25.4.2024 | Svátek má Marek


EKOLOGIE: Olovo. Co zakázat příště?

31.7.2020

Je nutné zakázat olovo ve střelivu či v rybářských závažích pro ochranu našeho zdraví anebo jde spíše o snahu dále regulovat naše životy a vzít nám další kousek svobody?

Nejsem chemik a nejsem ani nimrod. Jsem však střelec a také rybář, a to se slušnou rodinnou tradicí. Jako takového se mě samozřejmě dotýká chystaný zákaz olova ve střelivu i při tvorbě rybářských nástrah, který přichází z pera Evropské komise a její odborné Evropské agentury pro chemické látky.

Tento návrh je pro mě důkazem, že jsme měli pravdu my všichni, kteří jsme varovali, že „protizbraňová směrnice“ je jen prvním odříznutým kolečkem salámové metody, jak odzbrojit Evropany. A odzbrojené obyvatelstvo se setsakramentsky lépe ovládá. Zákaz olova je tedy logicky kolečkem druhým. Našinec může přemítat, na kolik koleček asi tohle evropské odzbrojovací trdlo či štangle vystačí. Zároveň je ale nutné se vší vervou se tomuto cupování naší svobody postavit, dokud je čas. Nikdo to za nás neudělá.

Je zcela zřejmé, že je olovo unikátní svým souborem vlastností, díky kterým je ve střelecké či rybářské disciplíně jen obtížně nahraditelné. Jsou tedy argumenty o škodlivosti zdraví a přírodě pravdivé? A pokud ano, je tento vliv významný? Převažují plusy nebo mínusy zákazu? Ze zkušenosti známe jiné případy, u kterých pak muselo dojít v EU k revizi, protože se ukázalo, že se jednalo spíše o zbožné přání než reálné proekologické opatření. Vzpomeňme biopaliva první generace a jak z nich EU vycouvala (bohužel ne tak naše země).

Olovo je jistě toxické. O tom není pochyb ani mezi odborníky ani mezi laiky. Otázkou je však míra toxicity a dávka, která je nutně organismu či ekosystému škodlivá. Olovo je chemický prvek, který se v přírodě přirozeně v různém množství a formě vyskytuje. Elementární olovo je poměrně vzácné. Nejběžnější olověnou rudou je sulfid olovnatý známý jako galenit. Lidstvo používá olovo již od nepaměti. Nejstarší nalezené předměty jsou datovány cca 2-3 tis. let před naším letopočtem. Za zmínku jistě stojí i fakt, že konkrétně v naší zemi se olověné potrubí dlouhá desetiletí používalo pro rozvody pitné vody a v mnohých domech jej najdeme dodnes. Zaznamenal laskavý čtenář někde v médiích zprávy o zdravotních problémech s tímto jevem spojené?

Nabízí se otázka: Jde při současných zakazovacích snahách o zdraví a ekologii nebo o naši svobodu? Je to lidská hloupost a nebo záměr?

Převzato z blogu se souhlasem autora.