V Česku se bude hrát první beach volejbalový turnaj za lepší svět

V Praze se na začátku září uskuteční první ročník unikátního turnaje v plážovém volejbale na podporu globálních cílů OSN. Pořádá ho Asociace společenské odpovědnosti jako náhradu za celosvětový turnaj v ženském fotbale Global Goals World Cup Prague, který se letos musel zrušit kvůli pandemii koronaviru. V SDGs Beach Volleyball Cupu se proti sobě utkají smíšené týmy. Každý z nich bude symbolicky hrát za jeden z Cílů udržitelného rozvoje. Registrovat týmy do hry za lepší svět lze do 16. srpna 2020.

SDGs Beach Volleyball Cup se uskuteční v pátek 4. září v Praze v prostorách sportovního areálu Císařská louka, který se nachází na stejnojmenném ostrově uprostřed řeky Vltavy. „Letošní pandemie koronaviru narušila již dlouho plánované finále fotbalového turnaje Global Goals World Cup Prague, které se mělo konat 4. června. Protože nás ale sport baví a máme před sebou léto, rozhodli jsme se koncept přizpůsobit aktuálním možnostem. Na své si tak letos přijdou příznivci plážového volejbalu, který je rok od roku čím dál populárnější,“ říká Lucie Mádlová, ředitelka Asociace společenské odpovědnosti, která turnaj pořádá za pomoci generálního partnera, jímž je Česká pošta.

„Člověk míní a příroda mění. Před několika měsíci jsme se těšili na další úspěšné fotbalové zápolení poštovních Yellow Ladies. To se muselo odsunout. Naštěstí se pomalu vracíme do normálu a volejbalový turnaj je teď maximum, co lze uspořádat. Nic nás nezastaví,“ říká generální ředitel České pošty Roman Knap.

Celý turnaj bude symbolickou hrou za lepší svět. Rok 2020 měl být totiž oslavou pětiletého výročí od přijetí Cílů udržitelného rozvoje (Sustainable Development Goals = SDGs) od OSN. Měl nastartovat novou dekádu udržitelného rozvoje. Tento plán ale výrazně narušila pandemie koronaviru. „Krize jasně ukazuje, že naplnění SDGs je nyní důležitější než kdy dříve. Krize by se neměla stát důvodem ke snížení investic do udržitelných projektů. Naopak by měla být příležitostí k intenzivnější spolupráci v této oblasti. Naplnění SDGs považujeme za prevenci vůči podobné další krizi,“ popisuje Lucie Mádlová. V turnaji se tak bude symbolicky hrát za 17 Cílů udržitelného rozvoje, jako např. za klimatická opatření, méně nerovností či dostupné a čisté energie.

Hrát za lepší svět může každý

Do amatérského turnaje v plážovém volejbale se můžou přihlásit smíšené týmy žen a mužů různého věku, zájmů i místa bydliště. Každý tým sestává z 4-6 hráčů a vždy v něm musí být minimálně jedna žena a jeden muž. Týmy mohou reprezentovat firmu, neziskovou organizaci, město nebo prostě jen své hráče. Každý z nich bude symbolicky hrát za jeden z Cílů udržitelného rozvoje (SDGs), který si vybere. Přihlásit se lze až do 16. srpna 2020 (nebo do naplnění kapacity) prostřednictvím online registračního formuláře. Do soutěže už se stihly zaregistrovat týmy napříč různými odvětvími. Hrát budou například pracovníci Hello bank!, Skupiny ČEZ, firmy Crestyl, neziskovky Dobré víly dětem nebo Ministerstva životního prostředí.

Samotný SDGs Beach Volleyball Cup se uskuteční v pátek 4. září v prostorách pražského sportovního areálu Císařská louka. Hrát se bude podle platných pravidel beach volejbalu. Registrovaná družstva budou nalosována do skupin, kde budou hrát systémem „každý s každým“. Ze základní skupiny poté postoupí vítězná družstva, která budou hrát o 1. – 4. místo. Jejich sportovní výkony budou moci sledovat i nehrající návštěvníci. Ti se mohou těšit také na bohatý doprovodný program včetně speciální mini fotbalové SDGs arény.

 

Více informací najdete na stránkách pořádající Asociace společenské odpovědnosti www.a-csr.cz.

 

Comments

comments

Vyhledat