České dráhy zřídily vlastní radu pro zvýšení bezpečnosti provozu

České dráhy po sérii nehod sestavily vlastní radu pro zvýšení bezpečnosti provozu. Jejími členy jsou zástupci osobního i nákladního dopravce, odborů, strojvůdců, akademiků či dopravních psychologů. Cílem rady je zlepšení podmínek pro výkon služby zaměstnanců a zvýšení bezpečnosti na dráze. ČTK to po dnešním prvním jednání rady řekl mluvčí státního dopravce Radek Joklík. Dráhy už dříve kvůli přibývajícím nehodám zintenzivnily kontroly práce strojvůdců a začaly zavádět aplikaci, která bude strojvedoucí varovat před protijedoucím vlakem.

"Jsem přesvědčen, že jsme nastavili kvalitní prostředí pro diskusi nad tématy souvisejícími s bezpečností práce, s vytížením našich zaměstnanců a s dopady současných pracovních a životních podmínek na výkon jejich služby," uvedl šéf Českých drah Václav Nebeský.

V radě je téměř 40 lidí zastupujících České dráhy, ČD Cargo, Odborové sdružení železničářů, Federace strojvůdců a Cechu strojvůdců, Dopravního vzdělávacího institutu, ČVUT, Dopravní fakulty Jana Pernera, dopravních psychologů a dalších specialistů například i z řad medicíny. "Věřím, že brzy předloží návrhy, které povedou ke zlepšení bezpečnosti na železnici," podotkl Nebeský.

Bezpečnostní rada dnes podle mluvčího diskutovala zejména o nedávných incidentech na železnici, jejich příčinách a řešeních ke zvýšení bezpečnosti provozu. Rada k tomuto účelu zřídila tři pracovní skupiny, které mají rozpracovat opatření pro zlepšení podmínek v jednotlivých oblastech výkonu služby a bezpečnosti.

První skupina se podle firmy zaměří na přípravu nových zaměstnanců a na prohlubování kvalifikace těch současných. Druhá pracovní skupina se bude zabývat elektronizací a digitalizací. Jejím hlavním cílem bude zjednodušení provozní dokumentace, vývoj a využití vhodného softwaru a aplikací, které zvýší bezpečnost provozu a sníží zátěž strojvedoucích při práci s daty a informacemi.

Třetí skupina pak bude mít na starosti úpravu pracovně-právních vztahů a jejich promítnutí do interních předpisů a systémů. Tématem budou zejména diskutované změny legislativy v oblasti pracovní doby a bezpečnostních přestávek a jejich zanesení do podnikových pravidel.

Pracovní skupiny začnou podle Nebeského pracovat ještě během léta, první vyhodnocení jejich činnosti rada plánuje v září, kdy se uskuteční její další zasedání.

Rada vznikla v reakci na řadu nehod z posledních týdnů. Nejtragičtější byl v červenci střet dvou vlaků na Karlovarsku u Perninku, při kterém zemřeli dva lidé. Další tragická nehoda se v polovině července stala u Českého Brodu, kde narazil osobní vlak do zadní části nákladního expresu. Při nehodě zemřel strojvedoucí. Příčiny nehod se zatím vyšetřují, podle předběžných zpráv šlo o lidské chyby. V obou případech šlo o vlaky Českých drah.

Komisi pro bezpečnost na železnici v minulých týdnech zřídilo i ministerstvo dopravy.

Související

Více souvisejících

České Dráhy železnice Vlaky

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

EU a NATO tlačí na Řecko a Španělsko: Dejte Ukrajině své Patrioty

Řecko a Španělsko jsou pod stále větším tlakem spojenců z Evropské unie a Severoatlantické aliance (NATO), aby dodaly Ukrajině více systémů protivzdušné obrany. Uvedl to server Financial Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy