Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Lidé polevili v dodržování hygienických nařízení. Frýdek-Místek provedl revizi zásob ochranných pomůcek

Frýdek-Místek |

Roušky, dezinfekce rukou a rozestupy. To jsou tři základní body prevence ochrany před možným rizikem nákazy koronavirem. V poslední době se ale bohužel ukazuje, že lidé v dodržování hygienických nařízení výrazně polevili a z toho mají obavy také epidemiologové.

Tento týden zasedla ve Frýdku-Místku bezpečnostní rada. Data z testování, které provádí zdejší nemocnice totiž říkají, že počet nakažených nemocí Covid-19 ve městě stále roste. V měsíčním srovnání jsou čísla dokonce vyšší, než byla během nouzového stavu.

Michal Pobucký, primátor Frýdku-Místku: "Zároveň je vyšší počet pacientů, kteří mají těžší průběh, leží tam dokonce i pacient, který je na ARU a opravdu vyplývá z toho jeden poznatek, že lidé v dnešní době bohužel některá nařízení nedodržují. Nedodržují nošení roušek, nosí je například jenom pod nosem nebo někteří dokonce jenom na bradě a hlavně omezili dezinfekci rukou."

Podobně vidí situaci také odborníci.

Rastislav Maďar, epidemiolog: "Paradoxně za největší riziko považuji to, že lidé intuitivně přestali dodržovat tu známou prevenci, přestali si dávat pozor na ty odstupy od cizích lidí, jaksi už podceňují to, že kdokoliv, koho vidíme, může být potenciálně nakažený, i když nemá žádné příznaky i v tom známém vlastně tanečním klubu tu nákazu rozšířila na desítky dalších lidí slečna, která byla pozitivně testována a měla příznaky až další den, takže ona v době pobytu v tom klubu nejevila vlastně žádné známky onemocnění."

Na bezpečnostní radě města zazněly obavy z dalšího vývoje. 1. září se totiž opět otevřou školy a do lavic by měly usednout bez výjimek všechny děti.

Michal Pobucký, primátor Frýdku-Místku: "Nejprve se spekulovalo o tom, že část dětí by chodila liché týdny, další část dětí by chodila v sudé týdny. Nicméně takto to asi nejde, nejde to ani vůči ekonomice, protože ti rodiče by byli s těmi dětmi doma, takže by se společnost zase zastavila. A to nikdo nechce. Na druhou stranu ten nekontrolovatelný stav šíření, když se spustí školy plně bez nějakých podmínek, tak by mohl vést k nějakým scénářům, které jsou v zahraničí a nikdo je tady nechce."

Ochranných pomůcek je zatím dostatek

Na podzim se navíc očekává klasická chřipková epidemie. Magistrát proto nechce nic podceňovat, nechal tak raději preventivně prověřit zásoby ochranných pomůcek.

Michal Pobucký, primátor Frýdku-Místku: "V tuto chvíli všechny sociální i zdravotní zařízení ve městě Frýdku-Místku by měly mít vybavení ochranných prostředků a pomůcek minimálně na dva měsíce, kromě toho máme velkou zásobu na magistrátu na další minimálně dva až tři měsíce, takže jsme v tuto chvíli vybaveni na nějaké čtyři až pět měsíců, s tím, že v případě, že se například respirátory FFP2 budou postupně používat, tak je budeme postupně doplňovat, abychom tu zásobu měli neustále."

Bezpečnostní rada spolu s hygieniky také dohodla pravidla pro pořádání Beskydských farmářských trhů, které se opět povolily ve čtvrtek 30. července a měly by být ve městě, tak jak je zvykem pravidelně každých 14 dní.

Michal Pobucký, primátor Frýdku-Místku: "Těch stánků by mělo být méně, než normálně bývá zvykem, dále bylo by vhodné, kdyby všichni, kteří přijdou na farmářské trhy, měli roušku, přesto, že to je venku, protože ten pohyb těch osob tam bude asi velký, chodí tam několik stovek lidí, nehledě na to, že ty rozestupy dvoumetrové asi nebudou všichni dodržovat."
Rastislav Maďar, epidemiolog: "Pokud ne povinně, ale dobrovolně zůstaneme u těch tří základních pilířů, to znamená vyhýbám se davům, to znamená dodržuji si odstup od cizích lidí. Tam kde to nejde, tak si vezmu roušku, i když to není povinné a budu si dezinfikovat ruce a budu si dávat pozor, abych si nesahal do oblasti horních dýchacích cest, do oblasti obličeje, tak si myslím, že je velká šance, že člověk se nenakazí, ať už se pohybuje ve společnosti více, či méně."

Problémem jsou stále pendleři

V kraji se aktuálně problém překlopuje do nových ohnisek nákazy, u kterých nejde dohledat jejich původce. Velkou skupinu nakažených navíc tvoří pendleři ve firmách.

Rastislav Maďar, epidemiolog: "Kdybych to měl úplně zjednodušit, tak firma, která měla 1300 zaměstnanců, měla 400 přeshraničních pendlerů z Polska, z toho část byla pozitivních a těch zbylých 900 lidí se vlastně pohybovalo v naší společnosti, v Ostravě nebo v jiných částech kraje a chodili na nákup, chodili do kina, možná se chystali na ten nějaký letní víkendový festival a z toho by potenciálně mohl být, z každého toho jednoho člověka, toho pozitivního kontaktu by mohlo být jedno velké ohnisko nákazy."

Podle odborníků je třeba mít na paměti, že i když má nemoc u většiny lidí lehký nebo téměř bezpříznakový průběh, stále o ní moc nevíme. Velmi nebezpečná může být především pro starší generaci.

Nahlásit chybu


K tématu

Krnovská nemocnice zahájila očkování nejnovější vakcínou proti covidu-19

14. října 2023 11:02 | Krnov | Jiří Cileček

Krnovská nemocnice nabízí opět možnost očkování proti onemocnění covid-19. Zájemci o očkování se nemusí předem objednávat, v infekční ambulanci SZZ Krnov bude pro ně vyhrazen pravidelný termín – vždy ve středu v čase 7:30–9:00.

Covidový dotační podvod na Karvinsku, muž neoprávněně dostal 19 milionů

12. května 2023 9:44 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Zhruba 19 milionů korun - to je suma, kvůli které krajští kriminalisté trestně stíhají 49letého muže z Karvinska. Podle informací policie jde o dotační podvod související s dotacemi a kompenzacemi v období covidových opatření.


V životických sadech mají kvůli počasí obavy o úrodu jablek

V roce 2018 sklidili v životických sadech rekordních 1 900 tun jablek. Letošní sklizeň může ohrozit počasí. Sady nyní nově vlastní město Havířov, které chce získat do vlastnictví pronajaté pozemky od zemědělského půdního fondu.

Ne nadarmo se zámku Nová Horka u Studénky přezdívá "malá Vídeň"

Včera 17:45 | Studénka | Andrea Holeszová | Kam vyrazit

Od příchodu říšského hraběcího rodu Vetter von der Lilie do lůna úrodné krajiny podél Odry se z původně malé tvrze stává významné aristokratické sídlo, centrum hudební i výtvarné kultury.

Nemocnice Karviná-Ráj připravila pro páry čekající potomka předporodní pokoj v porodnici

Nemocnice Karviná-Ráj investovala peníze do vybudování předporodního pokoje pro páry, které čekají na příchod svého potomka. Po celou dobu hospitalizace, v době porodu i po porodu, tak nemusí být partneři vůbec separováni.

Handicap centrum Škola života funguje ve Frýdku-Místku už 33 let

Handicap centrum Škola života letos oslaví své 33 narozeniny. Za tu dobu pomohlo už stovkám klientů s mentálním postižením. Stále s nimi pracuje a adaptuje je do společnosti. Od příštího roku se stacionář transformuje na centrum denních služeb.

Originální dresy opavských basketbalistů se vydražily za více než 108 tisíc. Peníze pomůžou charitě

Charitativní dražba originálních červených dresů opavských basketbalistů s logem Opava 800 vynesla více než 108 tisíc korun. Dražilo se na Aukru a peníze pomohou mobilnímu hospici Pokojný přístav Charity Opava.

Mistrovství ČR dětí a mládeže ve fitness sportu proběhlo v Bruntále

Včera 15:05 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Po březnovém Mistrovství ČR v boxu přivítal Bruntál další prestižní podnik. Česká asociace naturální kulturistiky a fitness uspořádala pro kategorie dětí a mládeže do 18 let Mistrovství ČR ve fitness sportu. Fitness v poslední době pochází velkým rozvojem a stává se stále oblíbenějším.

Frýdek-Místek zve školy i veřejnost na Den Země ve znamení Světa zvířat

Sady Bedřicha Smetany v Místku se promění na „Svět zvířat“. Stane se tak v rámci oslav Dne Země. Letošní ročník proběhne v pátek 26. dubna. Dopoledne hlavně pro školy a odpoledne pro veřejnost. Připraven bude tradičně bohatý program zvířecích, ekologických a vzdělávacích aktivit.

Vize tělocvičny Tyršovy školy už má reálné obrysy, stát by mohla do čtyř let

Absenci kvalitní tělocvičny se základní škola na Tyršově ulici snaží řešit asi dvacet let. Nyní rada města její požadavek posvětila, schválila studii nového školního sportoviště, to by mohlo stát do čtyř let.

Komisařka vyhodila žáka od zkoušky v autoškole, když jí neřekl druhý způsob měření dezénu

Včera 9:03 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Krajský soud v Ostravě se z rozhodnutí Nejvyššího správního soudu bude muset znovu zabývat případem, ve kterém jde o to, zda komisařka ve Frýdku-Místku měla právo vyhodit žáka od závěrečné zkoušky v autoškole jen proto, že jí po první správné odpovědi neřekl další alternativní způsob ověření hloubky dezénu pneumatiky.

Bleší trh lidé vítali, zbavili se oblečení i gramodesek. Jiní si je spokojení odnesli domů

Obliba bleších trhů mezi nakupujícím i prodejci roste. V Novém Jičíně se původně jednodenní akce konaná v uzavřeném prostoru rozšířila na dva dny, a uskutečnila se na Masarykově náměstí.

Frýdek-Místek zpevní některé chodníky za Centrálním hřbitově

Procházení mezi hrobovými místy na Centrálním hřbitově ve Frýdku-Místku bude komfortnější. Radnice nechá ještě letos zpevnit některé travnaté chodníčky v urnovém háji. Dostanou pevné zatravňovací dlaždice. Město tak postupně pokračuje ve zlepšování komfortu pro návštěvníky hřbitova.

Kynologové z Frýdlantu nad Ostravicí pořádali Memoriál J. Kaštovského

V kynologickém areálu ve Frýdlantě nad Ostravicí se konal 28. ročník Memoriálu Kaštovského, v jehož disciplínách museli své dovednosti prokázat nejen psi, ale také jejich vůdci.

Sezóna Beskydských farmářských trhů ve Frýdku-Místku začne letos dřív

Frýdek-Místek opět připravilo další sezónu oblíbených Beskydských farmářských trhů. Letos začínají ještě dříve než loni a probíhat budou vždy jednou za 14 dní. Sezónu pak tradičně završí na konci listopadu oblíbená zabijačka.

Zelené parkoviště na Slezské ve Frýdku-Místku má být hotové ještě letos

Výstavba nového parkoviště na sídlišti Slezská ve Frýdku-Místku je před spuštěním. Místo zde najde na čtyři desítky aut. Stavba by měla začít do konce května a hotovo má být ještě letos. Parkoviště bude zasazeno do zeleně, aby se nenarušoval ráz okolí betonovou plochou.

Dívka poděkovala členům IZS za záchranu. Vytáhli ji z řeky Ostravice ve Frýdku-Místku

Chtěla chytit padající mobilní telefon, jenže uklouzla a skončila pod splavem v řece Ostravici. Mladá dívka pak se štěstím ve vodě dlouhé minuty čekala na záchranu. Tu nakonec díky perfektní spolupráci bleskově zvládli strážníci, policisté a hasiči.

Frýdek-Místek udržuje tradici Podbeskydského ještěra

17. dubna 2024 21:46 | Frýdek-Místek | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Podbeskydský ještěr je už zavedená značka soutěže mladých cukrářů. Pořádá ji SŠ gastronomie, oděvnictví a služeb ve Frýdku-Místku a rovněž na letošním ročníku jsme mohli obdivovat umění cukrářských talentů.

Lidé polevili v dodržování hygienických nařízení. Frýdek-Místek provedl revizi zásob ochranných pomůcek
Vydáno 30. července 2020 13:29, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Roušky, dezinfekce rukou a rozestupy. To jsou tři základní body prevence ochrany před možným rizikem nákazy koronavirem. V poslední době se ale bohužel ukazuje, že lidé v dodržování hygienických nařízení výrazně polevili a z toho mají obavy také epidemiologové.

Tento týden zasedla ve Frýdku-Místku bezpečnostní rada. Data z testování, které provádí zdejší nemocnice totiž říkají, že počet nakažených nemocí Covid-19 ve městě stále roste. V měsíčním srovnání jsou čísla dokonce vyšší, než byla během nouzového stavu.

Michal Pobucký, primátor Frýdku-Místku: "Zároveň je vyšší počet pacientů, kteří mají těžší průběh, leží tam dokonce i pacient, který je na ARU a opravdu vyplývá z toho jeden poznatek, že lidé v dnešní době bohužel některá nařízení nedodržují. Nedodržují nošení roušek, nosí je například jenom pod nosem nebo někteří dokonce jenom na bradě a hlavně omezili dezinfekci rukou."

Podobně vidí situaci také odborníci.

Rastislav Maďar, epidemiolog: "Paradoxně za největší riziko považuji to, že lidé intuitivně přestali dodržovat tu známou prevenci, přestali si dávat pozor na ty odstupy od cizích lidí, jaksi už podceňují to, že kdokoliv, koho vidíme, může být potenciálně nakažený, i když nemá žádné příznaky i v tom známém vlastně tanečním klubu tu nákazu rozšířila na desítky dalších lidí slečna, která byla pozitivně testována a měla příznaky až další den, takže ona v době pobytu v tom klubu nejevila vlastně žádné známky onemocnění."

Na bezpečnostní radě města zazněly obavy z dalšího vývoje. 1. září se totiž opět otevřou školy a do lavic by měly usednout bez výjimek všechny děti.

Michal Pobucký, primátor Frýdku-Místku: "Nejprve se spekulovalo o tom, že část dětí by chodila liché týdny, další část dětí by chodila v sudé týdny. Nicméně takto to asi nejde, nejde to ani vůči ekonomice, protože ti rodiče by byli s těmi dětmi doma, takže by se společnost zase zastavila. A to nikdo nechce. Na druhou stranu ten nekontrolovatelný stav šíření, když se spustí školy plně bez nějakých podmínek, tak by mohl vést k nějakým scénářům, které jsou v zahraničí a nikdo je tady nechce."

Ochranných pomůcek je zatím dostatek

Na podzim se navíc očekává klasická chřipková epidemie. Magistrát proto nechce nic podceňovat, nechal tak raději preventivně prověřit zásoby ochranných pomůcek.

Michal Pobucký, primátor Frýdku-Místku: "V tuto chvíli všechny sociální i zdravotní zařízení ve městě Frýdku-Místku by měly mít vybavení ochranných prostředků a pomůcek minimálně na dva měsíce, kromě toho máme velkou zásobu na magistrátu na další minimálně dva až tři měsíce, takže jsme v tuto chvíli vybaveni na nějaké čtyři až pět měsíců, s tím, že v případě, že se například respirátory FFP2 budou postupně používat, tak je budeme postupně doplňovat, abychom tu zásobu měli neustále."

Bezpečnostní rada spolu s hygieniky také dohodla pravidla pro pořádání Beskydských farmářských trhů, které se opět povolily ve čtvrtek 30. července a měly by být ve městě, tak jak je zvykem pravidelně každých 14 dní.

Michal Pobucký, primátor Frýdku-Místku: "Těch stánků by mělo být méně, než normálně bývá zvykem, dále bylo by vhodné, kdyby všichni, kteří přijdou na farmářské trhy, měli roušku, přesto, že to je venku, protože ten pohyb těch osob tam bude asi velký, chodí tam několik stovek lidí, nehledě na to, že ty rozestupy dvoumetrové asi nebudou všichni dodržovat."
Rastislav Maďar, epidemiolog: "Pokud ne povinně, ale dobrovolně zůstaneme u těch tří základních pilířů, to znamená vyhýbám se davům, to znamená dodržuji si odstup od cizích lidí. Tam kde to nejde, tak si vezmu roušku, i když to není povinné a budu si dezinfikovat ruce a budu si dávat pozor, abych si nesahal do oblasti horních dýchacích cest, do oblasti obličeje, tak si myslím, že je velká šance, že člověk se nenakazí, ať už se pohybuje ve společnosti více, či méně."

Problémem jsou stále pendleři

V kraji se aktuálně problém překlopuje do nových ohnisek nákazy, u kterých nejde dohledat jejich původce. Velkou skupinu nakažených navíc tvoří pendleři ve firmách.

Rastislav Maďar, epidemiolog: "Kdybych to měl úplně zjednodušit, tak firma, která měla 1300 zaměstnanců, měla 400 přeshraničních pendlerů z Polska, z toho část byla pozitivních a těch zbylých 900 lidí se vlastně pohybovalo v naší společnosti, v Ostravě nebo v jiných částech kraje a chodili na nákup, chodili do kina, možná se chystali na ten nějaký letní víkendový festival a z toho by potenciálně mohl být, z každého toho jednoho člověka, toho pozitivního kontaktu by mohlo být jedno velké ohnisko nákazy."

Podle odborníků je třeba mít na paměti, že i když má nemoc u většiny lidí lehký nebo téměř bezpříznakový průběh, stále o ní moc nevíme. Velmi nebezpečná může být především pro starší generaci.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000021319/lide-polevili-v-dodrzovani-hygienickych-narizeni-frydek-mistek-provedl-revizi-zasob-ochrannych-pomucek