Nejlepší filmy Heatha Ledgera

nejlepší filmy heath ledger

Heath Ledger zemřel v pouhých osmadvaceti letech. Za svůj krátký život ale stihl natočit hned několik filmů, které si moc rádi připomínáme. Viděli jste všechny nejlepší filmy tohoto australského rodáka?

Beze mě: Šest tváří Boba Dylana

Zdroj: The Weinstein Company

Zajímavý experiment. Haynes si na tomhle snímku dal asi dost záležet a pojal příběh o Bobu Dylanovi hodně novátorsky, až klasická biografická dramata vedle tohoto svěžího vánku blednou závistí. Střídání barvy obrazu, kamerové hrátky, zajímavý střih, různá směsice zvuků a hlavně rozštěpený děj na několik osobností točený napolo dokumentárním stylem. Trio Bale-Ledger-Blanchett si zaslouží ovace. Bohužel je snímek tak netradiční, až vám bude trvat než všechny ty vlny režisérských nápadů, které na vás útočí, vstřebáte a dozvíte se krutou pravdu: tohle není životopisný film o Bobu Dylanovi, tohle je studnice mysli Todda Haynese o něm, který se nechal strhnout formou a zahleděn sám do sebe přestal vyprávět a jen na diváka ušil nic nevypovídající audiovizuální lahůdku. Proto ti, jež se chtějí o Dylanovi něco dozvědět víc, ať to proboha nečekají od tohoto filmu. Šeredně by narazili. (Radek Neuman)

Candy

Zdroj: Dendy Films

Opojné vzplanutí mezi mladou malířkou Candy (Abbie Cornish) a příležitostným básníkem Danem (Heath Ledger) oběma milencům přeroste přes hlavu. Touží po sobě a stále intenzivnějších společných prožitcích, ke kterým si postupně začnu dopomáhat heroinem. Závislost se prohlubuje, zanedlouho už není za co látku kupovat, tak se Candy začne prodávat. Svou lásku se po nějaké době rozhodnou posvětit manželským slibem, též pod vlivem. Závislost postoupí až do takové úrovně, že ve vztahu nejsou pouze dva – Candy a Dan, ale tři – společně s drogou. Candy si začne uvědomovat, jak tragicky jejich sen skončil a rozhodne se něco dělat. (Barbora Dršková)

Casanova

Zdroj: Buena Vista Pictures

Slyšela jsem o něm, ale seznámila jsem se s Casanovou až teď. Heath Ledger byl určitě skvělou volbou do této role, v poslední době jsem s ním viděla tolik filmů, že si uvědomuji, jak schopný herec to byl. Dokázal zahrát cokoliv, a je nesmírná škoda, že musel odejít tak brzy. Navíc mu to zde skvěle funguje se Siennou Miller. Příběh je ale trošku slabší, místy jsem se vážně nudila a Jeremy Irons mohl být trochu více zlejší. Jinak atmosféra filmu a hudba úžasná, ale něco tomu prostě chybělo. (Tereza Filounková)

Deset důvodů, proč tě nenávidím

Zdroj: Buena Vista Pictures

Jedna z nejoblíbenějších komedií z prostředí střední školy si svůj námět a zápletku bere též od Shakespeara, konkrétně jde o jeho Zkrocení zlé ženy. Sestry Stratfordovy by si sotva mohly být nepodobnější. Zatímco křehká a půvabná Bianca je spolužáky obletována a patřičně si jejich pozornost užívá, na starší sestru Kat by se spíš hodil popis nesnesitelné a nepřístupné dračice. Ve chvíli, kdy otec prohlásil, že Bianca nesmí randit, dokud nebude randit i Kat, stává se z povahy a nelibosti Kat trochu překážka. Najde se někdo, komu by se zamlouvala se všemi svými pro a proti a kdo by se zároveň zamlouval jí? (Barbora Dršková)

Legendy z Dogtownu

Zdroj: TriStar Pictures

V jejich světě neplatí žádná pravidla. Tento fiktivní příběh skutečných Z-Boyz se soustředí na ctižádostivé mladé surfaře, kteří brzy přijdou na to, že jejich skutečný um tkví v mnohem menším prkně. Jejich nově objevené umění skateboardingu zahrnuje nejrůznější skoky a otáčky na předtím nezajímavé aréně a rychle promění svou vášeň v celosvětový sportovní fenomén. Jenže když mladíci přičichnou k slávě a bohatství, jejich bratrské pouto bude vystaveno tvrdé zkoušce. A v sázce bude nejen přátelství jejich, ale i to se Skipem (Heath Ledger), výrobcem jejich skateboardů a především velkým bratrem.

Patriot

Zdroj: Columbia/Sony

Zuřící vřava o nezávislost Spojených států, uprostřed které se Mel Gibson pere se svou přirozeností zůstat nadále obyčejným osadníkem, kterého okolní svět mimo jeho pole nijak nezajímá, anebo se pustit do boje, na jehož konci najde jeho rodina bezpečí a klid – až budou USA svobodné. A kromě Gibsona si užijete pohled i na fenomenálního Heatha Ledgera. (Lucie Bečvářová)

Ples příšer

Zdroj: Lionsgate

On je kat, ona manželka muže, kterého popravil… Název filmu je odvozen od anglického výrazu, který v americkém žargonu znamená poslední přání odsouzence před popravou. Film získal řadu prestižních ocenění. Představitelka hlavní ženské role – Halle Berry si filmem nejen vysloužila přezdívku „nejkrásnější tělo Hollywoodu“, ale získala i Stříbrného medvěda na MFF v Berlíně a také Oscara za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli. Film se také proslavil nejdelší scénou sexuálního aktu v dějinách kinematografie.

Příběh rytíře

Zdroj: Columbia/Sony

Zdá se nemožné, aby neurozený William (Heath Ledger), syn chudého doškaře, mohl kdy uskutečnit svůj sen o rytířském životě. Jednoho dne se však na středověkém turnaji naskytne Williamovi příležitost změnit svůj osud. Tak započne jeho proměna v urozeného sira Ulricha von Lichtensteina z Gelderlandu, který soupeří o ruku krásné Jocelyn (Shannyn Sossamonová). Nadčasový příběh Williama a jeho skupinky středověkých ztracených existencí.

Ruce pryč

Zdroj: REP Distribution

Snímek s komediálním nádechem líčí příběh devatenáctiletého chuligána Jimmyho, který pracuje jako vyhazovač ve striptýzovém baru. Je najat jako „kurýr“ drogovou mafií, ale 10 000 dolarů, které jsou mu svěřeny, ztratí. Peníze musí sehnat a jediná cesta, jak uniknout před mafiánskou kulkou, je vyloupit banku. Generační gansterská komedie, vezoucí se na módní vlně filmu o mladých a pro mladé, se odehrává v současném Sydney a je přirovnávána ke kultovním snímku typu Pulp Fiction, Sbal prachy a vypadni či Lola běží o život.

Temný rytíř

Zdroj: Warner Bros.

Film plný paradoxů. Šel jsem na nového Nolana a uprostřed filmu jsem se přistihl, jak se jen třesu na další scénu s Jokerem. Heath Ledger vážně pro tuto roli umřel a jsou to právě pasáže s ním, které jsou na novém Batmanovi nejlepší. Temný rytíř ihned zařazuje od Batman začíná vyšší rychlostní stupeň, rozehrává velmi důmyslnou dějovou linii (6 veledůležitých postav pro příběh) a mačká ze sebe to nejlepší z nového milénia. Herecké výkony skvělé, scénář perfektní (dialogy Bale-Caine, Bale-Freeman, Ledger-kdokoliv jsou povětšinou velmi vtipné), hudba odzbrojující (pokaždé, kdy zahrál Zimmerův Molossus, mi naběhlo mrazení v zádech), střih zásadní pro funkčnost napětí (ve filmu jsou takové 3-4 momenty, kdy se v různých oblastech různým postavám dějí různé věci a podbarveno drásající hudbou to vytváří ultimátní sekvence). Temný rytíř je komiksovým veledílem, který paradoxně komiks utlačuje kriminálním žánrem. (Radek Neuman)

Zkrocená hora

Zdroj: Focus Features

Jake Gyllenhaal a zesnulý Heath Ledger ztvárnili ve filmu Zkrocená hora kovboje a rančera, kteří se stali nejlepšími přáteli a prožili si spolu veškeré strasti a radosti života. Ennis a Jack se setkali na hoře Brokeback, když společně hlídali stádo. Společně strávené noci brzy přerostou v nejlepší přátelství, a nakonec v nich osamělost hory probudí dlouho potlačovaný cit. Jejich životy se ale rozdělí. Ennis se ožení se svojí přítelkyní, která mu porodí dvě dcery, zatímco Jack se zamiluje do královny rodea, se kterou má následně syna. Jejich cesty se ale znovu zkříží, díky Jackově cestě do Ennisova bydliště a jejich láska opět propukne navzdory manželkám a dětem. Ang Lee si odnesl Oscara za režii, film získal další dvě sošky za adaptovaný scénář a hudbu. (Tereza Filounková)