„Vyšel jsem v březnu z vězení bez jediné koruny. Dostal jsem akorát peníze na cestu do Brna. Snažil jsem se hned požádat o pomoc v nouzi, ale všude na úřadech měli kvůli koronaviru zavřeno,“ hájil se trestanec.

Zhruba týden přežíval na ulici mezi bezdomovci. Na konci března šel a vzal v marketech dvě šišky salámu a dva krabičáky. „Vím, že se nesmí krást, je to špatné. Ale co jsem měl dělat? Vzal jsem ty nejlevnější salámy, abych se najedl,“ řekl ve čtvrtek u odvolacího soudu chlapík, který má na triku už 21 trestních záznamů, vesměs za krádeže.

Advokát: Zavíráme lidi za krádež z hladu

Jeho obhájce Jiří Baudys na soud apeloval, aby zoufalého zloděje netrestala tak přísně. Přitížilo mu totiž, že kradl za nouzového stavu. „Pan Vítek si po propuštění z vězení neměl kde a jak obstarat peníze. Společnost ho vypustila na ulici bez koruny,“ zdůraznil.

Video
Video se připravuje ...

Propuštěný vězeň ukradl při nouzovém stavu dva salámy a dvě vína, dostal dva roky vězení. Jiří Nováček

Dodal, že v Česku neexistuje institut okamžité finanční pomoci v nouzi. „Formálně zavedený je, ale musíte přijít na úřad, tam sepsat papíry. A za týden se pak přijít zeptat, jestli vaši žádost úřad práce schválil,“ řekl advokát.

Norma je podle něj formální a „slouží lidem, kteří jsou u moci, k pocitu, že vše funguje, jak má“. Opak je ale podle zkušeného advokáta pravdou.

Odvolání soudkyně smetla

„Zavíráme lidi v neřešitelné situaci. Navíc jim k tíži připočítáváme nouzový stav. Ten je ale podle všeho protiústavní,“ uzavřel advokát Baudys.

Soudkyně Dana Kancírová zlodějíčkovo odvolání smetla se stolu. „Krabicové víno není jistě potravinou, kterou by si obstaral člověk, co má hlad,“ uzavřela.

Za panem Vítkem se tak na další dva roky a dva měsíce zavřela vrata kriminálu. „Co asi bude následovat, až jej zase bez prostředků na obživu pustí,“ ptá se advokát…