Kauza Key Investments: Žalobkyně navrhuje pro Brzkovského pět let vězení

Státní zástupkyně dnes navrhla pět let vězení pro bývalého předsedu představenstva investiční společnosti Key Investments (KI) Daniela Brzkovského, který čelí obžalobě z porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže kvůli spravování peněz klientů firmy. Pro další dvě obžalované, Kláru Fenstererovou a Alenu Šťastnou, žádá čtyřletý a tříletý trest.

Trojice vinu odmítá. Všem hrozí maximálně osm let vězení. Rozsudek soud vynese 6. srpna.

Městský soud obžalované už uznal vinnými v roce 2016, Vrchní soud v Praze ale rozsudek o dva roky později zrušil. Podřízenému soudu mimo jiné vytkl to, že správně nezjistil výši způsobené škody. Vycházel totiž z tržní hodnoty cenných papírů, která podle odvolacího senátu neodpovídá realitě.

Obžaloba původně tvrdila, že obžalovaní způsobili klientům škodu nejméně 873,7 milionu korun. Žalobkyně Darja Dunajová však dnes ve své závěrečné řeči navrhla, aby soud na základě závěrů nového dodatku znaleckého posudku ve svém rozsudku způsobenou škodu snížil na zhruba 270 milionů korun.

Co se týká skutkových závěrů, nepřineslo podle žalobkyně dokazování žádnou změnu. Navrhla proto, aby soud uložil obžalovaným stejné tresty jako v roce 2016. Kromě trestů vězení tehdy soud obžalované potrestal letitými zákazy činnosti v obchodních společnostech.

Obhájce Brzkovského Robert Vladyka dnes naopak odmítl tvrzení, že se jeho klient dopustil trestného činu. "Obžalovaný jednal v souladu se zákonem, a pokud se dopustil pochybení, tak rozhodně ne úmyslně a rozhodně toto pochybení nemůže být vnímáno jako trestný čin," řekl soudu. Znalecký posudek, o který se opírá obžaloba, je podle něj zmatečný a nepřezkoumatelný, a je proto jako důkaz nepoužitelný.

Podle obhájců Fenstererové a Šťastné neexistuje důkaz o tom, že by se ženy na údajné trestné činnosti podílely nebo ji přímo páchaly. Jako členky představenstva podle právníků nemohly ovlivnit podobu už uzavřených smluv, nemohly také mít přehled o nově uzavřených dohodách.

U Šťastné odvolací soud na rozdíl od dalších obžalovaných zpochybnil vinu. Městskému soudu uložil, aby se více věnoval tomu, zda mohla ze své funkce skutečně k páchání trestného činu přispět.

Brzkovský zopakoval, že trestný čin nespáchal. "Jednoznačně jsem nesouhlasil s minulými závěry městského soudu," řekl dnes ve své závěrečné řeči. Soudu ve středu navrhoval výslech svědků, kteří by podle něj mohli přispět k objasnění věci, soudce ho však zamítl. Brzkovský přijal částečnou odpovědnost za pochybení, nesouhlasí ale s tím, že by je měl řešit trestní soud.

Brzkovský podle státní zástupkyně mezi lety 2004 a 2011 při správě peněz využil nedbalosti a neodbornosti zákazníků a kupoval vysoce rizikové investiční cenné papíry, mezi něž patřily dluhopisy vydávané firmami Borsay, E Side Property Limited nebo Via Chem Group. Věděl údajně o jejich nedostatečné likviditě, protože nebyly veřejně obchodovatelné a jejich trh tvořily v podstatě jen zákazníci KI. Po krachu firem navíc byly dluhopisy v podstatě bezcenné.

Šťastná s Fenstererovou podle obžaloby ze svých funkcí nedostatečně dohlížely na činnost investiční společnosti a porušily povinnosti, které se týkají čestného a spravedlivého jednání ve prospěch zákazníků. Zároveň se podílely na zařazení rizikových cenných papírů na seznam k obchodování. Uzavřené smlouvy pak nemohly být vypořádány poté, co firma v dubnu 2011 přišla o licenci obchodníka s cennými papíry.

Mezi poškozenými je 45 subjektů, do nichž patří 36 fyzických osob, čtyři právnické osoby a pět měst. Poškozenými městy jsou Sokolov, Lázně Bohdaneč, Praha 6, Praha 10 a Votice, která v celkovém součtu podle původního tvrzení obžaloby přišla zhruba o 523 milionů korun.

Související

Soud, ilustrační foto

Soud potvrdil exmanažerům Key Investments tresty odnětí svobody

Bývalí členové představenstva investiční společnosti Key Investments (KI) Daniel Brzkovský a Klára Fenstererová půjdou na pět a čtyři roky do vězení. Tresty jim dnes potvrdil odvolací soud. Někdejší manažer firmy v letech 2004 až 2011 podle soudu vědomě nakupoval vysoce rizikové cenné papíry, které nebyly veřejně obchodovatelné a po krachu firmy KI byly bezcenné. Žena na společnost nedostatečně dohlížela. Dvojice způsobila klientům škodu v řádu stamilionů korun.
Soud, ilustrační foto

Kauza Key Investments: Dva manažeři mají jít do vězení, hned se odvolali

V kauze investiční společnosti Key Investments (KI) dnes soud potrestal manažery Daniela Brzkovského a Kláru Fenstererovou pěti a čtyřmi lety vězení. Muži také uložil maximální, tedy desetiletý zákaz působení ve vedení firem, žena dostala zákaz na šest let. Podle nepravomocného rozsudku způsobila dvojice klientům škodu 849,2 milionu korun, kterou jim částečně musí nahradit.

Více souvisejících

Key Investmens Daniel Brzkovský (Key Investments) soudy Praha

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Jevgenij Prigožin

Zesnulý šéf Wagnerovců Prigožin má u hrobu novou sochu

Zesnulý zakladatel žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, který loni uspořádal vzpouru proti Putinovu režimu, se dočkal nové sochy. Odhalena byla v sobotu u jeho hrobu v Petrohradě, vojáci k ní položili květiny, informovala agentura AFP.

včera

Nou Camp, domácí hřiště klubu FC Barcelona. Byl dokončen v roce 1957 a nynější kapacita 98 600 diváků ho činí největším fotbalovým stadionem Evropy.

Změny na lavičkách fotbalových velkoklubů. Barcelonu bude trénovat Flick, Bayern zase Kompany

U Bayernu Mnichov bylo o něco jasnější, že se bude po skončení sezóny poroučet Thomas Tuchel, to u Barcelony byla fotbalová veřejnost svědky veletočů kolem působení trenéra Xaviho. Nejprve uvedl, že po sezóně skončí, ještě před pár týdny to však vypadalo, že bude nadále pokračovat. Nakonec to vše rozčíslo klubové vedení, které už se službami Xaviho pro příští ročník nepočítalo. Zatímco do Barcelony míří bývalý kouč německé fotbalové reprezentace Hansi Flick, do Bayernu Mnichov možná překvapivě přichází Vincent Kompany, jenž naposledy koučoval anglické Burnley, s nímž sestoupil z anglické Premier League.

včera

včera

včera

Dominik Feri

Trest pro Feriho je adekvátní, konstatoval odvolací soud v rozsudku

Tříletý trest odnětí svobody pro exposlance Dominika Feriho je adekvátní, konstatovali soudci odvolacího senátu pražského městského soudu v rozsudku podle informací České televize. Feri v uplynulých dnech nastoupil do vězení, kde si má odpykat trest za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění. Odvolací soud mu ho potvrdil na konci dubna.

včera

včera

včera

včera

Momentka z filmu Priscilla.

RECENZE: Priscilla je křehkým i svíravým protipólem rockové pohádky

Sofia Coppola se po Marii Antoinette z roku 2006 navrací k životopisu slavných osobností. Oproti extravagantně postmodernímu portrétu francouzské panovnice je Priscilla subtilní a intimní. Ani tady však pro režisérku nejsou faktografické údaje tolik důležité a přináší křehce vystavěný portrét manželky krále rocku, jenž zprostředkovává svírající atmosféru.

včera

Povodně, ilustrační fotografie.

Počasí: Meteorologové zmírnili výstrahu před povodněmi na západě

Povodňová hrozba na západě Česka způsobená vydatnými srážkami se snižuje. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v sobotu zmírnil výstrahu před povodňovými jevy. Na Radbuze, Úhlavě, Úslavě a jejich přítocích se přesto očekává překročení druhého stupně povodňové aktivity. 

včera

Yemi A.D.

Yemi A.D. do vesmíru nepoletí. Japonec zrušil "neuskutečnitelnou" misi

Japonský podnikatel Jusaku Maezawa zrušil misi dearMoon, v jejímž rámci měl s celebritami absolvovat první turistický let kolem Měsíce. Informovala o tom agentura Reuters. Let se měl původně uskutečnit do konce minulého roku, stanovený cíl se však stal podle organizátorů neuskutečnitelným. 

včera

Ursula von der Leyenová, předsedkyně Evropské komise

Izraelský návrh příměří získává podporu. Vítá ho EU i OSN

Izraelský plán pro palestinské Pásmo Gazy uvítali předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová i generální tajemník OSN António Guterres. Americký prezident Joe Biden v pátek oznámil, že Izrael předložil palestinskému teroristickému hnutí Hamás návrh na úplné příměří v Pásmu Gazy. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Bidena by volilo více lidí než Trumpa. Průzkum naznačil, jak výsledek ovlivní soud

Úřadujícího amerického prezidenta Joea Bidena by aktuálně volilo 41 procent Američanů, přičemž podpora jeho vyzyvatele Donalda Trumpa nyní činí o dvě procenta méně. Vyplývá to z výsledků průzkumu Reuters/Ipsos. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy