Odešla Böhmová (†95): Poslední telefonát Bohdalové! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Odešla Böhmová (†95): Poslední telefonát Bohdalové!

Jiřina Bohdalová
Jiřina Bohdalová (David Malík)

Tolik se s ní Jiřina Bohdalová (89) chtěla setkat, ale smrt byla rychlejší. Ve věku 95 let zemřela divadelní, seriálová a filmová herečka Božena Böhmová. Ještě před pár dny jí Jiřina zkoušela volat, ale ona už telefon nebrala.

Herečka, která se do paměti televizních diváků zapsala rolemi v Nemocnici na kraji města, Chalupářích či v Ženě za pultem, měla Bohdalovou velmi ráda. „S láskou vzpomínám na Jiřinu Bohdalovou. To byl ještě živ Mac Frič a Jiřina s ním jela někam myslím do Vídně a požádala mě, jestli bych jí hlídala Simonu. Té bylo asi dvanáct. Ráda vzpomínám, jak u mě usínala v posteli a zpívala mi nějakou anglickou písničku. Jiřinu mám vážně moc ráda, jsem její velká zastánkyně a obhájkyně,“ svěřila v rozhovoru pro Aha! Böhmová.

Vzala si číslo

Když byl u herečky loni v červenci redaktor Aha!, společně Jiřině zavolali a ta byla nadšená, několik desítek minut si povídali. Bohdalová pak požádala o telefonní číslo, že se za ní zastaví. Jenže pak přišel koronavirus a už to nestihla. I když se s ní chtěla spojit přes telefon, její snahy už byly marné....

Bohdalová o Gottovi ve Studiu Blesk: Na jeho manželku ať mi nikdo nesahá!

Video se připravuje ...

Jen ty nohy...

Božena Böhmová zemřela v sobotu 25. července, uvedl na svém Facebooku spisovatel Miroslav Graclík. Deník Aha! ji před rokem navštívil v nemocnici v pražských Střešovicích. „Fůra lidí si myslí, že už tady nejsem,“ smála se tehdy svým vitálním smíchem. Jen si stěžovala, že ji nohy neposlouchají tak, jak by si přála.

Velké bolesti

„Jsem tu už tři měsíce, od začátku května. Měla jsem velké bolesti, nešlo mi chodit, tak mě tu dávají dohromady. Dopoledne a odpoledne mám rehabilitace, to mě vždycky takovým strojem postaví do chodítka a snažíme se to rozhýbat. Zprvu to jde pomalu, pak se to trošku zlepšuje,“ nenaříkala, brala to věcně.

Zlomený krček

Její zdravotní problémy začaly před třemi lety, když upadla a zlomila si nohu v krčku. Ten den bylo pondělí a byl u ní její vnuk. Když odcházel, říkal, že přijde zase v pátek. Večer těsně před ulehnutím Böhmová upadla. „Naštěstí jsem měla náramek od společnosti Život 90, doporučuji to všem starým lidem. Kdybych ten náramek neměla, ležela bych tam pět dní bez pomoci, bez mobilu, bez možnosti dovolat se komukoliv,“ řekla tehdy.

Role, které ji proslavily

Jihočeská rodačka a levicově smýšlející Böhmová prošla Divadlem mladých pionýrů, Divadlem pracujících ve Zlíně, Slezským divadlem v Ostravě i pražským Divadlem E. F. Buriana. Provdaná byla za režiséra Československé televize Karla Špičku, sama se objevila v normalizačních hitech. V seriálu Žena za pultem byla mrzutou pokladní Mlynářovou, v Chalupářích zase manželkou Jiřího Větrovce (†79) alias předsedy JZD Mrázka. V Nemocnici na kraji města si zahrála vrchní sálovou sestru, nechyběla ani v Hříšných lidech města pražského, Malém pitavalu z velkého města, Plechové kavalérii nebo Rodácích.

Jiřina Bohdalová a Zdeněk Zelenka: Vysvětlovali hrozný omyl!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.