143 dnů na umělé plíci! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

143 dnů na umělé plíci!

Unikátní zákrok ženě zachránil život.
Unikátní zákrok ženě zachránil život. (Foto VFN)

Dokázali téměř nemožné! Lékaři z pražské Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) díky prvnímu českému plicnímu bypassu udrželi celých 143 dnů těžce nemocnou pacientku naživu (36) až do transplantace.

Zdravotní stav mámy dvouleté holčičky se prudce zhoršil loni v prosinci. Selhávalo jí srdce, z plic jí tekla krev. Avšak vhodných dárců nových plic byl nedostatek. Aby žena přežila, museli lékaři jednat rychle, proto jí implantovali do těla unikátní plicní bypass. Ten funkci plic nahradil. „Umožnili jsme pacientce žít s mimotělní plící pověšenou na hrudníku, aby její tělo mělo určitý čas se zotavit a připravit na budoucí transplantaci. Ta byla jedinou možností, jak jí zachránit život,“ popsal doc. MUDr. Martin Balík z Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny VFN a 1. LF UK.

Světový rekord!
143 dnů na umělé plíci je suverénním rekordem! „Běžně mají pacienti mimotělní obchvat deset dní. Světový rekord byl dosud 79 dní,“ prozradil MUDr. Balík. Lékaři pacientce nové plíce transplantovali 18. června ve Fakultní nemocnici Motol. Přestože ženin zdravotní stav se zlepšuje, další intenzivní lékařská péče je nezbytná.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.