Hlavní obsah

Je to problém, ale nedá se nic dělat, reagují na Bendu na kandidátce členové ČSSD

Novinky, Renáta Bohuslavová

Podnikatel Petr Benda na kandidátce ČSSD v Ústeckém kraji je pro řadu členů předsednictva ČSSD fatálním problémem. Dříve totiž spolupracoval s krajně pravicovou Dělnickou stranou sociální spravedlnosti. Podle předsedy plzeňské organizace Milana Chovance vedení strany porušilo demokratické principy a stojí před zásadním střetem o směřování strany. Jiní hovoří o neslučitelných ideových spojeních a zpochybnění dlouholeté tradice.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předsednictvo ČSSD na snímku z loňského srpna

Článek

„Pro mě je to fatální problém. Považuji politiku krajně pravicové Dělnické strany sociální spravedlnosti za naprosto neslučitelnou s politikou ČSSD. Nejde najít příkřejší rozpor. Bohužel už se s tím ale nedá nic dělat,” řekl Novinkám místopředseda strany a starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda.

Dále dodal, že on byl proti, aby byla kandidátka s podnikatelem Petrem Bendou schválena a byl v menšině. O kandidátce údajně rozhodovalo pouze grémium, které tvoří 10 lidí, z nichž ale pouze osm má rozhodující hlas.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček odmítl věc komentovat s tím, že se vyjádřil na grémiu. Zbytek neodpověděl.

Podle slov místopředsedkyně ČSSD Jany Maláčové pro ČTK jsou k řešení důležitější problémy než sestavování kandidátek a pokud se strana na něčem dohodne, měla by se toho držet.

Vedení ČSSD nasadilo na Ústecku kandidátku s podnikatelem Bendou

Domácí

Zaorálek: Zpochybnění principů strany

Sestavení kandidátky se nelíbí ani ministru kultury Lubomíru Zaorálkovi, který ale není členem grémia.

„Nemůžu přijmout, že by na naší kandidátce měl být někdo jako p. Benda, který dříve spolupracoval s pravicovými extremisty. Taková kandidatura zpochybňuje základní principy 140leté české sociální demokracie,” napsal na Twitteru.

Hamáček Bendovu spolupráci s krajní pravicí omlouvá pouhým „uklouznutím”.

„Jenom uklouzl,“ říká o Bendově angažmá v krajní pravici Hamáček

Krajské volby

Celý proces schvalování považuje za porušení demokratických principů exšéf strany a bývalý ministr vnitra Milan Chovanec.

Chovanec: Zásadní střet pro ČSSD

„Petr Benda na kandidátce je jen zástupný problém. Ten hlavní je, jak vůbec byla kandidátka schválená. Pár lidí zrušilo úplně možnost kandidovat lidem z kraje a předložilo vlastní kandidátku. Je to zásadní střet pro směřování ČSSD do budoucna, protože tohle začíná zavánět rozhodováním úzké skupiny lidí,” nešetřil vedení a konkrétně předsedu strany Jana Hamáčka jeho předchůdce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Benda a Jiří Paroubek v roce 2011 vystoupili z ČSSD.

Spor o složení kandidátky ČSSD se v Ústeckém kraji vede již řadu měsíců. Předsednictvo strany původně neschválilo kandidátku Lepší sever složenou z ČSSD, Ústeckého fóra občanů a ProMost. Sdružení tak připravilo změny a vytvořilo kandidátku novou. Tu ale údajně předsednictvo nevidělo vůbec a grémium o ní dokonce ani nehlasovalo a schválilo si vlastní.

Zaprodanci. Šéf ústecké ČSSD Andrt haněl vedení strany

Domácí

Povede ji dětský lékař Jaroslav Krákor (ČSSD), druhý je lékař Miloslav Jiránek (hnutí Zdraví Sport Prosperita), na třetím místě kandidátky je místostarosta Varnsdorfu na Děčínsku Petr Jakubec (ČSSD) a čtvrté místo obsadil Benda (BEZPP), který byl před lety donucen k odchodu ze strany.

Vedení ČSSD nechce společnou kandidátku v Ústeckém kraji

Domácí

Benda pak figuroval na společné kandidátce Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS), kandidoval také za Národní socialisty Lev-21 bývalého premiéra Jiřího Paroubka, s nímž v sociální demokracii úzce spolupracoval.

Nikdo nevíme, jak kandidátka vznikla
Milan Chovanec

Nyní se někteří členové předsednictva, kterých je přes 60 ozývají a chtějí vědět, proč to tak bylo.

„Jako člen předsednictva strany jsem nedostal možnost o kandidátce hlasovat. Kandidátku trojkoalice grémium vůbec neprojednalo a samo si navrhlo vlastní, o které nikdo nevíme, jak vznikla,” dodal Chovanec s tím, že by se nedivil, pokud by došlo i na soudí spor.

Grémium zasáhnout může

Podle dalšího člena předsednictva, bývalého člena grémia a současného hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického ale vedení strany může do sestavování kandidátek zasáhnout.

„Stanovy umožňují vstoupit centrálně do tvorby kandidátek, byly kvůli tomu dokonce upraveny. V minulosti se nám několikrát stalo, že byly sice sestavovány demokraticky odspoda, ale ČSSD navenek poté působila nekompaktně, protože vystupovali zcela jinak než ostatní,” vysvětlil Netolický. Zároveň ale dodal, že s návrhem grémia mělo být předsednictvo seznámeno.

Zařazení Bendy považuje za výstřelek. „Je to pro mě spíš člověk minulosti a myslím, že je to nějaký výstřelek. Ale jeho osobně neznám,” doplnil Netolický.

Reklama

Výběr článků

Načítám