Nenávist a pohrdání. Výtržníka z Prague Pride čeká soud za spálení vlajky a světlice

Jan Horák Jan Horák
28. 7. 2020 18:02
Tento měsíc podle zjištění Aktuálně.cz přijal Obvodní soud pro Prahu 1 obžalobu v případu, který na posledním ročníku festivalu Prague Pride vzbudil velký rozruch. Státní zástupce poslal k soudu 31letého muže, který z mostu střílel římské světlice na účastníky akce. Pachatel se zodpovídá z výtržnictví. Žalobce v obžalobě explicitně zmínil nenávistný motiv, který výtržníka k činu vedl.
Nenávistný incident se odehrál 9. srpna 2019 při jedné z dílčích akcí festivalu Prague Pride (ilustrační snímek).
Nenávistný incident se odehrál 9. srpna 2019 při jedné z dílčích akcí festivalu Prague Pride (ilustrační snímek). | Foto: Radek Vebr

Loni 9. srpna večer šel fotbalový chuligán Michal S. nejméně s dalšími pěti známými do centra Prahy. Zamířili tam přes most Legií, kde se společníky nejprve zapálil duhovou vlajku visící na veřejném osvětlení. Prapor symbolizuje komunitu homosexuálů, bisexuálů a transsexuálů, na jejichž podporu se festival Prague Pride už od roku 2011 odehrává.

Bezprostředně poté začal Michal S. s kumpány zapalovat pyrotechniku. Vypálil několik římských světlic na Střelecký ostrov, kde měla základnu festivalová vesnička. Zrovna tam probíhalo taneční vystoupení, na místě bylo přes sto lidí. Spálenou vlajku a zbytky pyrotechniky hodil Michal S. do Vltavy. Podle zjištění Aktuálně.cz se nyní, necelý rok poté, dostal případ k trestnímu soudu.

"8. července jsme podali obžalobu na jednu fyzickou osobu pro přečin výtržnictví, ve věci navrhujeme rozhodnutí ve formě trestního příkazu," potvrdil Aktuálně.cz šéf Obvodního státního zastupitelství v Praze 1 Jan Lelek, jehož lidé měli kauzu na starosti. Případ fotbalového chuligána Michala S. má dva zásadní rozměry.

Případ vyšetřovalo protiextremistické oddělení

Policie a žalobci dosud žádný incident narušující Prague Pride před soud nedostali. Navíc explicitně zmínili homofobní motiv, na jehož základě Michal S. jednal. I v tomto je kauza ojedinělá.

Podle informací Aktuálně.cz žalobce vyhodnotil zapálení vlajky jako "zjevný akt nenávisti a pohrdání vůči LGBT komunitě". Obdobně se vyjádřil k vystřelování světlic, jež vedle nenávisti bylo i projevem snahy o "zastrašení" účastníků akce.

Případ vyšetřovali kriminalisté z protiextremistického oddělení pražské policie. Muže obvinili letos v únoru, následně více než čtyři měsíce poté požádali státního zástupce o podání obžaloby. Dlouhé, téměř roční objasňování případu má dvě hlavní příčiny. Zmíněné policejní oddělení je personálně "podstřelené", podle informací Aktuálně.cz tam působí pět příslušníků.

Současně měl práci kriminalistů komplikovat i sám Michal S. S policisty prakticky nespolupracoval, pro vyšetřovatele bylo náročné předvést ho i na výslech. Složitý průběh rozkrývání případu ilustruje fakt, že kriminalistům se nepovedlo zjistit totožnost zmíněných pěti společníků, kteří Michalu S. v jeho deliktu pomáhali.

Několikrát trestaný výtržník

Fotbalový chuligán má s trestní justicí své zkušenosti. Za výtržnictví ho soud v minulosti potrestal už několikrát, což zohlednil i státní zástupce. Obžaloval ho podle druhého odstavce, jenž v případě opakovaného výtržnictví stanovuje vyšší trestní sazbu. V případě uznání viny může Michal S. strávit až tři roky za mřížemi.

Vězení mu však nyní bezprostředně nehrozí. Podle informací Aktuálně.cz pro něj žalobce navrhuje podmínku a peněžitý trest, v kauze se vzhledem k návrhu na trestní příkaz neplánuje hlavní líčení. Případ vyřizuje soudkyně Helena Králová, která v minulosti proslula kontroverzními rozsudky v případu zneužití vojenské tajné služby Janou Nagyovou, někdejší vedoucí kabinetu tehdejšího premiéra Petra Nečase.

"Protože řízení není uzavřené a nebylo v něm rozhodnuto, nebudeme se k tomu případu vyjadřovat," sdělil Aktuálně.cz mluvčí festivalu Prague Pride Filip Milde. Shodou okolností měli v pondělí organizátoři festivalu schůzku se zástupci pražské policie na téma zajištění bezpečnosti akce, jejíž letošní ročník začíná na konci týdne. Podle informací Aktuálně.cz se na schůzce dozvěděli, že kauza Michala S. jde před soud.

 

Právě se děje

Další zprávy