Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Survivor 2024 - aktuálně

Jackie Kennedy by oslavila 91 let: Bývalá první dáma inspirovala miliony Američanek, sama si prošla peklem

Jackie Kennedy by oslavila 91 let: Bývalá první dáma inspirovala miliony Američanek, sama si prošla peklem
Zdroj: facebook.com
+ Dalších 7 fotografií
Výročí
I 26 let po smrti je považována za jednu z nejpůvabnějších prvních dam Ameriky. Jacqueline Kennedy Onassis, přezdívaná jako Jackie Kennedy nebo Jackie O, byla neskutečně vzdělanou dámou i módní ikonou. I proto byla vzorem pro miliony Američanek, které na ni nedaly dopustit. Život bývalé první dámy ale nebyl ani zdaleka tak idylický a Jackie si prošla hned několikrát peklem.

Jackie Kennedy se 28. července 1929 narodila jako Jacqueline Lee Bouvier do rodiny bohatých intelektuálů. Matka Janet Lee a otec John V. Bouvier III. si i přes hospodářskou krizi udrželi bohatství a dobré společenské postavení, díky čemuž mohla Jackie studovat prestižní školy. I přesto, že se rodiče později rozvedli a oba si našli nové partnery, poskytli své dceři veškeré prostředky a podporu, aby mohla studovat.

Budoucí první dáma tak odmala uměla plynně francouzsky, italsky, španělsky i polsky. Zajímala se o dějiny i architekturu a později začala studovat univerzitu na francouzské Sorbonně. Po jejím dokončení se její cesta stočila zpět do USA na Washingtonskou univerzitu. Ke škole začala brát stáže ve slavném deníku Washington Times-Herald, kde po studiích na začátku 50. let nastoupila na hlavní úvazek jako fotoreportérka.

Jackie byla Kennedymu oporou

Práce novinářky ji pak přivedla k jejímu osudovému vztahu. Na jednom z večírků potkala kandidáta na senátora Johna Fitzgeralda Kennedyho, kterého okamžitě oslnila svým půvabem a sečtělostí. Netrvalo dlouho a v roce 1953 se vzali, ačkoliv Kennedy byl známý záletník a Jackie s ním tyto problémy i několikrát musela řešit.

V roce 1956 pak Jackie porodila dceru Arabellu, která byla první ze čtyř dětí Kennedyů. O rok později následovala dcera Caroline, v roce 1960 pak Jackie porodila syna Johna mladšího a v roce 1963 pak syna Patricka. Ten ale krátce po porodu zemřel. Jackie kromě výchovy dětí byla výraznou oporou svého muže. Ten se s ní pravidelně radil o všem a Jackie mu pomáhala překládat i některé texty. Poté, co se Kennedy stal v roce 1961 prezidentem, se Jackie stala první dámou.

Manžela jí zavraždili před očima

V této pozici setrvala pouze dva roky, i tak se ale stihla stát ikonou Ameriky a jako první dáma naprosto zářila. Ať už to bylo jejím půvabem, inteligencí, či módním vkusem, Jackie dokázala rozzářit každou akci včetně zahraničních politických setkání. Osud jí ale přichystal krutou ránu. 22. listopadu 1963 byl na Kennedyho spáchán atentát, který nepřežil. Jackie v tu chvíli, co byl prezident zastřelen ve svém otevřeném autě, seděla přímo vedle něj.

Jackie se tak v pouhých 34 letech stala vdovou a následně odešla z Bílého domu. Pět let po atentátu si ale našla nový vztah, provdala se za řeckého multimilionáře Aristotela Onassise Tento krok ji ale stál její popularitu, protože americká veřejnost Jackie krutě stylizovala do role doživotní americké vdovy.

Bouřlivé manželství

Ani toto manželství však neskončilo šťastně. Onassis svou ženu pravidelně podváděl a pár spolu byl neustále na nože. Miliardář se tedy alespoň snažil své partnerce zařídit luxusní život, za to si ale Jackie naopak vysloužila pověst zlatokopky. Smrt Onassise v roce 1975 tak byla pro bývalou první dámu vysvobozením ze vztahu plného hádek. Jackie se pak vrátila ke kořenům.

Začala totiž pracovat opět jako reportérka, což vykonávala až do své smrti. Poslední roky navíc prožila s obchodníkem s diamanty Mauricem Tempelmanem, s nímž už zažila o poznání klidnější vztah než s předchozím partnerem. Jackie nakonec v roce 1994 diagnostikovali rakovinu lymfatických žláz, které ještě ten rok podlehla. Přestože byl její pohřeb soukromý, byl vysílán živě televizí do několika zemí světa. Dodnes je také vzpomínána jako nejvíce okouzlující první dáma Ameriky a nic na tom nezměnila ani neméně elegantní Melania Trump.

Bartošová brala úspěchy jako samozřejmost, svou slávu ale neustála, tvrdí její první manažer. Showbyznys ji semlel

Související články

Další články

Nejnovější kauzy