InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnická párty pro děti s kreativními aktivitam

    pátek 26.4 15:00 - Knihovna, Blatná

  • Pecha Kucha Night: Práce jako na kostele – série krátkých přednášek

    pátek 26.4 20:00 - Kostel Narození Panny Marie, Vodňany

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Loňská sezona byla skvělá. Z cesty uhnout nechceme, ale kádr musíme posílit, uvědomuje si trenér David Horejš

ČESKÉ BUDĚJOVICE – Má nevděčnou úlohu. Trenér David Horejš se po historicky úspěšné sezoně SK Dynamo České Budějovice musel smířit s odchody několika hráčů základní jedenáctky – stoper a kapitán Tomáš Sivok ukončil kariéru, nejlepší střelec Ivan Schranz odešel do Jablonce a motorům záložní řady Filipu Havelkovi a Pavlu Šulcovi skončila hostování ze Sparty, respektive Plzně. Trenér Dynama ale nehází flintu do žita a se svým štábem chce opět složit kvalitní kádr, který bude moci navázat na loňský úspěch. „Samozřejmě víme, že loňská sezona byla pro Dynamo naprosto skvělá. Z nastavené cesty uhnout nechceme, ale zkrátka musíme oslabený kádr nejdříve posílit,“ zdůraznil kouč Horejš.


V jaké fázi je momentálně příprava? Přizpůsobili jste ji tomu, jak krátká doba letos do startu soutěže je?
Příprava je sice kratší, ale tento týden jsme ještě hodně nabírali kondici. Zařadili jsme hned několik dvoufázových tréninků. Hlavně jsem rád, že jsou zdravotně v pořádku všichni hráči, které momentálně máme k dispozici. Teď už se budeme připravovat na první přípravné utkání. Hrát jsme měli už s Vyšehradem, ale tam se vyskytl koronavirus, tak se utkání zrušilo.

Po sezoně vás opustila celá řada hráčů základní sestavy. Jak složitá situace to je?
Po tak úspěšné sezoně, kdy jsme měli na co navazovat, to samozřejmě není příjemné. Hráčů ze sestavy odešlo skutečně dost, ale to k fotbalu patří. My se teď musíme snažit manšaft kvalitně doplnit. Víme, že to nebude nic jednoduchého, ale čas ještě máme a pevně věřím, že ještě dva, tři hráči do základní sestavy před odjezdem na soustředění dorazí. Někteří kluci, kteří mohou loňské opory nahradit, už navíc přišli.

Velkou radost vám navíc musí dělat pokračování brankářské jedničky Jaroslava Drobného...
Samozřejmě, to je pro nás obrovské plus. Aby Jarda zůstal, pro nás byla naprostá priorita a musím říct, že lidé v klubu pro to udělali maximum. Věděli jsme, že by bylo strašně těžké jej momentálně nahrazovat, takže nám spadl kámen ze srdce, že ho ještě na rok máme. Jen to svědčí o tom, jak silný vztah Jarda k Dynamu má.

Na pozici brankáře číslo dva dorazil mladý Vojtěch Vorel ze Sparty. Může být do budoucna prvoligovou jedničkou?
S tímto plánem jsme jej přivedli a věříme mu. Jindra Staněk odešel do Plzně a my měli prakticky jen Jardu Drobného a Zdeňka Křížka, což jsou gólmani s poměrně vysokým věkem. Po Zdeňkově konci jsme tedy k Jardovi chtěli mladšího gólmana s vizí budoucí jedničky. Na jaře jsme tu měli Ivana Sušaka z Chorvatska, ale vinou koronaviru jsme si jej nemohli otestovat ani v ostrých zápasech za B tým. Nakonec se rozhodl jít jinou cestou. Pevně věříme, že Vojta Vorel po Jardovi roli převezme.

Jakou roli má momentálně gólman Zdeněk Křížek, který po sezoně ukončil kariéru, ale stále se objevuje na trénincích s A týmem?
Zdeněk plynule přešel do role trenéra brankářů v mládežnické akademii Dynama. Ale zatím ho do tréninků využíváme i my, protože Jarda Drobný má stále dovolenou, ještě doléčuje svalové zranění ze závěru minulé sezony. My jsme proto rádi, že momentálně Zdeněk působí jako trenér gólmanů a stará se o ně i u A týmu.

Zdá se, že na postech stopera a křídelních záložníků už jste odchody zacelili, je to tak?
Může být. Velkou osobnost jsme ztratili ukončením kariéry Tomáše Sivoka, ale to bylo dopředu známé, takže jsme se na jeho konec mohli připravit. Jsme nesmírně rádi, že jsme přivedli ze Slovenska Martina Králika, protože jsem přesvědčen, že může převzít po Tomášovi roli lídra obrany. Tohoto stopera jsem si hrozně přál. Na kraj zálohy jsme přivedli dva hráče. Lukáš Janošík ze Žiliny přišel už v průběhu jara, ale nemohl nastupovat. Věřím, že pro nás bude také hodně výraznou posilou. A na hostování dorazil z Plzně Ubong Ekpai, který už u nás působil loni a věřím, že když bude zdravotně v pohodě, tak nám může hodně pomoct. A dotažen je také nigérijský útočník Fortune Bassey, který v Ústí nad Labem vykazoval velmi dobrou výkonnost. Na pozici devítky jsme chtěli typologicky takového hráče – mladého a rychlostně vybaveného s potenciálem. Navíc se k nám už připojil i záložník Matěj Valenta ze Slavie, což je do budoucna velice talentovaný a kvalitní hráč ročníku narození 2000. Věřím, že všichni, kdo přišli, mají perspektivu a platnost pro náš klub.

Na jaké posty tedy ještě hledáte posily?
Hledáme náhradu za Ivana Schranze, to je bez debat. A rozhodně potřebuje posílit střed hřiště, kde patřili ke klíčovým hráčům Filip Havelka a Pavel Šulc, kteří u nás jen hostovali. Těžko říct, jestli se udrží ve svých kádrech, protože Sparta i Plzeň teprve nedávno začaly přípravu a ještě nehrály žádné zápasy. Přáli bychom jim, aby se ve své kariéře posunuli výš, ale jako trenér Dynama bych je měl samozřejmě strašně rád zpátky. Oba plnili důležitou roli a s týmem jsou sžití. Situaci kolem nich pozorně sledujeme.

Médii proběhlo, že by do klubu mohl nový investor (a do budoucna možná i majitel) Karel Kovář, šéf společnosti Autodratf, napumpovat výraznou finanční injekci. Pociťujete to tak, že se třeba můžete ohlížet v jiném okruhu hráčů?
Úplně takhle postaveno to není. Samozřejmě jsme strašně rádi, že se našel člověk, který je ochoten do klubu dát větší obnos peněz. Sám jsem měl možnost se s panem Kovářem osobně setkat a působil na mě velice dobře. Ale klub má jasně nastavené principy a směr, jakým chceme jít. Víme, jaké jsou naše možnosti. Rozhodně teď nezačneme bezhlavě nakupovat předražené hráče. Pro nás je nadále důležité hledat na trhu charakterově dobré a finančně únosné fotbalisty, kteří do systému hry co nejrychleji zapadnou.

Zopakovat loňskou sezonu asi nebude jednoduché. Jaké cíle pro tu nadcházející máte?
Konkrétní cíle nikdy neříkám. Zatím nemáme kompletní kádr. Pokud se nám podaří sestavit stejně kvalitní manšaft jako loni, tak bychom se možná mohli začít bavit o cílech. Ale já stejně vždycky říkám, že nejdou naplánovat výsledky, naplánovat jde předvedená hra. Chceme se prezentovat dobrou hrou jako loni, která nám pak přinese výsledky. Samozřejmě víme, že loňská sezona byla pro Dynamo naprosto skvělá. Z nastavené cesty uhnout nechceme, ale zkrátka musíme oslabený kádr nejdříve posílit.

Diskuse k článku - 2 příspěvky
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Jj 

    Reagovat

     

    Letos, pokud se vůbec bude ta bramboracka hrát padají poslední 3 týmy, osobně si myslím, že CB jsou jedním z kandidátů na padáka

    Vloženo 1.8.2020 15:32:03

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Trenér na správným místě. Nepochybuju, že zase složí skvělej tým. Loni taky po Šulcovi nebo Schranzovi před sezonou neštěk pes.

    Vloženo 30.7.2020 09:45:48

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace