Close search

Rupert Murdoch: Jak se buduje globální impérium, urovnává miliardový rozvod a žení počtvrté v 84 letech

Showpix.cz Zdroj: Showpix.cz

Rupert Murdoch udělal z malého novinového byznysu v Austrálii globální mediální impérium. Vydělal ohromné peníze, rozvedl se za miliardy a ze čtyř manželství má šest dětí.

V žebříčku nejbohatších lidí světa se Rupert Murdoch a jeho rodina momentálně drží na čísle 68 s jměním v hodnotě 17 miliardami dolarů (přibližně 390 miliardy korun). Podle agentury Bloomberg má jeho osobní majetek hodnotu 6,34 miliardy dolarů (145 miliard korun).

I to je víc jak slušné na muže, který před půlstoletím zdědil síť regionálních novin v Austrálii a na těchto základech vybudoval globální impérium.

Murdoch mění svět informací

Keith Rupert Murdoch se v roce 1931 narodil do bohatých poměrů, jeho otec, sir Keith Murdoch byl válečný korespondent, který postavil na nohy síť regionálních novin. Podle matčiných slov měl Rupert už jako malé dítě svou hlavu a nebyl zrovna týmový hráč.

Bylo mu 22 let, když otec zemřel. Rupert se vrátil ze studií na Oxfordu a převzal rodinný byznys, ale místo jeho udržování a užívání si života, se pustil do nevídané expanze. Jeho dotek byl citelný ve všech oblastech, řešil tisk a design jednotlivých stránek, psal titulky a skupoval konkurenci. V roce 1964 spustil první celonárodní noviny The Australian a to už mu jeden kontinent začal být malý.

Na konci dekády se přehoupl na britský trh akvizicí týdeníku News of the World, ke kterému přidal na hraně krachu se potácející deník The Sun. Murdoch osekal náklady, obě periodika třeba nechal tisknout v jedné tiskárně, a z The Sun udělal obrovský hit. Postupoval podle svého, v té době už osvědčeného receptu - velké palcové titulky, příběhy, skandály, zločin, víc prostoru pro sport a na třetí straně obnažená ňadra.

Za tento přístup k médiím byl kritizován už v Austrálii, kde byl obviňován z povrchnosti. „Je mi zle ze snobů, kteří nám říkají, že jsou to špatné noviny. Ze snobů, co čtou pouze noviny, které nikdo jiný nechce," komentoval to se svojí typickou útočností Murdoch.

Svět na dlani

Murdoch měl v 70. letech za sebou Austrálii a Velkou Británii, na řadě byla expanze na další kontinent, Severní Ameriku. Aby dodržel tamější zákon o vlastnictví médií, požádal později o americké občanství.

Začínal jako obvykle, koupil něco menšího (San Antonio Express-News) a pak založil na celebrity zaměřený bulvár The Star. V polovině 80. let si pořídil 20th Century Fox, konglomerát filmových studií a několika televizních stanic. Zlatou éru zaznamenal hned v následující dekádě, značka vyslala do světa seriálové hity jako Simpsonovi nebo Akta X a první film, který kdy utržil miliardu v kinech - Titanic (1997). A někde mezi tím si ukousl také obří porci asijského mediálního trhu.

Miliardovou jízdu na lišce ukončil Murdoch před dvěma lety, když filmovou a televizní část prodal za 71,3 miliardy dolarů konkurenčnímu studiu Walt Disney a nechal si jenom zpravodajské stanice. Murdoch, který se narodil do novinářské rodiny a na prodeji novin zbohatl, dokonce jednu dobu díky tisku dotoval ztrátovou investici do televize Sky, zkrátka zpravodajský svět nikdy nedokáže opustit. I proto svojí společnost pojmenoval News Corporation (news = zprávy) a jednu dobu vlastnil přes 170 různých novin.

Přežil i skandál s odposlechem telefonů slavných lidí nebo obětí zločinu, který mu před deseti lety pošramotil reputaci a poškodil byznys. Dokonce se prý mluví o tom, že je nezastavitelný Rupert Murdoch momentálně minimálně tak mocný jako dřív.

Miliardový rozvod

Vedle mediální části jeho života poutá pozornost také ta osobní. Murdoch se poprvé oženil v roce 1956 s letuškou Patricií Booker, s níž má jednu dceru. Od té doby obvykle období miliardářovy svobody netrvají dlouho. S Patricí se rozvedl v roce 1967 a krátce na to si vzal Annu Marii Torv, novinářku z jeho australského periodika The Daily Telegraph. Spolu mají tři děti.

Když se v roce 1999 rozváděli, stálo ho to 1,7 miliardy dolarů, respektive podíl na majetku v této hodnotě. Z toho 100 milionů dostala Anna Marie v hotovosti. Jen sedmnáct dnů po rozvodu se Murdoch žení potřetí. Opět jde o ženu z prostředí médií, o 38 let mladší Wendi Deng šéfovala asijské odnoži jeho aktivit.

Na třetí rozvod byl Murdoch už připraven díky předmanželské smlouvě a vyrovnání s Wendi v roce 2013 rozhodně nezahýbalo žebříčky nejdražších rozvodů. Detaily nikdy nebyly zveřejněny, to si Murdoch pohlídal. O dvě děti z tohoto sňatku se ale postaral. Jen je jeho předchozí rodina nikdy nepřijala.

Na další svatbu si počkal nezvykle dlouho, necelé tři roky. Jeho aktuální manželkou je modelka Jerry Hall (na úvodní fotce), která má čtyři děti s Mickem Jaggerem. A patrně to je teď vážné. Murdoch, který byl zvyklý postovat spoustu příspěvků na Twitter, napsal v den svatby: „Žádné další tweety na deset dní nebo už nikdy! Cítím se jako nejšťastnější muž na světě." A už nikdy se na Twitter nevrátil.

Na zajímavé momenty ze života Ruperta Murdocha se můžete podívat do GALERIE:

Zdroje: bbc.co.uk, independentaustralia.net

Nejčtenější články