Zavřít komunisty! A proč? Nás taky zavřeli! Tohle navrhl Havel. Vzpomínky generála Lorence

28.07.2020 14:56

VZPOMÍNKY A PERLY Dlouho nebyl politicky ani tolerovaný, ani respektovaný. Pravděpodobné bylo, že se bude vyhýbat riziku násilné konfrontace. Podle Sachera chtěl však se vší vážností všechny vysoko postavené komunisty zatknout. To se alespoň o Václavu Havlovi píše v knize Generál, který byl u toho. Jde o rozhovor s posledním šéfem komunistické Státní bezpečnosti (StB) Alojzem Lorencem, který vedl Karol Lovaš.

Zavřít komunisty! A proč? Nás taky zavřeli! Tohle navrhl Havel. Vzpomínky generála Lorence
Foto: Repro Youtube
Popisek: Alojz Lorenc v Institutu ASA

„Náměstek ministra vnitra Andrej Sámel mě opravdu přijel do Bratislavy zatknout. Dvěma limuzínami Tatra 613. Jenže nevěděl, kde bydlím. Poradil si,“ říká v knize Generál, který byl u toho, a která vyšla v edici Brána nakladatelství Euromedia Group až v roce 2019, poslední šéf StB Alojz Lorenc.

Zatknout bez rozkazu

Anketa

Chcete, aby Česká republika ratifikovala Istanbulskou úmluvu?

2%
98%
hlasovalo: 30530 lidí
O Václavu Havlovi Lorenz v knize věcně říká, že „byl dlouho před listopadem 1989 zviditelňovaný v zahraničí, kontaktovaný zahraničními politiky při jejich oficiálních návštěvách v ČSSR, podporovaný finančně“. Dlouho prý nebyl politicky ani tolerovaný, ani respektovaný a jeho aktivity byly považovány za nezákonné. „Po zkušenosti s jeho postojem k demonstraci 21. srpna 1989 bylo pravděpodobné, že se bude vyhýbat riziku násilné konfrontace. Dokázal do jisté míry odolat i militantnějším proudům mezi disidenty,“ tvrdí dál.

V jedné z odpovědí generál Lorenz cituje z rozhovoru ministra vnitra Richarda Sachera pro Týden.cz z roku 2009. Sacher v něm prohlásil, že nechtěl Lorenze pustit domů na Slovensko, protože tamní poměry byly trochu divočejší než u nás. „Bylo důležité mít ho denně pod dohledem. Havel si myslel, že ho pošleme na velvyslanectví do Mongolska, on byl v některých politických věcech trochu naivní. Lorenz byl velmi chytrý člověk a prohlásil, že nikam nepojede,“ dodal Sacher.

Když se Sachera zeptal Týden.cz na další Havlovy návrhy, ministr odpověděl: „Když se blížil pětadvacátý únor, ptal se mě: ‚Co uděláš?‘ Já: ‚Co jako?‘ Havel: ‚No, nás na různý výročí vždycky zavírali. Co kdybys nechal všechny ty komunistický pohlaváry zatknout přesně v den Vítězného února?‘ Já říkám: ‚Prosím tě a o co ten rozkaz opřu?‘ On na to: ‚Nás taky zatýkali bez rozkazu‘.“ A následovala otázka, jestli to tehdy Havel myslel vážně? „Myslel. Nechtěl se mstít, ale některé jeho nápady se hodily spíš do divadla než do politiky,“ odvětil Sacher.

Na citace Lorenz navazuje právě líčením, jak si náměstek ministra vnitra Sámel našel v bratislavském telefonním seznamu Lorenzovo číslo, zavolal mu a ten jej sám nasměroval na svou adresu. „Když jsem viděl jeho nervózní ošívání se, pochopil jsem, o co jde. Taky jsem mu to řekl. Trval jsem na tom, že do Prahy pojede i moje manželka. Musí mi pomoci s odvozem osobních věcí z pražského bytu, protože já se pravděpodobně v Praze zdržím,“ doplňuje Lorenz s tím, že byl podroben dlouhému výslechu a čekala ho nová zkušenost na Pankráci.

Nehlásím se k Ferencovi

Anketa

Do jakého filmu byste nejraději zařadili postavu Václava Havla?

hlasovalo: 13254 lidí
Od slovenského spisovatele Karola Lovaše dostal ve zmiňované knize také dotaz, jak si ho bude historie pamatovat? „Žil jsem a jednal tak, jak jsem považoval za správné… Nezbavuji se odpovědnosti, která mi patří, ale nepřijímám odpovědnost, která mi nepatří. Nevybral jsem si dobu rozděleného světa a studené války. Zásluhou stroje času poháněného politickým zájmy se historie stále mění. Nevím, jak si mě bude pamatovat,“ vysvětlil mimo jiné Lorenz. Ohledně kriminální série Jana Hřebejka Rédl, kde byl vylíčen v postavě generála Ference, také zmínil: „Já se ke generálu Ferencovi nehlásím. Nezvykl jsem se ke svému okolí chovat tak arogantně… A jeho cynismus, který projevil ve čtvrtém díle seriálu, nijak neodpovídá mé povaze...“

Nejvyššího postu dosáhl generál Lorenc roku 1985, kdy se stal prvním náměstkem ministra vnitra Vratislava Vajnara. Od reorganizace federálního ministerstva vnitra v roce 1988 mu byly podřízeny Hlavní správa kontrarozvědky, Hlavní správa vojenské kontrarozvědky a Správa kontrarozvědky v Bratislavě. Řídil a komplexně kontroloval protišpionážní, ekonomickou, vojenskou i politickou kontrarozvědnou práci v celém Československu. V průběhu sametové revoluce vydal Lorenc rozkaz, podle kterého nemají složky StB nijak zasahovat do situace. Tento rozkaz později odůvodnil tím, že nechtěl více pobouřit občany.

Po revoluci byla StB zrušena a generál Lorenc z řad bezpečnostních složek propuštěn. Za své činy z doby bývalého režimu byl v říjnu 1993 Vyšším vojenským soudem v Táboře odsouzen ke čtyřletému nepodmíněnému trestu, ale odjel na Slovensko, jehož orgány v roce 2000 trestní stíhání zastavily. V roce 2002 byl Lorenc odsouzen k patnácti měsícům odnětí svobody podmíněně. Lorenc však vždy odmítal, že by překročil své pravomoci.

Před dvěma lety byl generál a bývalý šéf StB Alojz Lorenc pozván na Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. V debatě o listopadu 1989 se tu setkal s tehdejším studentem a dnešním veřejnoprávním reportérem Markem Wollnerem. Ten většinu času dával najevo, že by Lorenc neměl být na takové akce vůbec zván, protože byl šéfem „mlátičkové mašinerie“. Šéf Reportérů ČT o konečném odsouzení Lorence nevěděl a zoufal si: „Nechápu, že tu není policie a nesebere ho.“

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…