Hlavní obsah

Jak i ve vzteku druhým ukázat, že nám na nich záleží

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezilidské vztahy jsou základním stavebním kamenem fungování a rozvoje společnosti. Ne všechny jsou ideální a i ty dlouhodobé a kvalitní někdy projdou obdobím vzteku a hněvu na ty, které máme rádi. Na tom není nic špatného, i ve vzteku je ale dobré ostatním ukázat, že i tak nám na nich stále záleží.

Foto: Profimedia.cz

I když vás ovládá vztek a negativní emoce, nezapomínejte protějšku dávat najevo, že ho i tak milujete.

Článek

Není ironií, že ti, které nejvíc milujeme, bývají právě těmi, kteří nás mnohdy dokážou doslova „vytočit doběla“?

Ať už jde o dlouhodobé partnery, děti, rodiče, nebo přátele, boji a hádkám s nimi se jednoduše nevyhneme. Hněv, který pak mnohdy cítíme, je silná, skutečná a syrová emoce, která nás dokáže zcela ovládnout – i když se mnohdy snažíme dělat, že to tak není.

Každý člověk projevuje emoce jinak – někdo brečí, někdo naopak velmi nahlas křičí, někdo jiný pak zvolí raději „tichý mód“. Ve vyhroceném stavu se pak může dostavit i různá forma násilí. V takové chvíli mohou být naši bližní, kteří nás do daného stavu dostali, na pochybách, zda nám na nich ještě vůbec záleží.

Negativní emoce nemusejí být jen známkou slabosti a špatného charakteru

Vztahy a sex

Lze jim ukázat, že je máme stále rádi? Odpověď odborníků je jednoznačná –ano.  Vyžaduje to trochu úsilí, ale kvůli udržení vztahů to stojí určitě za to.

Existuje hned několik způsobů, jak dotyčným sdělit, že je máte rádi, i když to tak v daný okamžik možná moc nevypadá.

Sdělte své pocity 

V dané situaci rozhodně není nic špatného na tom, říct, že se zlobíte a proč, a nechat průchod hněvu. Zároveň ale dotyčnému nezapomeňte slovně sdělit, že i tak vám na něm záleží. Toto je obzvlášť důležité, pokud se jedná o dítě.

Foto: Profimedia.cz

Komunikace s dospívajícími nebývá jednoduchá. O to víc potřebují ujištění, že jsou i přes všechny průšvihy stále milováni.

Vyslechněte protějšek 

Uvědomte si, že váš názor není ve vyhrocených chvílích automaticky tím jediným a správným. Pokud nevíte, proč daný konflikt vznikl, dejte dotyčnému prostor vše vysvětlit. Nepřerušujte, jen poslouchejte, i to dává jasný signál o vašem vztahu.

Nevybočujte z běžného chování 

Někdy trvá delší dobu, než se vzduch po hádce pročistí a vše se vrátí do běžných kolejí. Během té doby odborníci doporučují neměnit své chování, naopak dělat to, co běžně.

Jak se správně pohádat

Vztahy a sex

„Pokud připravujete pravidelně společný oběd či večeři, udělejte tak i ve chvíli, kdy se na svého partnera či potomka zlobíte. Náhlé odmítnutí udělat něco, co běžně děláváte, jen kvůli naštvání, je nejen projevem nezralosti, zároveň to celou situaci jen zhoršuje,“ vysvětlují odborníci pro Daily Mail.

Dejte průchod emocím – ale ne vůči jinému člověku

Hněv potřebuje čas od času ventilovat, jinak se ho nezbavíme. Není ale dobré ho vypustit ve chvíli, kdy se hádáme s partnerem či dětmi. To může vztah s nimi nenávratně poškodit.

Pokud se potřebujete někomu nutně „svěřit“, pořiďte si deník, do kterého se nemusíte bát vypsat se ze všeho, co vás v dané chvíli nebo třeba i dlouhodobě štve. Možná zjistíte, že ne všechno je chyba druhých.

Uchovejte hádky v soukromí

Ctít určité soukromí se vyplácí a ve chvílích vzteku o to víc. Pokud vás partner naštve, rozhodně se s tím hned nesvěřujte na sociálních sítích. Jednak do toho nikomu nic není, na druhé straně tím ale hlavně partnerovi ukazujete, že si ceníte vzájemného soukromí, ale i důstojnosti, která je pro vztah potřebná.

Nejhorší fráze, které lze vyslovit při hádce s partnerem

Vztahy a sex

Nezapomínejte na objetí 

Jde jednoznačně o nejtěžší gesto, které můžete ve vyhrocené situaci udělat. Ale dává jasně najevo, že i tak máte dotyčného stále rádi.

Odborníci na závěr dodávají, že je třeba si uvědomit jednu základní věc – hněv je pouze jakýsi „zakrývací manévr“ dalších problémů (bolest, vina, hanba, strach, zlost atd.). Jakmile se váš hněv zmenší, teprve pod ním uvidíte ty skutečné emoce, na kterých celý vztah stojí.

Reklama

Související témata:

Související články

Phubbing? Velká hrozba současných vztahů

Na jednu stranu zabíječ nudy, na druhou i vztahů. I tak lze hovořit o mobilním telefonu, který stále častěji krade naši pozornost na úkor mezilidské interakce....

Výběr článků

Načítám