Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Rolls-Royce Ghost se rýsuje. Zcela přepracovaný baby rolls vsadí na minimalismus

David Bureš
Diskuze (2)

Baby Rolls se ještě letos dočká nástupce. Druhá generace modelu Ghost vsadí na techniku z větších modelů.

Rolls-Royce Ghost je někdy výsměšně nazýván jako baby rolls, protože je levnější a menší alternativou k plnotučnému Phantomu, tomu „pravému“ rollsu. Jenže od roku 2009, kdy se Ghost vyrábí, se stal vůbec nejžádanějším modelem značky. Když je tak za dveřmi jeho nová generace, je vůz najednou napjatě očekáván. Vedení značky to dobře ví, a tak už začíná na novinku lákat.

Generální ředitel Rolls-Roycu Torsten Müller-Ötvös tak dokonce zveřejnil otevřený dopis klientům, v němž na uvedení nového Ghostu láká. „Ghost je nejryzejším vyjádřením Rolls-Roycu. Vytváří extrakt pilířů naší značky do krásného, minimalistického, ale přesto komplexního produktu, který dokonale souzní s potřebami našich klientů Ghostu. Věřím, že dokonale ladí s dobou, v níž všichni žijeme,“ píše Müller-Ötvös s tím, že nadále půjde o menší a méně opulentní Rolls-Royce, což se klientům líbí.

Šéf značky přiznává, že práce na Ghostu druhé generace začaly před pěti lety. Nebyly přitom jednoduché, protože vývojáři museli navrhovat produkt, který ve výrobě vydrží nějakých 10 let, a tak museli pečlivě naslouchat požadavkům a přáním klientů. „Klienti nám řekli, že si velmi užívali všestrannost a široký charakter Ghostu. Je to vůz, který si užívali při řízení, stejně jako při příležitostech vyžadujících šoféra,“ tvrdí původem německý manažer.

Automobil se přitom v rámci mezigenerační proměny zcela promění, Müller-Ötvös tvrdí, že zachována bude jen charakteristická soška Spirit of Ecstasy a deštníky. „Auto bylo navrženo, zkonstruováno a od základu vytvořeno v našem globálním centru excelentní luxusní výroby v Goodwoodu, v západním Sussexu, aby odpovědělo na výslovná přání a touhy post-opulentní skupiny klientů,“ doplňuje k tomu manažer, který Rolls-Roycu šéfuje už od roku 2010.

Základem Ghostu se totiž stane hliníková platforma sdílená s většími modely značky. Zatímco předchůdce využíval základ v BMW řady 7 (generace F01), novinka vsadí na architekturu vyhrazenou britskému výrobci luxusních vozidel. V lecčems však bude oproti Phantomu a Cullinanu upravena, aby odpovídala charakteru menšího vozidla. Zda to znamená i jiný motor než dvakrát přeplňovaný dvanáctiválec o objemu 6,75 litru, však v tuto chvíli není jasné.

Müller-Ötvös potvrdil, že nový Ghost se světu oficiálně představí za pár měsíců, na podzim, a to pomocí digitální prezentace následované akcemi pro novináře, klienty i veřejnost. Ještě předtím však bude postupně zveřejněna čtyřdílná série animovaných videí, v níž bude představena technika vozu i charakter jeho klientů.

Video se připravuje ...

První z epizod naznačuje design vozu. O něm vedoucí vnějšího designu Ghostu Henry Cloke tvrdí, že bude ryzí a čistý, bez zbytečných linek navíc. „Odstranili jsme veškerý nepotřebný design. Cestou jsme zjistili, že vytvoření dokonalé jednoduchosti je opravdu, opravdu složité,“ říká k tomu Cloke.

David Bureš
Diskuze (2)

Doporučujeme

28. 7. 2020 12:38
Rolls Royce model RR21/22
Karoserie se vyrábí v Unterhollerau, Německo, už jsem ho viděl:) Stavěli jsme pro něj výrobní linku. Už se chystá full elektro Rolls Royce, označení RR25.