VIDEO: Hasiči z Chemparku u Litvínova slaví 75 let. Dostali nový hasicí vůz i pamětní medaile
vozidlo značky Rosenbauer na podvozku MAN. Foto: Oldřich Hájek
Teplice

Záluží - Hasičský záchranný sbor sídlící v areálu Unipetrolu v Záluží u Litvínova oslavil 75. výročí svého vzniku. Historie sboru Unipetrolu sahá až do období zahájení výstavby chemické továrny v roce 1939. U příležitosti oslav dostali podnikoví hasiči nový vůz značky Rosenbauer s hasicím ramenem na podvozku MAN 8x4 v hodnotě 20,5 milionů korun. K význačnému výročí nechal Unipetrol vyrobit pro hasiče pamětní medaile. Uznání se sbor dočkal i za práci během pandemie koronaviru.

„Jsme společnost, která je součástí kritické infrastruktury České republiky a jedním z pilířů české ekonomiky. Současně si plně uvědomujeme naši zodpovědnost také k obyvatelům v okolí našeho výrobního závodu. Mám radost z toho, že již sedmdesát pět let nám pozici zodpovědného a dobrého souseda pomáhá realizovat náš hasičský záchranný sbor. Velmi si ceníme záslužné práce všech jeho členů. Za každé situace totiž předvádí maximální nasazení, a to nejen u podnikových zásahů, ale také vně areálu v rámci integrovaného záchranného systému,“ uvedl k 75. výročí Tomasz Wiatrak, generální ředitel a předseda představenstva skupiny Unipetrol.

VIDEOREPORTÁŽ

https://www.youtube.com/watch?v=NNRdcQUM7xE

Dějiny hasičského sboru Unipetrolu sahají do roku 1939, kdy byla místní jednotka německá. V průběhu let se její řady rozšířily o další hasiče, většinou se už jednalo o cizince. Před koncem války zde sloužilo 180 profesionálů, z nichž ovšem zbylo pouze třináct Čechů. Ryze český sbor vznikl v roce 1945 a navázal na práci svých předchůdců. Název hasičského sboru se za dobu jeho existence několikrát změnil v souvislosti s obměnami názvu samotné firmy. Současné pojmenování HZS Unipetrol RPA je používáno od roku 2007. „Hlavní stanice, která byla v areálu dostavěna v lednu roku 1942, je využívána dodnes,“ komentuje Petr Králert, velitel hasičského záchranného sboru v Záluží.

Nyní má hasičský sbor celkem 74 zaměstnanců. K jubileu obdrželi jeho členové tradiční upomínkový předmět v podobě pamětních medailí. Na pozlaceném kovu je z jedné strany vyobrazen patron hasičů svatý Florián, na straně druhé pak znak sboru a zmínka o 75. výročí. Medaile dostali zaměstnanci hasičského záchranného sboru, a to jak ti současní a bývalí, tak i osobnosti z řad vedení společnosti.

2907hasicihistorie

Hasičské vybavení v 80.letech minulého století. Foto: Unipetrol

Podnikoví hasiči Unipetrolu si k výročí nadělili nový vůz. Původní kombinovaný hasicí automobil KHA 60 Silvani nahradilo vozidlo značky Rosenbauer na podvozku MAN rovněž s označením KHA 60. Objem nádrží je - voda 8 000 litrů a pěnidlo 4 000 litrů. Automobil je dále vybaven tlakovou nádobou na hasební prášek o objemu 1 000 kilogramů a speciálním hasicím ramenem výšky 20 metrů, které umožňuje zásah vodou, pěnou i práškem. Jmenovitý výkon čerpadla na vodu je 6 000 litrů za minutu při tlaku 10 barů. Celková investice dosáhla výše 20,5 milionů korun.

2907hasicihistorie2

Cvičný zásah v 60.letech minulého století. Foto: Unipetrol

„Významnou roli hasiči sehráli v uplynulých měsících, kdy celý svět čelil pandemii COVID-19. Ke všem činnostem, které běžně vykonávají, přidali řadu dalších souvisejících právě s bojem proti tomuto onemocnění. I přesto, že bylo možné uplatnit znalosti z dekontaminace a postupy pro boj s vysoce nakažlivou nemocí, také pro ně byla situace nová a nečekaná. Poznatky a zkušenosti od počátku konzultovali a sdíleli s kolegy ze skupiny Unipetrol, kolegy v České republice, v Bratislavském Slovnaftu a následně i s hasiči v rámci skupiny PKN ORLEN,“ popisuje nedávné zásluhy hasičů Petr Králert.

Hasiči museli upravit provoz na stanicích a přeorganizovat střídání směn. Zajišťovali například dovoz materiálu od Ministerstva průmyslu a obchodu, jako jsou roušky, respirátory, jednorázové obleky a rukavice. Podíleli se na distribuci dezinfekce, a to nejen v lokalitách skupiny Unipetrol, ale také v rámci pomoci obcím, institucím a nemocnicím. Hasiči také byli součástí týmu pro přípravu řešení krizových situací.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru