Čas na rozvolnění ve Slezsku nenastal, říká Vondrák. Nákaza zasáhla královéhradecké hejtmanství

V Moravskoslezském kraji zatím nenastal čas na uvolňování protiepidemických opatření, která mají zamezit šíření koronaviru. Uvedl to dnes na svém facebooku hejtman Ivo Vondrák (ANO), podle něhož v regionu od úterý přibylo 35 případů nákazy koronavirem.

Hygienici v kraji protiepidemická opatření výrazně zpřísnili 17. července, o týden později některá z nich rozvolnili, zvláště na Bruntálsku, které je covidem-19 zasaženo nejméně z celého regionu.

Vondrák pro statistiku využívá data z chytré karantény, která se však již několik dní upravují. Podle dnešních údajů z tohoto zdroje je v kraji 4508 pozitivně testovaných od počátku pandemie. Podle Vondráka ale data stále vykazují nestabilitu a je nutné je brát především jako orientační.

"Nárůsty v okresech by ale měly být v pořádku: Bruntálsko dva (nově nakažení), Frýdecko-Místecko 11, Karvinsko šest, Novojičínsko tři, Opavsko tři a Ostravsko deset. Dle mého názoru nenastal čas na uvolňování přijatých opatření," míní Vondrák.

Data a údaje o nemocných se dlouhodobě z různých zdrojů liší, důvodem jsou odlišné způsoby zpracování údajů. Například Krajská hygienická stanice Ostrava eviduje 4069 pozitivně testovaných. Hygienici data o nemocných vykazují až v okamžiku, kdy s nimi mají ukončeno epidemiologické šetření. Statistika, kterou zveřejňuje ministerstvo zdravotnictví, v regionu k dnešku udává 4430 nemocných od počátku pandemie.

V Moravskoslezském kraji se nejprve epidemiologická situace zhoršila v souvislosti s nákazou v těžební firmě OKD, když se z Dolu Darkov koronavirus rozšířil i na doly ČSM. Aktuálně hygienici evidují v souvislosti s Dolem ČSM-Sever 815 pozitivních lidí, u Dolu ČSM-Jih je to 402 nakažených. Situace v ohnisku je podle hygieniků v posledních dnech stabilní. Zpřísnění protiepidemických opatření hygienici zdůvodnili zvláště tím, že začala vznikat nová ohniska a případy neměly žádnou spojitost s dřívějšími nakaženými. Nákaza pronikla i do sociálních či zdravotnických zařízení, třeba do nemocnic v Ostravě, Bohumíně nebo Frýdku-Místku. Například v souvislosti s frýdecko-místeckou nemocnicí zaznamenali hygienici už 43 nakažených.

V kraji platí zvýšená protiepidemická opatření, jako je nutnost nosit roušky v budovách i prostředcích hromadné dopravy. Výjimkou je okres Bruntál, kde ve vnitřních prostorách ani MHD lidé roušky mít nemusí, nasadit si je musí, jen když jdou do zdravotnických a sociálních zařízení. Restaurace a bary smí fungovat pouze do půlnoci a na umělé koupaliště nemůže více než 500 lidí najednou, opět s výjimkou Bruntálska. Nová opatření začala platit i v celé zemi, ve většině případů jsou ale mírnější než moravskoslezská krajská opatření.

Na hejtmanství Královéhradeckého kraje byl u jednoho ze zaměstnanců potvrzen covid-19. Je v izolaci, z domu pracuje dalších 15 lidí, kteří s ním byli v kontaktu. Nikdo z nich není z vedení kraje, řekl dnes ČTK Dan Lechmann z kanceláře hejtmana. Koronavirus byl potvrzen u pracovníka krajského úřadu v pondělí 27. července odpoledne. Pro veřejnost je zatím úřad otevřen.

"Jde o vedoucího jednoho z oddělení krajského odboru dopravy. Nakazil se při osobním životě, nikoli na úřadě. Hygienici trasují kontakty. Situace je stabilizovaná, na úřadu není žádný nárůst nakažených," řekl ČTK Lechmann.

Vedení kraje upozornilo zaměstnance, aby dodržovali přísnější hygienická opatření a v případě zdravotních komplikací neprodleně kontaktovali krajskou hygienickou stanici. "Provoz úřadu směrem k občanům zatím omezen nebyl," řekli dnes v 9:30 ČTK zástupci kraje.

Koronavirus byl v Královéhradeckém kraji potvrzen také v některých dalších institucích a firmách, v pátek 24. července u zaměstnance podniku Teleflex na výrobu zdravotnických prostředků, kde pracuje přes 700 lidí. Tam je v karanténě deset lidí. V pondělí 27. července vyšel pozitivní test na covid-19 také u zaměstnankyně hradecké pobočky Ředitelství silnic a dálnic, tam je v karanténě osm lidí, řekli dnes ČTK zástupci Krajské hygienické stanice v Hradci Králové.

Koronavirus byl potvrzen také mezi zaměstnanci Domova důchodců v Černožicích na Královéhradecku. V pátek u jedné ošetřovatelky, která se vrátila z dovolené na Ukrajině, a tento týden po plošném testování všech zaměstnanců a klientů u čtyř dalších zaměstnanců. U nikoho z klientů domova se nemoc neprokázala, testování se bude tento týden ještě opakovat. Plošné testování 83 zaměstnanců domova seniorů a stovky klientů krajského zařízení se uskutečnilo v pondělí 27. července.

Královéhradecký kraj s ohledem na růst počtu případů nákazy covid-19 v ČR začal zavádět nová opatření proti šíření nákazy.

Přestože v Královéhradeckém v posledních dnech počty potvrzených nákaz koronavirem rostou, region nadále patří v ČR k těm s nejnižším výskytem nákazy. V Královéhradeckém kraji bylo dosud zjištěno 51,8 případu nákazy v přepočtu na 100.000 obyvatel. Lépe na tom byl dnes v ČR už jen Jihočeský kraj, kde měli 44,8 případu na 100.000 obyvatel, vyplynulo z dnešních dat ministerstva zdravotnictví. Podle zástupců hejtmanství se nedá hovořit v Královéhradeckém kraji o tzv. komunitním šíření.

Podle krajských hygieniků bylo k dnešní 9:00 v Královéhradecké kraji 42 aktivních případů nákazy koronavirem, o dva více než v úterý ráno. Nejvíce, 22 aktivních případů, bylo na Hradecku. Hygienici k dnešku evidují v hradeckém kraji 265 potvrzených případů koronaviru, 222 vyléčených pacientů z covidu, čtyři lidé v souvislosti s koronavirem od začátku epidemie zemřeli, uvedli dnes v 9:00 krajští hygienici.

Související

Více souvisejících

Moravskoslezský kraj Ivo Vondrák (hejtman) Královéhradecký kraj Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy