Dnes Středa - zatazeno 10°C
Zítra Čtvrtek - prehanky-dest 11°C
Středa 24. 4. 2024
Svátek má Jiří
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Pokud dostane plánovaná plavební komora u Dětského ostrova stavební povolení, Praha 5 podá žalobu
Plánovaná podoba plavební komory u Dětského ostrova (vlevo), vpravo je stávající komora. Vizualizace: ŘVC ČR

Pokud dostane plánovaná plavební komora u Dětského ostrova stavební povolení, Praha 5 podá žalobu

Povodí Vltavy (PV) plánuje postavit z východní strany Dětského ostrova novou plavení komoru, proti plánu je pražský magistrát, Institut plánování a rozvoje (IPR) i městské části Praha 1 a Praha 5. O stavbě zatím nebylo rozhodnuto. Pokud bude vydáno stavební povolení v odvolacím řízení, Praha 5 podá žalobu ke správnímu soudu, uvedl místostarosta páté městské části Tomáš Homola (STAN).
lode-u-detskeho-ostrova

Lodě u Dětského ostrova. Foto: P5

„Počet velkých plavidel na Vltavě v Praze v posledních letech dramaticky narostl, což není dobrá zpráva. I proto myšlenku plavební komory pro velké výletní lodě v tomto místě nepodporujeme. Preferujeme zde kompromisní řešení určené zejména pro malá plavidla," sdělil již dříve IPR.

Pražští radní loni v létě přijali usnesení, že se stavbou nesouhlasí, stejně jako předtím radnice Prahy 1 a 5. Praha s radnicemi podepsala memorandum, ve kterém se signatáři zavazují, že využijí všechny zákonné prostředky k tomu, aby stavbě zabránili.

„Navýšení lodní dopravy na řece povede k dalšímu znečištění ovzduší, navýšení hlukové zátěže, úbytku zeleně, zásahu do chráněné památkové rezervace, do ekologického biotopu a k prohloubení negativních dopadů na životní prostředí v centru Prahy," píše se v memorandu Prahy a městských částí.

Komora má být 55 metrů dlouhá, 11 metrů široká a má být umístěna na opačné straně Dětského ostrova než ta stávající. V případě, že povodí získá pravomocné povolení, by stavba měla trvat dva až tři roky a podle dokumentace k územnímu rozhodnutí by vyšla na zhruba 530 milionů korun.

Praha 5 proti plánu na novou komoru podala námitku systémové podjatosti, nicméně Ministerstvo zemědělství ji letos v lednu zamítlo. Městská část se odvolala, v březnu ministerstvo zamítlo i toto odvolání.

Praha 5 proti výstavbě zdymadla dlouhodobě bojuje, podle ní by vedlo k dramatickému nárůstu provozu lodí na Vltavě, narušení klidového prostoru mezi oběma jezy a zhoršení podmínek po obyvatele žijící v okolí. Je připravena bránit se i soudně, uvedla aktuálně radnice v tiskové zprávě.

Povodí Vltavy zdůvodňuje výstavbu nové plavební komory lepší propustností řeky a zkrácením čekání soukromých turistických lodí. „Výstavba nové plavební komory by umožnila rychlejší proplavení malých rekreačních a sportovních plavidel, které za stávající situace nejsou schopny bez dlouhého čekání proplout přes plavební komoru Praha – Staré Město. Výstavbou nedojde podle provedených výpočtů ke zhoršení průchodu velkých vod a nedojde k tvorbě žádných peřejí ani k negativnímu ovlivnění okolních ostrovů,“ pokračoval uvedl mluvčí PV Hugo Roldán.

S tím nesouhlasí starostka Prahy 5 Renáta Zajíčková (ODS). „Záměr opomíjí nejen blízkou klidovou plochu určenou pro menší plavidla či šlapadla, která by byla kvůli zvýšenému provozu v podstatě zlikvidována, ale i samotný Dětský ostrov s největším dětským hřištěm v centru Prahy a samozřejmě i obyvatele nábřeží. Ti jsou totiž lodním provozem přímo dotčeni,“ sdělila.

„Je třeba si uvědomit, že plavební komora v drtivé většině neslouží potřebné vodní dopravě, ale zejména provozovatelům turistických parníků. Řešení tak nevidím ve výstavbě druhé plavební komory a navýšení už tak vysokého provozu velkých lodí, ale hlavně v regulaci provozu turistických plavidel,“ dodala.


Podle Roldána by se díky novému zdymadlu zvýšila bezpečnost provozu na řece a zkrátila se doba čekání na proplavení. „Bude také možné přesunout, především ve večerních hodinách, proplavování plavidel do nové plavební komory a tím tak bude proplavování probíhat dále od obytné části nábřeží. Zcela logicky tak dojde i ke snížení dosavadní zátěže emisí zplodin a hlukem,“ dodal. Nová komora se podle něj zapojí do ochrany při povodních, protože umožní rychlejší evakuaci plavidel do ochranného smíchovského přístavu.

Výstavba zdymadla ani po zamítnutí námitky ze strany Prahy 5 zatím nebyla schválena. Čeká se totiž na stanoviska dotčených institucí i ostatních městských částí. „Na naší námitce ohledně systémové podjatosti trváme. Pokud bude vydáno stavební povolení v odvolacím řízení, městská část Praha 5 podá žalobu ke správnímu soudu,“ uvedl místostarosta Homola.

Praha 5 se před časem zaměřila na emise, které produkují lodě proplouvající stávající plavební komorou mezi Janáčkovým nábřežím a Dětským ostrovem. O pomoc s monitorováním stavu požádala radnice Strojní fakultu ČVUT. Měření ukázalo, že velká část lodí používá historické naftové motory.

„Měření prokázalo, že plavební komora je v drtivé většině využívána turistickými loděmi a pro obyvatele Prahy v podstatě žádný přínos nemá. Výletní plavidla jsou významným zdrojem imisních částic v oblasti jejich plavby,“ uvedl Homola.

Nejzatíženější oblastí se podle něj ukázalo Janáčkovo nábřeží a nábřeží Na Františku. „I když v posledním období došlo k částečné remotorizaci velké části turistických parníků, není to dostatečné. Měření totiž prokázalo, že jeden 50 až 70 let starý dieselový motor vypustí do ovzduší tolik nebezpečných zplodin, jako by ve stejnou chvíli vypustilo tisíc moderních autobusů, které aktuálně využívá pražský dopravní podnik v rámci městské hromadné dopravy,“ dodal místostarosta.


Autor: Jan Puci

Byla vyhlášena studentská literární soutěž v angličtině k výročí Listopadu

Včera v 18:02

Studenti středních a vysokých škol v Česku a na Slovensku se mohou zúčastnit nové literární soutěže. V eseji, reportáži nebo povídce na téma spojené s odkazem Sametové revoluce, od níž letos uplyne 35 let, mohou své práce v angličtině posílat do 30. června. Výsledky plánuje Anglo-americká vysoká...

Škola a školka hledají školníka

21. dubna 2024 v 10:05

ZŠ a MŠ Praha 4, Sdružení 1080 přijme do svého kolektivu od 1. srpna na hlavní pracovní poměr školníka. Jeho úkoly budou zahrnovat běžné údržbářské a provozní práce ve škole a na školním pozemku.

Praha 14 uspořádala deváté setkání koordinátorů environmentální výchovy

21. dubna 2024 v 10:03

Praha 14 byla letos již podeváté hostitelem setkání koordinátorů environmentální výchovy v pražských mateřských, základních a středních školách. Na organizaci dubnové akce se vedle městské části i tentokrát podílely dvě stálice: „Ekoškola“ ZŠ Generála Janouška, vedená ředitelkou Jaroslavou...

Další články
Nahoru