušky

Přestože je Jihočeský kraj zatím nejméně zasaženým regionem v republice, po bezpečnostní radě kraje vydali hygienici doporučení, aby na větších akcích nosili lidé roušky, totéž platí například i pro MHD.

Hygienici tak reagují na zvýšený výskyt covidu-19 na ubytovně pro zahraniční zaměstnance, kteří dělají pro společnost Intica Systems. Celkem se jednalo o dvacet případů nákazy. Velká část zaměstnanců je z Maďarska.

„Ubytovna už je rozdělená na část, ve které jsou lidé v izolaci, a na část, kde jsou zaměstnanci v karanténě. Hygienici budou provádět další testy a zavedli také nová nařízení,“ sdělila Právu v pondělí po jednání krizového štábu kraje hejtmanka Ivana Stráská (ČSSD) s tím, že společnost, které se nákaza týká, musela přerušit provoz. Ve firmě pracuje asi 270 lidí.

Od začátku tohoto týdne jsou na Prachaticku uzavřena také sociální zařízení a nemocnice pro návštěvy. „Nejhůře jsme na tom právě na Prachaticku, kde platí i nařízení a počet nemocných je tam srovnatelný například s Jihlav-

skem,“ podotkla hejtmanka. V Jihočeském kraji, kde žije asi 642 tisíc obyvatel, bylo v pondělí dopoledne 64 aktivních případů covidu-19. Jsou mezi nimi i čtyři písecké ligové házenkářky, které musely v minulém týdnu přerušit kvůli nemoci přípravu.

Reklama

Výběr článků

Načítám