Hlavní obsah

Rafaj u Ústavního soudu neuspěl, prohlídky byly legitimní

Novinky, jas, ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj ani místopředsedkyně úřadu Eva Kubišová neuspěli s ústavní stížností proti prohlídkám v nemovitostech, kancelářích i autech, které loni povolil soud v souvislosti s prověřováním možných manipulací tendru na mýtný systém. Usnesení soud zveřejnil v databázi. Vláda chce Rafajovo odvolání.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj.

Článek

Policie loni začala Rafaje prověřovat kvůli podezření z korupce a zneužití pravomoci úřední osoby. Prohlídky se v březnu uskutečnily v několika nemovitostech užívaných Rafajem, stejně jako v jeho autě a prostorách Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Při domovní prohlídce našli policisté zhruba dva miliony korun v hotovosti.

Rafaj v ústavní stížnosti například uváděl, že příkazy jsou jen obecně odůvodněné a příliš široce pojaté. Domáhal se navrácení zabavených věcí. Podle ústavních soudců ale popis podezření nebyl nijak vágní. „Napadené příkazy věnují podloženosti podezření ze spáchání závažné trestné činnosti dostatečný prostor,“ stojí v usnesení.

Policie našla při prohlídce u Rafaje doma dva miliony

Krimi

Zároveň ÚS připomněl, že soudy vydávají příkazy k prohlídkám v počáteční fázi trestního řízení, mnohdy v časové a informační tísni. „Jejich úkolem není ,vyšetřit‘ prověřovanou trestnou činnost, ale posoudit toliko existenci důvodného podezření a nezbytnost jeho potvrzení provedením prohlídky,“ konstatoval ÚS.

V případě Kubišové se příkazy k prohlídce týkaly kanceláře, auta a bytu. Místopředsedkyně úřadu ve stížnosti tvrdila, že městský soud nesplnil svou ústavní povinnost ochrany základních práv a stal se pouze „pošťákem“ pro návrhy státního zástupce. Ústavní soudci ale její stížnost odmítli s podobnou argumentací jako u Rafaje.

Do obou řízení vstoupil jako vedlejší účastník také antimonopolní úřad. Poukazoval na údajná pochybení při vydání příkazů i provedení prohlídek. Zajištění listin ze správních spisů bez dodržení zákonných podmínek podle něj vedlo k porušení práv subjektů, jejichž zájmy úřad chrání.

Babiš bude žádat Zemana o odvolání Rafaje

Domácí

Premiér Andrej Babiš (ANO) s vicepremiérem Janem Hamáčkem (ČSSD) chtějí po dovolené prezidentovi Miloši Zemanovi navrhnout odvolání Rafaje z funkce. Rafaj v prohlášení pro média uvedl, že respektuje pravomoc vlády jeho odvolání navrhnout, ale nedomnívá se, že by pro jeho odvolání byly splněny podmínky stanovené zákonem o působnosti ÚOHS.

K Rafajovu odvolání vyzvaly neziskové organizace na jednání protikorupční rady vlády a také Ústecký kraj. Důvodem mají být mimo jiné Rafajovy kauzy z poslední doby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám