Hlavní obsah

Čeští neonacisté se radovali marně, procesu se ani po deseti letech nevyhnou

Právo, Matěj Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po deseti letech se vrací na samotný začátek kauza jednoho z historicky největších zásahů policie proti ultrapravicové scéně v Česku. Nejvyšší soud totiž vyhověl dovolání šéfa žalobců Pavla Zemana a zrušil loňské pravomocné rozhodnutí, které zastavilo stíhání osmi hlavních aktérů případu. Ti patřili mezi někdejší čelní představitele neonacistického hnutí Národní odpor (NO).

Foto: René Volfík, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Soudy stíhání zastavily kvůli přílišné délce. Jedním z argumentů bylo to, že musejí jednat v souladu s Evropskou úmluvou o lidských právech. Ta říká, že účastníci procesu mají právo na vyřízení věci v přiměřené lhůtě. Podle soudů bylo toto právo porušeno, a protože ČR musí pravidla úmluvy respektovat, tak se shodly, že nemohou reagovat jinak než zastavením trestního stíhání.

Není důvod, aby soudy rozhodly tak, jak rozhodly
usnesení Nejvyššího soudu

Jenže Nejvyšší soud s tím nesouhlasil a tento zásadní argument smetl ze stolu. Právo to zjistilo z rozhodnutí, které má k dispozici. Soud v nálezu poukázal na rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva, podle kterého je na samotných státech, aby zjednaly nápravu v kauzách s nepřiměřenou délkou stíhání.

Stíhání se zastavit nemuselo

Navíc podle soudu ani samotná úmluva nestanovuje způsob, jakým má k nápravě v takových kauzách dojít. A ani neukládá státu povinnost trestní stíhání zastavit. Podřízené kauzy přitom rozhodly tak, že se úmluva „musí poslouchat“.

Stíhání neonacistů bylo po deseti letech zastaveno

Domácí

Další problém je podle NS v tom, že aby soudy mohly dojít k takovému verdiktu, tak by měla být taková možnost zakotvena ve vnitrostátních právních řádech. A to v současnosti není.

„Není proto důvod k tomu, aby ve věci obviněných bylo rozhodnuto způsobem, který zvolily soudy nižších stupňů,“ napsal do nálezu předseda trestního senátu Ivo Kouřil.

Soudkyně osvobodila neonacisty. Prý jsou jako Milada Horáková

Krimi

I Nejvyšší soud ale zároveň uznal, že kauza trvá příliš dlouho. Detektivové tehdejšího policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) v čele s Robertem Šlachtou totiž rozjeli zatýkání už v říjnu 2009. Následně obvinili například zakladatele Národního odporu Filipa Vávru, bývalého předsedu pražské odnože rozpuštěné ultrapravicové Dělnické strany Patrika Vondráka nebo Michaelu Dupovou z ženské odnože NO nazvané Resistance Woman Unity.

Proces trvá příliš dlouho

Policisté a žalobci jim mimo jiné kladli za vinu pořádání pochodů za uctění padlých příslušníků SS, vylepování propagačních materiálů Národního odporu v centru Prahy nebo organizování neonacistických koncertů „bílé muziky“.

S délkou řízení by se nyní měly soudy rychle vypořádat. NS je dokonce vyzval k tomu, aby vyvinuly maximální úsilí k co nejrychlejšímu ukončení trestního stíhání. A pokud by rozhodly o vině obžalovaných, tak mají délku stíhání zcela zásadně promítnout a zohlednit při udělení trestu.

Případ propagace neonacismu je opět u soudu, trvá už šest let

Krimi

„Je pak věcí státu, aby případně i dalšími opatřeními kompenzoval újmu obviněných přivozenou nesplněním povinnosti orgánů činných v trestním řízení (zde soudy) rozhodnout věc v přiměřené lhůtě,“ napsal také do verdiktu Kouřil.

Reklama

Výběr článků

Načítám