Pane Okamuro, vy chcete odejít z EU, když nám může dát 19 miliard eur?! ptala se moderátorka ČT. A odšpuntovala krasojízdu šéfa SPD, která na Facebooku trhá rekordy

30.07.2020 16:13

Před dvěma dny proběhl v Interview ČT24 argumentační souboj v přímém přenosu o tom, jestli je členství v EU výhodné, či nikoliv. Moderátorka Barbora Kroužková byla podle Tomia Okamury „vyloženě probruselská“. ParlamentníListy.cz se nyní detailně podívaly nejen na uvedený záznam, ale především na reakce na sociální síti Facebook. Zmíněné video, které trvá něco málo přes deset minut, totiž trhá rekordy v sebraných tisícovkách lajků a ve stejně vysokém počtu komentářů.

Pane Okamuro, vy chcete odejít z EU, když nám může dát 19 miliard eur?! ptala se moderátorka ČT. A odšpuntovala krasojízdu šéfa SPD, která na Facebooku trhá rekordy
Foto: repro FB, tan
Popisek: Tomio Okamura v Interview ČT 24

V titulku zmíněná otázka Barbory Kroužkové, týkající se vystoupení z EU, vedla Okamuru k velmi razantní odpovědi: „Tak samozřejmě (že chceme vystoupit). Vy jste řekla jen ‚a‘, a jsem rád, že se mě na to ptáte. Zaprvé: podle odhadů samotné Evropské unie nás unijní regulace stojí přibližně 4 procenta HDP ročně, což jen vloni činilo zhruba 200 miliard korun,“ sdělil předseda SPD.

Částka, kterou moderátorka v úvodu relace zmínila, je podle slov Okamury v tomto porovnání velmi marginální. To však byl jen začátek jeho vystoupení.

Moderátorka vzápětí oponovala, že podle zdrojů a dat Ministerstva financí obdržela z Evropské unie naše republika v roce 2019 rovných 68,5 miliardy korun. Tím pádem jsme prý vzhledem k těmto sumám ještě stále čistí příjemci.

V Unii rozdělované peníze by, mimochodem, podle dosavadních výsledků jednání, měly putovat na ty nejpostiženější státy, tedy například do Itálie nebo do Španělska.

Tomio Okamura se následně vrátil k ekonomické rovině problému mezi EU a ČR. Moderátorku požádal o možnost vysvětlení, jelikož podle předsedy SPD není ekonomkou.

„Peníze jsou totiž jenom jedny ve vaší peněžence. To znamená, že když vám někdo ty peníze povinně vytáhne formou směrnic, nějakých příkazů a regulací, takže z téhle peněženky vezme čtyři procenta, a pak vám za to vrátí třeba jedno procento, tak jste vlastně ty tři procenta v minusu,“ zmínil politik.

Moderátorka Kroužková po této větě znovu zopakovala možnou výši příjmu. Okamura ji zastavil s tím, že opakuje stále totéž, stále stejné číslo, které má napsané v podkladech. V další části předseda opoziční SPD zdůraznil, že nikdy nesmí jít o diktát ze strany EU, ale vždy musí jít o konsenzuální závěry obou partnerů jednání.

A reakce diváků, kterých bylo skutečně několik tisícovek?

„Pane Okamuro, moc Vám celá naše rodina fandíme, volíme Vás a také vždy budeme. Věřím, že jste jediní, kteří by tady dokázali něco změnit k lepšímu. Přejeme Vám hodně úspěchů,“ uvedl jeden z nich. „Vážený pane Okamuro. Nemohu říct, že bych v předchozích letech byl Vaším fanouškem, spíše naopak. I přesto, že jsem s Vámi v některých názorech souhlasil. Zhlédnutí této části debaty ze mě ale činí Vašeho fanouška a velice pravděpodobně i budoucího voliče. Velice Vám děkuji, že hájíte naše, tedy české zájmy,“ glosoval další, jehož odpověď přitáhla jeden tisíc pochvalných palců.

„Vážený pane Okamuro, byla jsem ve Vašich začátcích velmi skeptická, působil jste extremisticky, Vaše názory jsou nyní věcné, odkrýváte pozadí, které díky informacím ČT často unikalo, přála bych si, abyste otevřel oči více lidem, s velkými obavami sleduji, jak se z lidí stávají bytosti bez mozků, kterým stačí populistické vládnutí pana Babiše, moc přeji, abyste uspěli ve volbách dříve, než tu nastane novodobá diktatura,“ mínila jiná pisatelka a divačka. „Paní moderátorka ví jen to, co jí režie napsala do papíru, jinak ví h.vno, kdyby nám EU nezruinovala průmysl, zemědělství a strojírenství, tak žádnou EU nepotřebujeme, stát by se měl snažit o obnovení soběstačnosti státu, tak jak to bylo po revoluci, jedině vy, SPD a vám pár podobných se o to snažíte,“ uzavřel další.

Z diskuse na FB ke zmíněnému video (profil T. Okamury)

Citujeme politický program SPD k EU:

Anketa

Podporujete návrh SPD, abyste mohli v referendu hlasovat o vystoupení z EU?

97%
3%
hlasovalo: 26041 lidí
Projekt stávající evropské integrace také přímo ohrozí svobodu a demokracii v Evropě. Součástí tohoto procesu je řízená islamizace Evropy. Probíhající nelegální imigrace je počáteční fází konfliktu, který v konečném důsledku ohrozí svobodu, demokracii i samotnou existenci České republiky a našeho národa. Nehlásáme nenávist k žádnému národu, rase, kultuře, nebo náboženství. Naše společnost má národní tradice vycházející z kořenů židovské, antické a křesťanské kultury a civilizace. Tyto hodnoty budeme chránit. Jsou základem demokracie, svobody a lidských práv. Probíhající islamizace evropských zemí je s těmito hodnotami neslučitelná.

...

Budeme požadovat referendum o každém předání státní suverenity na orgány EU a referendum o vystoupení z EU. Chceme Evropu jako volný trh zboží, služeb a práce. Evropu spolupracujících svobodných a suverénních národních států. Nechceme Evropu nesystémových dotací, dávek a úředníků. Chceme přísné podmínky imigrační politiky České republiky. Nechceme zde nepřizpůsobivé imigranty nebo příchod islámských náboženských fanatiků.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…