Okopíroval David Bowie image mořských potvor? Prohlédněte si fascinující galerii  

Vydáno 28.07.2020 | autor: redakce

David Bowie za svůj život vystřídal mnoho identit. Ať už to byl Starman, Major Tom, Ziggy Stardust nebo Thin White Duke, každou proměnu provázel i vizuální veletoč. Bowieho šatník byl přitom podobně fascinující jako hudba, jíž skládal. Koláže blogu Bowiebranchia ukazují, že se umělec dost možná inspiroval v podmořském světě.

Okopíroval David Bowie image mořských potvor? Prohlédněte si fascinující galerii   Zdroj: Bowiebranchia

David Bowie se do povědomí veřejnosti zapsal jako umělec, jemuž je planeta Země malá, a jehož kariéru prostupuje téma nekonečného vesmíru. Snažil se prosadit už jako náctiletý, povedlo se mu to ale až v roce 1969, kdy lidstvo dobylo Měsíc.

Kdo byl pravý David Bowie? Muž mnoha tváří měl ve skutečnosti jen jeden námět

Nahrávací společnost načasovala vydání singlu Space Oddity tak, aby se krylo s misí Apolla 11. Cestu na Měsíc a zpět pokrývaly všechny tři britské televizní kanály, a to celých osm dní. Mezi záběry z vesmíru předčítali herci Ian McKellen, Judi Dench a další tematickou poezii, Pink Floyd ve studiu BBC nahráli improvizovanou instrumentální skladbu Moonhead, jež nikdy oficiálně nevyšla. A zazněla také Bowieho novinka - singl Space Oddity vylétl do britské Top 5 a dvaadvacetiletému muzikanta vystřelila ke hvězdám.

Zdroj: Bowiebranchia

David Robert Jones vzhlížel k nebi dlouho před tím, než se proměnil v Davida Bowieho, Ziggyho Stardusta, Starmana a další alter ega. Už jako šestiletý propadl žánru science fiction a vystavěl si kolem sebe fantaskní svět, jehož barvitost tvarovala fascinace hudbou, tancem, výtvarným uměním a moderními technologiemi.

RETRO: Svou poslední pražskou show v roce 2004 David Bowie nedohrál

Jedním z jeho nejbližších přátel se stal farmář Max, vynalézaný mladík z Heinleinova románu Starman Jones, s nímž malý David sdílel víc než jen příjmení - oba se chtěli dotknout hvězd.

Zdroj: Bowiebranchia

Jenže blog Bowiebranchia ukazuje, že Bowie možná nehleděl jen ke hvězdám, ale také pod hladinu oceánů. Autoři blogu srovnávají Bowieho převleky a kostýmy s mimikry mořských plžů ze skupin nahožábřích, zadožábrých a dalších. A podoba je občas až zarážející. Více v přiložené galerii.

red, oh
Témata: David Bowie, Starman, Major Tom, Ziggy Stardust, Thin White Duke

 

zavřít