Sandstones | Pískovce

29.7.2020 Petr Klimpl

Sandstones | Pískovce

Sandstones | Pískovce to jsou 3-denní závody v orientačním běhu v Doksech.

Pořadatelé z OK Doksy zvolili za centrum všech tří etap prostranství u vjezdu do kempu Borný.

V pátek odpoledne se běží krátká trať na mapě Pecopala, kde je v části rovinatý terén s terénními i porostovými detaily (pozůstatky vojenské činnosti), v části skalnatý terén, s větším převýšením i prudšími srázy, tratě postavil Jakub Škoda; na start a z cíle je to dost daleko. Sobotní klasiku připravil Tom Novák na mapě Karolína většinou ve velmi členitém terénu, kde jsou pískovcové skalnaté hřbety a údolí, smíšený les, ve vrcholových partiích bučiny; v menší části je terén rovinatý a velmi dobře průběžným lesem. V neděli je závěrečná krátká trať, stavitel tratí Matouš Fürst měl k dispozici mapu Borný, tratě povedou borovým dobře průběžným lesem s drobnějšími pískovcovými detaily, kde je hustá síť komunikací, v části je prudký svah s pískovcovými srázy. Mapy na všechny etapy připravil Tom Novák.

Pořadatele zastavili příjem přihlášek u čísla 1200, o závody byl tedy velký zájem. A na startu se v řadě kategorií sejde velmi kvalitní konkurence, mj. poběží o naše juniorská reprezentace, maďarská seniorská reprezentace a několik dalších výborných závodníků.

V mužské elitě jsou velkými favority bratři Hubmannové ze Švýcarska (starší Daniel má 8 zlatých z MS a 5 titulů z ME a nepřeberné množství stříbrných a bronzových medailí z těchto šampionátů a spoustu úspěchů v závodech Světového poháru, mj. ho 6x celkově vyhrál; mladší Martin má "jen" jedno zlato z MS a tři z ME), dále pak Maďaři Áron Bakó, Ferenc Jónás či Máté Baumholczer, ale i řada našich elitních závodníků - především Pavel Kubát, Miloš Nykodým a Tomáš Křivda, dále pak Vojtěch Kettner, Vojtěch Sýkora, Tomáš Kubelka, Dan Vandas, Otakar Hirš, Ondřej Hlaváč či "Čechošvýcar" Baptiste Rollier.

V ženách by měly v popředí bojovat Maďarky Csilla Gárdonyi a Zsófia Sárközy a naše reprezentantky Vendula Horčičková, Denisa Kosová, Lenka Mechlová a tereza Janošíková, dále pak Eliška Sieglová, Barbora Chaloupská či Karolína Teplá.

Potřebné informace najdete na stránce závodu v IS ORIS.


« zpět