Divadelní léto pod plzeňským nebem je minulostí, příští rok se vrátí Cyrano

Zveřejněno v Atraktivní zprávy
Od - úterý, 28. červenec 2020 15:01

Pět repríz komedie Švanda dudák s Ondřejem Rychlým v hlavní roli a tři představení Poslední zrnko písku, kterou pro festival nastudovali studenti DAMU z Činohry 16-20, nabídl letošní ročník Divadelního léta pod plzeňským nebem. Organizátoři už po jeho konci potvrdili, že příští rok čeká na návštěvníky populární představení Cyrano s Michalem Dlouhým. O druhém titulu i místu konání se ale bude ještě jednat.

Koronavirová opatření poznamenala zejména programovou část, organizátoři byli nuceni přerušit přípravy výpravné inscenace Shakespeare v Hollywoodu v režii Radovana Lipuse a odložit její realizaci na rok 2023. Zkrátila se doba trvání festivalu, doprovodný program, snížil se počet představení a zmenšila se i velikost hlediště. Celkový počet diváků byl letos vzhledem k těmto změnám jen o něco více než 2 tisíce, což je v porovnání s minulými ročníky zhruba čtvrtina. Skromnější podoba programu se ale ukázala jako reálná. „Jsme opravdu šťastní, že se nám 13. ročník Divadelního léta podařilo ve ztížených podmínkách zrealizovat. Náš odhad se ukázal jako správný, diváci byli letos mnohem opatrnější a s nákupem vstupenek často váhali do poslední chvíle, přesto byla vždy většina míst v hledišti obsazena a atmosféra představení byla skvělá! Všem divákům, ale i hercům a realizačnímu týmu bych chtěla velmi poděkovat. Díky patří i našim podporovatelům a donátorům, bez kterých bychom to v této těžké době nezvládli,“ řekla ředitelka festivalu Marcela Mašínová.

Foto: A. Huclová

Překvapením a vrcholem letošního ročníku se stala skvělá autorská inscenace Poslední zrnko písku, kterou v rámci rezidence v umělecké dílně PaNaMo v Partolticích zrealizovali pro Divadelní léto studenti posledního ročníku pražské DAMU, soubor Činohra 16-20. Režisérka Aminata Keita a dramaturg Jaroslav Jurečka připravili spolu s celým týmem divákům mimořádný zážitek. Poslední zrnko písku bude po premiéře a dvou reprízách na Divadelním létě putovat dále. O uvedení repríz Posledního zrnka písku na Divadelním létě v roce 2021 není zatím rozhodnuto. „Herci i tvůrčí tým končí školu a chystají se nastoupit angažmá v různých českých divadlech, v tuto chvíli proto není možné říct, jestli se v příštím roce v Plzni sejdou,“ vysvětlil programový ředitel Divadelního léta Jan Anderle.

Už nyní je ale jisté, že se do Plzně na několik červencových večerů v roce 2021 vrátí nejúspěšnější inscenace v historii festivalu Cyrano s Michalem Dlouhým v hlavní roli. O dalším titulu, který bude v příštím roce novinkou, není zatím definitivně rozhodnuto a není ani jisté, zda se festival vrátí na scénu U Ježíška. „O místě, na kterém budeme v Plzni příští rok hrát, rozhodne nová inscenace, a především režisérka Martina Schlegelová, s níž budeme v příštím roce spolupracovat,“ prozradil Jan Anderle.