Nejdražší dům v Česku je na prodej za půl miliardy. Ruská majitelka je v exekuci

Nejdražší vila v Česku v pražské Bubenči je od března na prodej. Nyní vyšlo na povrch, že její majitelka Julia Romaněnková, respektive její společnost IZBA, s.r.o., je od června v exekuci. Dluží bezmála tři miliony korun, zjistila MF Dnes.

Dům, který se pyšní podlahami vykládanými polodrahokamy a vypínači zdobenými kameny Swarovski, je vůbec nejdražší nemovitostí na trhu českých realitek. Firma jeho bývalé majitelky Julie Romaněnkové IZBA, s.r.o. čelí třímilionové exekuci, obchodní rejstřík ji vede jako podnikatelku pronajímající nemovitosti.

Romaněnková je manželkou podnikatele Dimitrije Romaněnka, bývalého zástupce ruské petrochemické firmy Lukoil, který úzce spolupracoval s Martinem Nejedlým, ekonomickým poradcem prezidenta Miloše Zemana. Byl dokonce Nejedlému na svatbě za svědka, uvedl web Neovlivní.cz. Jejich podnikání skončilo pokutou.

Půlmiliardovou vilu v žádané Bubenči v ulici Na Zátorce tvoří pět pater výjimečného přepychu. Architektonicky vychází částečně z kubismu. Interiér zdobí mramor, prvotřídní francouzský křišťál, podlahy jsou vykládané polodrahokamy a nábytek pochází z dílny britského interiérového designéra Clivese Christiana, mimo jiné tvůrce nejdražšího parfému a světě.

Vilu hlídá umělá inteligence, vstup je na otisk prstů a objekt hlídá nejmodernější zabezpečovací systém. Ovládací panely zdobí krystalky Swarovski. K dispozici je pět ložnic, tři veliké šatny a čtyři luxusní koupelny. Dům skrývá ještě dvě podzemní patra, která jsou zatím nevyužitá.

Romaněnková protizákonně zbourala chráněnou vilu

Stavba však nevznikla za korektních okolností. V diplomatické čtvrti kvůli megalomanskému sídlu ruské podnikatelky lehla k zemi prvorepubliková vila významného výtvarníka Karla Svolinského, mimo jiné autora vitráže pro rodovou kapli Schwarzenbergů v Chrámu svatého Víta.

Se zbouráním historické vily nesouhlasili nejen památkáři a sousedé, ale dokonce ani ruská ambasáda. Původně dostala majitelka chráněné vily povolení pouze k přestavbě. Během víkendu v roce 2010 ji však nechala nelegálně zbourat. Namísto ní postavila své sídlo, které se původní funkcionalistické vile z 30. let nepodobá ani v nejmenším. Stavební úřad nakonec přistoupil na ideu, že nová cihlová budova je skutečně replikou původní vily, a Romaněnková dostala „jen“ pokutu ve výši několika set tisíc korun, s níž pravděpodobně počítala.

V roce 2015 projevila zájem o investici do nejdražšího domu v Česku čínská firma CEFC, kterou tehdy zastupoval někdejší ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Smlouva se ale nakonec nepodepsala a obchod skončil soudním sporem mezi manželi Romaněnkovými a společností CEFC, jíž pár odmítal vrátit zálohu ve výši 50 milionů korun.

Manželé neplatili nájem také v jiném domě v Bubenči, ve vile na Sibiřském náměstí 6. Ta patří ministerstvu zahraničí a manželé tam byli v nájmu za zhruba 3,2 milionu korun ročně. Ministerstvo zahraničí, respektive jeho Diplomatický servis s manželi pak letos v březnu kontrakt rozvázal. Dlužili totiž více než dva miliony korun.

Tagy: