Hlavní obsah

Desetitisíce lidí protestují v Bulharsku proti vládě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sofia

Desetitisíce lidí v Sofii a dalších bulharských městech demonstrují za odstoupení vlády premiéra Bojka Borisova, kterou obviňují z korupce a „mafiánského stylu vládnutí”. Podle organizátorů se má jednat o vyvrcholení dosavadní třítýdenní vlny protestů. Velkou část demonstrantů nezvykle tvoří mladí lidé, před budovou vlády má vyrůst stanové městečko.

Foto: Stoyan Nenov, Reuters

Středeční demonstrace v Sofii

Článek

Demonstrace v Sofii začala již kolem poledne, když její účastníci s bulharskými vlajkami a transparenty vyzývajícími Borisova k rezignaci zablokovali hlavní křižovatky v centru Sofie. Podle agentury BTA zastavili dopravu také na mostu přes Dunaj do Rumunska ve městě Ruse.

Protesty se konají také ve Varně, Burgasu, Plovdivu či Staré Zagoře.

Manifestace mají podle představ organizátorů přerůst v dlouhodobý odpor, který má trvat minimálně do 1. srpna či do demise vlády a generálního prokurátora Ivana Geševa. "Žádný dialog není možný, protože vláda a hlavní žalobce jsou zkorumpovaní," oznámil jeden z organizátorů demonstrace Nikolaj Hadžigenov s tím, že zakládá stanový tábor před budovou vlády. Účastníci demonstrace byli dopředu vyzváni, aby si s sebou přinesli stany, deky, oblečení a pitnou vodu.

Protestů se účastní lidé a uskupení s různými politickými názory, včetně městských liberálů, studentů po předčasném návratu ze studií v západní Evropě způsobeném epidemií covidu-19, sympatizantů proruského prezidenta Rumena Radeva i stoupenců opozičních socialistů, všímá si agentura DPA.

Bulharské Zlaté Písky jsou poloprázdné, turistů je čtvrtina

Zahraniční

Borisov, který s několika krátkými přerušeními stojí v čele bulharské vlády od roku 2009, uznal demonstrantům právo na pokojný protest, vyzval je ale k ukončení blokády dopravy.

Již dříve sdělil, že odstoupit nehodlá. Zdůvodnil to mimo jiné nutností provést Bulharsko pandemií covidu-19 a z ní vyplývající ekonomickou krizí. Minulý pátek nicméně vyměnil pět členů svého vládního týmu. Začátkem uplynulého týdne Borisovova vláda přestála v parlamentu hlasování o důvěře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám