Kvůli nákaze ve firmě testovali hygienici v Prachaticích přes 300 lidí

  9:42,  aktualizováno  30. července 12:27
V Prachaticích skončilo hromadné testování více než 300 zaměstnanců místní firmy, kde několik desítek pracovníků onemocnělo covidem-19. Hygienici zatím znají výsledky dvou třetin, pozitivní z toho jsou čtyři případy. Na Prachaticku jsou od středy také povinné roušky ve všech vnitřních prostorech.

První nakažený se v prachatické firmě objevil minulý čtvrtek. Ke středečnímu večeru bylo v Jihočeském kraji 90 aktivních pacientů s covid-19. 

Podle ředitelky krajské hygienické stanice Kvetoslavy Kotrbové je zatím výsledek prachatických testů příznivý. „Ale samozřejmě ještě neznáme tu jednu třetinu, takže celkově to hodnotit nemůžeme,“ uvedla. Dodala, že výsledky zbylých testů by mohli znát hygienici ještě během čtvrtka. 

S hromadným testováním pomáhali na parkovišti u firmy hasiči, zdravotníci i strážníci. Vyrostly zde dva testovací stany. „Testované osoby zveme po skupinách postupně tak, aby přišly co nejméně do kontaktu s ostatními,“ popsala ve středu Kotrbová.

Ve výrobním závodu společnosti Intica Systems pracují například cizinci, které sem dodává personální agentura Aktiv Team SV.

„Dnes by se tu mělo testovat 42 našich agenturních zaměstnanců. Převážně jde o Ukrajince a Maďary. Jsou tu ale i čeští pracovníci. Někteří zpočátku nechápali, proč to musí podstupovat, když nemají žádné příznaky. Bylo jim to ale dostatečně vysvětleno, už chápou, proč se kvůli tomu zavřela možnost výdělku. Vzali to sportovně. Respektují nařízení,“ uvedl ve středu ráno Marek Šimek, jednatel personální agentury Aktiv Team SV.

Dodal, že z jejich agenturních pracovníků bylo ke středčenímu ráno nakažených 14. „V karanténě je 62 našich pracovníků. Jsou zavření na ubytovně, píšou nám seznamy jídla, které jim vozíme. Jsou rozděleni na pozitivní a negativní,“ sdělil Šimek.

Ubytovna v Prachaticích u sportovního areálu Tatran je nyní uzavřená. Na jednom patře jsou lidé s nemocí covid-19. Na dalším pak musejí zůstat ti s negativním testem. Vchody jsou uzamčené a ven je možné jít pouze na cigaretu. Jídlo se dováží za přísných opatření.

„Lidé s pozitivním a negativním testem se okamžitě oddělili. Provozovatel objektu mě ubezpečil, že dům hlídá koordinátor, který zabezpečuje jeho uzamčení. Kromě cigarety není možné se dostat mimo areál. Proto se lidé nemusejí bát, že by ve městě přišli do styku s nemocným,“ popsal prachatický starosta Martin Malý. Podle něj je nyní toto ohnisko pod kontrolou.

Hygienici však kvůli tomuto zdroji nákazy v Prachaticích od středy nařídili povinné nošení roušek ve všech vnitřních prostorách. V celém Jihočeském kraji musejí mít lidé zakrytá ústa a nos v nemocnicích, domovech pro seniory a na úřadech.

Ke středečnímu večeru bylo v kraji 90 aktivních pacientů s covid-19. Za uplynulých 24 hodin zaznamenali hygienici na jihu Čech 16 nově potvrzených případů nákazy koronavirem. Na jihu Čech se od března nakazilo celkem 295 lidí.

Kvůli ohnisku ve společnosti se Prachaticko stalo nejnakaženějším okresem v republice v relativních číslech. V přepočtu na 100 000 obyvatel připadá 57 pacientů.

Autoři: ,