Rathovy džíny a zdravotní matrace? Ministerstvo kárá věznici i státní zástupkyni Bradáčovou

Teplická věznice podle ministerstva spravedlnosti pochybila, když nechala odsouzeného Davida Ratha nosit civilní oblečení a spát na zdravotní matraci. Serveru iROZHLAS.cz to napsal mluvčí resortu Vladimír Řepka. K chybě ale podle šetření došlo také na straně státních zástupců. „Na zjištěná pochybení byla vrchní státní zástupkyně v Praze upozorněna dopisem,“ uvedl Řepka.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 16:32 28. 7. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Rath

David Rath | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Bývalý ministr zdravotnictví a exhejtman David Rath nastoupil loni v červnu do teplické věznice, aby si odpykal sedmiletý trest za ovlivňování tendru na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku.

Rath nezaplatil pětimilionovou splátku. Hrozí mu exekuce či prodloužení trestu

Číst článek

Už o pět měsíců později kontrola z ústeckého státního zastupitelství objevila hned tři vážná pochybení v souvislosti s Rathovým pobytem ve vězení. Šlo o zdravotní matraci, džíny a věznici, do které podle předpisů nepatří.

K podobným závěrům letos v červenci dospělo také ministerstvo spravedlnosti. „V době prováděné prověrky nebylo možné v osobním spise odsouzeného dohledat jeho žádost o povolení k držení a užívání civilního oblečení a zdravotní matrace ve výkonu trestu odnětí svobody ani rozhodnutí o této žádosti,“ vysvětlil serveru iROZHLAS.cz mluvčí resort Vladimír Řepka. Pokud by žádost ve spise byla, nejednalo by se podle mluvčího o porušení.

Podle ministerstva ale „nedošlo ke zvýhodnění postavení jednoho odsouzeného vůči ostatním“. Proto nebylo nutné, aby resort za pochybení udělil postih. „Nezvýhodnění spočívá v tom, že ředitel věznice Teplice přistupuje ke všem odsouzeným stejně, respektive jim zachovává rovné podmínky a podobná povolení již v minulosti udělil. Nejednalo se tedy o zvýhodnění konkrétní osoby,“ vysvětlil redakci Řepka.

Kritika Bradáčové

Ministerstvo zároveň došlo k názoru, že pochybil i úřad pod vedením státní zástupkyně  Lenky Bradáčové. Podle kontroly, kterou nařídil nejvyšší státní zástupce a ze které ministerstvo částečně vycházelo, „vybočila ze své dohledové pravomoci a zasáhla tak do oprávnění dozorového státního zástupce“.

Soud začal řešit kauzu bývalého Rathova poradce. Bušinovi za daňové úniky hrozí až deset let

Číst článek

Státní zástupkyně z Vrchního státního zastupitelství v Praze, za kterou Bradáčová zodpovídá, totiž komunikovala v Rathově případě s ředitelem věznice Petrem Blažkem napřímo. Správně by ale měla dotaz na poradě říct ústeckému dozorového státnímu zástupci a teprve ten by měl šéfa káznice oslovit. Zároveň Vrchní státní zastupitelství v Praze písemně Blažkovi nepřikázalo, aby chybu věznice napravil. Udělalo to ústně.

Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová napsala redakci iROZHLAS.cz, že nevidí důvod, proč závěry ministerstva komentovat. Informace podle ní nejspíš vycházejí z šetření Nejvyššího státního zastupitelství, ke kterým už se vyjádřila.

„S jejími závěry jsme byli seznámeni a ztotožnili jsme se. Podstatou bylo konstatování, že příslušné orgány Vězeňské služby zvýhodnily svým postupem odsouzeného Davida Ratha a za mne osobně, pokud bych měla reagovat a akcentovat formální nedostatky v postupu státních zástupců, které neměly a nemohly mít vliv na samotná zjištění, potom by se jednalo o odvádění pozornosti od merita věci,“ uvedla.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) proto napsala Bradáčové dopis a požádala nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana o dohled nad oběma vrchními státními zastupitelstvími a sjednocením jejich postupů.

Jak už dříve potvrdil serveru iROZHLAS.cz Rathův advokát Roman Jelínek, bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha vězeňská služba na konci letošního ledna přestěhovala z Teplic do pražské Ruzyně. 

Rath se o stěhování do pražské Ruzyně přihlásil sám. Za mřížemi totiž chce vykonávat lékařskou praxi a ruzyňská káznice právě lékaře hledala. „Po vyjití inzerátu oslovil vězeňskou službu s tím, že je připraven okamžitě nastoupit jako praktický lékař,“ napsal tehdy Jelínek v SMS zprávě.

Kontroly teplického vězení

Krajské státní zastupitelství v Ústí nad Labem provedlo mimořádnou prověrku v teplické vazební věznici již vloni v listopadu. V zápise, který má redakce iROZHLAS.cz k dispozici, mimo jiné stojí, že Rath byl jako jediný vězeň oblečený v riflích a tričku s límečkem. Státní zástupce při kontrole upozornil i na to, že odsouzený využíval na rozdíl od ostatních vlastní matraci.

Rath se zbavil většiny nemovitostí, pod cenou je prodal rodině. ‚Už nebude z čeho brát,‘ říká návladní

Číst článek

Teplická věznice tím podle nejvyššího státního zástupce Zemana porušila právní předpis. „Podle závěru této kontroly dozorový státní zástupce KSZ v Ústí nad Labem došel správně k závěru, že ohledně držení a užívání civilního oblečení a vlastní zdravotní matrace odsouzeným byl porušen právní předpis,“ uvedl tehdy mluvčí zastupitelství Petr Malý.

Vězeňská služba při lednové kontrole konstatovala, že podmínky odsouzeného Ratha jsou standardní. 

Bývalý středočeský hejtman čelí obvinění ještě ve druhé větvi kauzy, ve které mu hrozí prodloužení pobytu ve vězení a zkonfiskování veškerého majetku. Velkou většinu svých nemovitostí ale Rath na přelomu roku prodal.

Dominika Kubištová, Vít Kubant Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme