Německý soud zahájil řízení s manažery VW kvůli odměnám

Exportní artikl číslo jedna. V loňském roce se z Německa vyvezly vozy a automobilové díly v hodnotě celého přebytku zahraničního obchodu, tedy za 223 miliard eur.

Exportní artikl číslo jedna. V loňském roce se z Německa vyvezly vozy a automobilové díly v hodnotě celého přebytku zahraničního obchodu, tedy za 223 miliard eur. Zdroj: Profimedia

Fiat 500 před sídlem Volkswagenu v Braunschweigu v Dolním Sasku
Volkswagen Arteon, ilustrační foto
3
Fotogalerie

Německý soud zahájil řízení proti současným a bývalým manažerům Volkswagenu kvůli podezření z porušení důvěry v souvislosti s nepřiměřeně vysokými odměnami pro členy odborů. Oznámil to krajský soud v Braunschweigu v Dolním Sasku, kde Volkswagen, pod který patří i česká Škoda Auto, sídlí. Manažeři měli způsobit firmě škodu více než pět miliard eur, tedy asi 131,1 miliardy korun.

Mezi obviněnými jsou dva bývalí členové představenstva a jeden současný a jeden bývalý vyšší manažer zodpovědní za personální záležitosti. Podle obvinění v letech 2011 až 2016 nepřiměřeně zvýšili členům vlivné závodní rady mzdy a odměny.

Volkswagen a závodní rada tvrdí, že platby byly v souladu s právními pokyny.

Výplata vysokých odměn pro členy závodní rady byla podle státního zastupitelství pro firmu nevýhodná. V Německu je plýtvání firemními prostředky právně považováno za zneužití důvěry. Nadměrná odměna také může nepřiměřeně zvýšit provozní náklady, takže firma pak platí nižší daň.

Prokurátoři a daňoví úředníci v listopadu 2016 prohledali kanceláře manažerů v souvislosti s podezřením na přeplatky a daňové úniky. V roce 2017 pak automobilka oznámila, že snížila mzdy a přerušila výplaty odměn pro členy závodní rady, včetně jejího šéfa Bernda Osterloha, protože státní zástupci vyšetřují podezření z jejich přeplácení.

Tehdejší ředitel Matthias Müller uvedl, že snížení je preventivním krokem do doby, než bude vyjasněna zákonnost výše odměn, napsala agentura Reuters.