Hlavní obsah

Výchova bojeschopných Čechů. Branné spolky mají dostat miliony, budou ale pod dohledem

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo obrany chce přispět k výchově zdatného, bojeschopného a na krizi připraveného obyvatelstva. Pomoci má novela zákona o zajišťování obrany, díky níž ministerstvo bude moci každoročně rozdělovat mezi branné spolky až čtvrt miliardy korun. Zároveň si ale pomocí tajných služeb ohlídá, aby spolky neovládli radikálové.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Zákon po prázdninách začne projednávat parlament. Podle průzkumu Práva má novela podporu většiny sněmovních stran. Vítají ji i sportovní svazy a branné spolky. Ale všichni nejsou nadšení. Např. BIS, civilní kontrarozvědka, která každoročně ve své výroční zprávě informuje o extremistech v řadách různých domobran a bojůvek.

„Mezi členy domobraneckých uskupení patří i jednotlivci s radikálnějšími sklony. Že by tito lidé byli vyzbrojováni a cvičeni za peníze státu, je pro nás těžko představitelné,“ řekl Právu mluvčí BIS Ladislav Šticha.

Od roku 2022

Kontrarozvědka proto k zákonu poslala zásadní připomínku, aby na činnost dotovaných spolků mohly dohlížet tajné služby, tedy BIS, ale i Vojenské zpravodajství, které spadá pod obranu.

Ministerstvo obrany s dohledem tajných služeb nemá problém. „Aby se předešlo možnosti akreditace spolku, který lze označit za extremistický, bude si moci akreditační komise pro účely posouzení vyžádat stanovisko Policie ČR, ale do rejstříku branných subjektů budou moci nahlížet i zpravodajské služby,“ řekl Právu mluvčí obrany Marek Vala.

Epidemie na Karvinsku se zklidňuje, pomohla armáda

Koronavirus

Již dnes má obrana organizaci POKOS (systém přípravy občanů k obraně státu), která připravuje sportovní akce, přednášky a ukázky s vojáky ve školách. V rámci této organizace vznikne akreditační komise, která bude stamiliony ročně mezi spolky rozdělovat.

„Předpokládáme, že se bude jednat především o spolky a programy zaměřené např. na kynologii, zdravovědu, sebeobranu, letectví, parašutismus, radioamatérství, střelecké sporty, potápění, orientaci v terénu, přežití v přírodě či obsluhu těžké a speciální techniky,“ vyjmenoval Vala. V minulosti podobné spolky zaštiťoval Svazarm neboli Svaz pro spolupráci s armádou.

Vala dodal, že kromě peněz si budou moci některé spolky půjčovat od armády vojenskou techniku nebo využívat budovy ministerstva. Pokud ale ministerstvo nebo tajné služby přijdou na to, že spolky neplní pravidla či program, na který získaly dotace, bude jim akreditace zastavena. „V krajním případě, kdyby došlo k odejmutí akreditace spolku, bude muset subjekt vracet získané dotace,“ dodal mluvčí Vala. O první dotace budou moci spolky žádat v roce 2022. Podle Valy je odklad nutný, protože bude časově náročné vytvořit celý systém a zaškolit lidi.

Poslanci: Motivace pro vstup do armády

Zákon má podporu poslanců branného výboru. Vyjádřila se tak jeho šéfka Jana Černochová z ODS či zástupce ANO Josef Hájek. Podle dalšího člena, Jana Bartoška z KDU-ČSL, stát bude moci díky zákonu nejen pomáhat spolkům, ale bude mít i lepší dohled. „Zároveň se může jednat o motivaci a předstupeň pro vstup do aktivních záloh, případně do armády,“ řekl Právu.

Místopředseda výboru Radovan Vích z SPD záměr také podporuje: „Registrované spolky, které budou metodicky a odborně vedeny, jsou přínosem pro zajištění bezpečnosti a obranu státu. A právě tímto způsobem lze eliminovat případné neregistrované extremisty.“

S tím souhlasí i instruktor taktického výcviku Pavel Černý. „Stát dnes nenabízí mnoho lidem, kteří chtějí něco dělat, a ti pak bohužel sedají na lep různým domobranám. Jde většinou o slušné lidi, kteří chtějí být pouze připravení chránit svou zemi,“ řekl Právu Černý.

Babiš: Na armádě šetřit nebudeme

Domácí

V zemi je přes 40 tisíc policistů a 20 tisíc vojáků. „Máme omezené branné síly, ale 300 tisíc majitelů legálně držených zbraní. Bylo by velkým luxusem nevyužít tyto rezervy a necvičit je,“ poznamenal Černý, který je zároveň šéfem spolku LIBE, jenž odmítá větší regulaci zbraní.

Podle Černého je dobře, že stát bude podporovat výcvik střelby a dalších obranných dovedností. „Získá za to rezervisty, podobně jako tomu je ve Švýcarsku nebo Finsku. Navíc s tou výhodou, že tam lidé zbraně běžně u sebe nenosí, ale u nás desetitisíce lidí jsou zvyklé ráno si dát zbraň za opasek,“ dodal Černý.

Spolky se dohledu nevzpouzejí

Spolky se už na nový zákon těší. „Vítáme, že budeme moci dostávat dotace, které našim členům zlevní střelecký sport,“ řekl Právu prezident Českého střeleckého svazu Jiří Streit. Drahé nejsou podle něj jen zbraně, ale i munice a nájem střelnice. Povinnost poskytovat rejstříky členů tajným službám nevidí jako problém. „Už dnes je musíme poskytovat při žádostech o dotace na ministerstvu školství,“ dodal.

Podobně to vidí i tajemník Českého kynologického svazu Ondřej Šiška. Podle něj v minulosti stát kynologům např. odpouštěl poplatky za psa. „Vycvičení psi jsou schopni zadržet pachatele na dálku, a to výhradně po výzvě psovoda. Myslím, že kynologové mohou být pro obranu prospěšní,“ poznamenal Šiška.

Anketa

Vadilo by vám být členem spolku, nad nímž dohlíží BIS?
Ano. V takovém bych nebyl/a.
20 %
Nebylo by mi to příjemné, ale setrvala bych.
4,6 %
Neumím posoudit, co by to znamenalo.
3,3 %
Asi ne.
1,6 %
Ne, bylo by mi to jedno.
70,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2400 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Nad bojovými vrtulníky se smráká

Vrtulníky se staly od padesátých let minulého století nedílnou součástí válečných konfliktů. V Koreji pomáhaly evakuovat zraněné, ve Vietnamu vysazovaly vojáky...

Výběr článků

Načítám