Chcete zbrojní průkaz? Studujte! To, co víte o zbraních z filmů, je špatně

29. červenec 2020

V naší republice je kolem 300 tisíc osob, které jsou držiteli zbrojního průkazu. „Což není úplně málo, když si vezmeme, že tady máme 10 miliónů obyvatel, z toho máme nějaké novorozence, nějaké staré lidi, jsme na třech procentech populace,“ říká odborník na zbraně Jakub Engelmajer.

Mohlo by se zdát, že v porovnání s ostatními evropskými státy jsme velmi ozbrojenou zemí. „Jde o to, o jakých zbraních se budeme bavit. Pokud půjde o lovecké zbraně, tak třeba ve státech jako jsou Rakousko, nebo Německo, tam těch zbraní je víc. Pokud se budeme bavit o pistolích na osobní ochranu, tak těch je v České republice více než jinde v Evropě,“ říká Jakub Engelmajer.

Nejlspší zákon na světě

Ta je u nás podle Jakuba Engelmajera adekvátní a vyvážená. Dokonce máme v tomto ohledu pravděpodobně nejlepší zákon na světě. „Poskytuje záruky pro společnost, že lidé, kteří by mohli být problematičtí, například byli trestáni, nejsou spolehliví, mají zdravotní problémy, se ke zbrojnímu průkazu nedostanou. A zároveň lidé, kteří jsou bezúhonní, nedělají problémy a projdou sítem požadavků, se ke zbrojnímu průkazu a ke střelné zbrani dostat můžou,“ říká Jakub Engelmajer.

Čtěte také

Zájemce o zbrojní průkaz by měl nejprve navštívit obvodního lékaře a nechat si potvrdit způsobilost pro držení střelné zbraně. Následně na příslušném útvaru Policie ČR podle místa trvalého bydliště vyplnit přihlášku ke zkoušce odborné způsobilosti. Zároveň ale musí splňovat pět základních požadavků. „Je to věk, zdravotní způsobilost, odborná způsobilost, bezúhonnost a spolehlivost,“ vyjmenovává Engelmajer.

Jste spolehliví?

Spolehlivost je požadavek o stupeň vyšší, než je bezúhonnost. „To znamená, že jste neměl ani opakované přestupky. Například dva a více přestupků na úseku veřejného pořádku, alkoholismu a dalších vás vylučují z možnosti vlastnit zbrojní průkaz. Třeba, když jste se před dvěma lety popral v hospodě a před rokem vás našli opilého a dostal jste za to pokutu, znamená to, že jste ztratil svoji spolehlivost a nedosáhnete na zbrojní průkaz,“ vysvětluje Jakub Engelmajer.

Před zkouškou je ideální nastudovat si testové otázky na stránkách Ministerstva vnitra a také absolvovat kurz. I když ten není vyžadován. Faktem ale zůstává, že většina uchazečů neprojde u praktické zkoušky. „Je na každém žadateli, jestli se na zkoušky připraví samostudiem, nebo požádá někoho, kdo zbrojní průkaz má, aby ho připravil na zkoušku, využije YouTube, což není úplně ideální varianta, nebo využije komerčního kurzu,“ říká Engelmajer.

„Pokud vezmeme základní poplatky stanovené zákonem, tak se bavíme o nějakých čtyřech až pěti tisících korunách. Nepočítám s přípravným kurzem, který může být tisíc, dva tisíce korun. Takže dohromady čistě pět až sedm tisíc korun za získání dokladu,“ počítá Jakub Engelmajer.

Film vs. realita

Veřejnost do velké míry získává informace o zbraních z filmů. To je naprosto špatný zdroj. „Můžu říct, že devadesát procent informací, které člověk vnímá z filmu, neodpovídá skutečnosti. Ať už hluk, který zbraň vydává, její váha, možnost kdy zbraň použít a kdy ne.“

Zbraň si můžete vyzkoušet na jakékoliv veřejné střelnici. Domluvíte se správcem, koupíte si za dohledu nějaký kurz, nebo jen možnost si zbraň vyzkoušet. „Tady v okolí mě napadají střelnice Hůrka, Dašice, Sezemice, nebo i v Hradci Králové,“ radí Jakub Engelmajer.

Spustit audio

Související