Kdo bude nový šéf Škody? Lidé mohou sázet na manažery koncernu i na bývalého vícepremiéra

Škoda Auto, největší tuzemská automobilka, hledá nového šéfa.

Škoda Auto, největší tuzemská automobilka, hledá nového šéfa. Zdroj: ctk

Thomas Schäfer, ředitel Volkswagen Group Jihoafrická republika (vlevo), favorit na uvolněné křeslo předsedy představenstva Škody Auto.
Šéf Škody Auto Bernhard Maier končí po pěti letech.
Martin Jahn, bývalý manažer Škody Auto a český vícepremiér pro ekonomiku
4
Fotogalerie

Z funkce předsedy představenstva Škody Auto odchází koncem července po pěti letech Bernhard Maier. Favoritem na nového šéfa je podle bookmakerů Fortuny Thomas Schäfer, který dosud řídil aktivity mateřského Volkswagenu v subsaharské Afirce a Jihoafrické republice. V závěsu za ním jsou další manažeři koncernu. Z Čechů má mít největší šanci bývalý místopředseda vlády Martin Jahn, který již ve Škodě působil.

„Škodovka je klíčovým podnikem českého průmyslu, pod vedením Maiera udělala ohromný pokrok a bude zajímavé sledovat, jakým způsobem se do vývoje značky i produktové skladby propíše nový šéf,“ uvedl Michal Hanák, hlavní bookmaker Fortuny. „Jahna by nepochybně v Boleslavi přivítali s otevřenou náručí, koncernové zvyklosti ale hovoří jinak a nejvíce indicií ukazuje na Schäfera,“ dodal.

Mnohem větší šance než bývalý politik mají podle sázkařů vedle Schäfera (kurz 1,2:1) například Michael Oeljeklaus (kurz 5,5:1), člen představenstva Škody pro výrobu a logistiku, nebo Christian Strube (kurz 6:1), který má v Mladé Boleslavi na starost vývoj.

Z Čechů se kromě Jahna (kurz 10:1) v nabídce bookmakerů objevil také Vladimír Vošický (kurz 300:1), jenž léta vedl české zastoupení automobilky Hyundai. Vošický, který nyní řídí jednu z firem holdingu Agrofert ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše, na sebe upoutal pozornost agresivní kampaní právě vůči Škodě i tvrdým jednáním s prodejci Hyundai.

Poslední příčky obsadili spíše pro pobavení známý sázkař a hráč pokeru Lubor Dědič a ředitel strategie a rozvoje konkurenčního Tipsportu Zdeněk Brázdil. Sázkové kanceláře tyto takzvané společenské sázky vypisují v poslední době stále častěji. Dá se sázet na široké spektrum příležitostí od voleb po vítěze soutěží v pojídání knedlíků. 

Na koho lze vsadit a s jakým kurzem

Thomas Schaefer 1,2

Michael Oeljeklaus 5,5

Christian Strube 6

Karsten Schnake 6,5

Alain Favey 7,5

Martin Jahn 10

Vladimír Vošický 300

Lubor Dědič 750

Zdeněk Brázdil 3000

(Pramen Fortuna)