Test: MET Parachute MCR - to jsou dvě helmy v jedné, malá i integrální

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 29.7.2020

Za posledních několik sezón nastal neuvěřitelný rozmach integrálních přileb s odnímatelným chráničem brady. Helmy v segmentu, který před pár lety vůbec neexistoval, teď nabízí skoro každý. Značka, která nemá tento typ v nabídce je „úplně“ out. Na konci loňského roku přichází také italský výrobce MET se svým řešením – MET Parachute MCR. Jaké je odpoví následující test.

MET je dlouholetým výrobcem přileb z Itálie. Pokud ti tato značka nic neříká, možná budeš znát značku Bluegrass. Obě mají mnoho společného a to nejen po produktové stránce, ale i obchodní, patří totiž jednomu majiteli. Helma s názvem Parachute již v nabídce METu dříve byla, ale s touto novou nemá vyjma jména zcela nic společného. Parachute s odnímatelnou bradičkou je od základu nový.

V začátcích existence přileb s odnímatelným chráničem brady se řešilo pouze samotné odnímání a trochu se zapomínalo na bezpečnost. Naštěstí tato doba je již dávno pryč a bezpečnost je na prvním místě. Určitě nepřekvapí, že MET Parachute nabízí to nejlepší, co lze. Tedy sjezdovou homologaci ASTM a také i systém MIPS C2, který chrání proti poškození mozku rotačními silami.

Zpracování se jeví kvalitní, pěna vstříknutá do plastu nikde nepřetýka, nikde nechybí. Vnitřní strana náhubku je vyplněna měkkou gumou, takže pokud by se brada při pádu dostala do kontaktu s náhubkem, tak náraz bude až tak tvrdý. Kšilt umožňuje posun, tak aby pod něj bylo možno posadit brýle. Při jeho posouvání se ale nevyhnete poškrábání přilby a to i přestože se výrobce snažil pomocí látkové výstelky tomuto zabránit. Kšilt je velmi flexibilní, umožňuje velkou plastickou deformaci a následně se vrátí do původního stavu – bez poškození.

MET Parachute je doposavad jedinou helmou, která využívá magnetické uchycení náhubku, patentovaný systém výrobce nazval Magnetic Chinbar Release. Po pravdě řečeno ono to není zcela magnetické. Uchycení využívá řešení od firmy Fidlock, takže se jedná o magneticko-mechanické zajištění. Systém funguje tak, že magnety umístěné ve šroubech (v náhubku) tyto navedou do místa v helmě, kde mají být.
Jakmile jsou v místě určení, stačí šrouby drobně pootočit, díky bajonetovému závitu je to hned, následně již stačí pouze zacvaknout pojistku a náhubek je zafixován. Samotná fixace je otázkou vteřiny, horší je to s uchycením náhubku na své místo, je třeba praxi a grif. Já se to za celou dobu, kdy jsem helmu používal, nenaučil udělat s nasazenou helmou na hlavě.

Demontáž náhubku se provádí velmi jednoduše, povolit aretace šroubků a vyklopit náhubek z čepů a hotovo. V okamžiku nastává tradiční problém… kam s ním. Jak by se mi líbilo uchytit náhubek zezadu na přilbu… moc. Ale bohužel, leda tak za pásek trenek.

Jako první věc, když vezmeš přilbu do ruky, tě zaujme poměrně zajímavý upínací systém. Pásky, které se zapínají pod bradou vedou pod neobvyklým úhlem, jsou umístěny hodně vzadu a vedou šikmo dopředu. Skoro jakoby ani neměly být zapínány pod bradou. Nicméně je to pouze pocit, na hlavě sedí pásky velmi dobře, nikde nezavazí a zapínání je přesně v místech, kde má být. Vstup do helmy je spíše užší než širší, je třeba při nazouvání roztáhnout helmu za pásky a drobně si vstupní otvor rozšířit. Pokud to neuděláš, tvoje uši budou trpět.

Část výrobců aby získala potřebnou tuhost náhubku a následně splnila homologaci vyrábí náhubek velmi malý, těsně doléhající k bradě. MET nikoliv, vizuálně přilba působí menším vzhledem, ale při srovnání s Fox Proframe jsem zjistil, že je rozměrově téměř identická.
Ostatně i hmotností jsou si skoro vyrovnané, ve fullface váží 845 gramů, v openface pak 460 gramů, vážena helma velikosti M.

Helma disponuje i zadním stahovacím BOA kolečkem. Osobně ke kolečkům v integrálním přilbách úplně netíhnu. Proč ho nemají v motokrosovým helmách a my na kolech bychom ho měli mít? I bez stažení kolečka, helma na hlavě sedí velmi dobře a po stažení, je upnutí naprosto dokonalé. Sundat přilbu se staženým kolečkem je skoro nemožné.

V fullface módu je odvětrání přilby průměrné, přilba sice disponuje velkým množstvím větracích otvorů, ale i přesto jsem cítil vetší pocení v oblastí čela. Především při použití MX brýlí, nedostatečné odvětrání v této oblasti potvrdilo při zastavení i drobné zamlžování okuláru. Při jízdě jsem se s mlžením nesetkal. V režimu malé přilby je větrací schopnost skvělá, v tomto ohledu se Parachute vyrovná s specializovanými AM/EM přilbami.

Popravdě, nejsem fanda helem s odnímatelným náhubkem. Je to kompromis a kompromis je vždy špatně. Specializovaná přilba ti vždy nabídne lepší vlastnosti, není však univerzální. MET Parachute MCR je však jednou z mála přileb, která mne přesvědčila, že i kompromis může být dobrý a splnit vše, co po něm žádáš. MET Parachute MCR je mistrem kompromisu.

MET do ČR dováží Zookee a prý jsou schopni dovézt libovolnou barvu, kterou má MET v nabídce.

Infobox

MET Parachute MCR
Cena: 8.990 Kč

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Gregi 29.7.2020 v 9:05

    To je na rogalo ale

  • anonymní uživatel Adam 29.7.2020 v 13:22

    a v čem to brání použití na kolo?

  • anonymní uživatel MP 29.7.2020 v 17:05

    Ja nejak nevim, asi bych to na hlavu nedal..

  • profilová fotka Keli 29.7.2020 v 18:29

    MP: já ano, mám ji místo Fox Proframe a rozhodně bych si na hlavu nedal něco v co bych neměl důvěru.

  • anonymní uživatel Kerad (Kerad.fly (a) gmail.com) 30.7.2020 v 15:37

    Tak zapínání fidlock používají jak přilby IXS Trigger AM tak i Leatt řady AM i Enduro 3.0 Minimalně loňské modely

  • profilová fotka Keli 30.7.2020 v 15:46

    Kerad, zde je od Fidlocku fixace náhubku k přilbě, to nikdo jiný nedělá, pokud se nepletu.

  • anonymní uživatel charlie (munweb (a) gmail.com) 7.4.2021 000 11:42

    Dokážete porovnat, jak si vede ve srovnání s Bell Super DH? Díky

    • profilová fotka Keli 7.4.2021 000 12:37

      Naprosto srovnatelné helmy. Bell má složitější nasazování bradové části, ale zase lepší Mips.

  • anonymní uživatel Leoš (lsafric (a) gmail.com) 31.1.2022 - 11:49

    píšeš: .....vyklopit náhubek z čepů a hotovo. V okamžiku nastává tradiční problém… kam s ním. Jak by se mi líbilo uchytit náhubek zezadu na přilbu…

    je na trhu helma, která to umožnuje??

    díky za info :-)

    • profilová fotka Keli 31.1.2022 000 14:00

      Bohužel o žádné takové nevím :(

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí