Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Známý moderátor Larry King omylem natočil video pro čínskou propagandu. Byl jsem hloupý, omlouvá se

Svět

  5:00
Los Angeles/Praha - Moderátor Larry King, ikona americké televize, se minulý rok ocitl na videu, které sdílely dezinformační účty napojené na čínskou vládu. Vede na něm rozhovor s ruskou novinářkou, tu ale nikdy v reálu nepotkal. Reportáž o Kingově propagandistickém videu přinesl server Propublica.

Moderátor Larry King. foto: Reprofoto

Celý příběh začíná u izraelského podnikatele Jacobiho Niva. Tomu se podařilo se se stárnoucí hvězdou spřátelit a King mu za honoráře v řádu tisíců dolarů na oplátku namlouval reklamy pro různé firmy v Izraeli, kde je moderátor židovského původu velkou celebritou. Videa natáčel štáb v kalifornském studiu Glendale, v němž King dříve moderoval své pořady „Larry King Now“ a „PoliticKING“ pro digitální televizi Ora Media, kterou moderátor založil se svou bývalou manželkou Shawn.

Boj na všech frontách. Trump i Čína chtějí ze současné krize těžit na domácí půdě

V březnu roku 2019 ale Niv požádal Kinga o jiný druh reklamy. Protentokrát se na ní nemluvilo o Izraeli, nýbrž o Číně, Rusku a USA. Po krátké předmluvě o obchodních vztazích mezi Čínou a Spojenými státy měl moderátor představit hosta – ruskou novinářku Anastázii Dolgovu. Scénář pokračoval otázkami bez odpovědí. „Jak můžeme zlepšit vztahy mezi oběma státy?“ psalo se v textu.

Následně se otázky stočily k čínským disidentům, kteří emigrovali do západních zemí. „Několik Číňanů údajně v Číně spáchalo zločiny a pak uteklo do USA a Evropy. Žijí si normální životy a nechali za sebou mnoho rozzlobených lidí,“ měl říkat King. Na konci scénáře má King udiveně pronést: „Jsem v úžasu, jste si jistá, že tento příběh je skutečný?“ Odpovědi Rusky v textu ovšem zcela chyběly, King s ní ani neměl vůbec mluvit.

King nedbal varování

Jak popisuje Propublica, scénář ihned vzbudil obavy moderátorova výkonného producenta, Jasona Rovoua. Ten vycítil, že by reklama mohla být zneužita pro šíření propagandy a pětaosmdesátiletého moderátora přemlouval, ať video nenatáčí. King ale na varování nedbal. Následně vzniklo video, které by mohlo posloužit jako učebnicový příklad dezinformace.

Legenda televizní žurnalistiky Larry King oslaví osmdesátiny

Larry King na něm zdánlivě vede rozhovor s Dolgovou o bohatém čínském disidentovi Guo Wenguim, který žije na Manhattanu. Čínská vláda jej obviňuje z několika zločinů, které měl spáchat ve své rodné zemi, včetně znásilnění a únosu, a několikrát se neúspěšně pokusila Wenguiho deportovat z USA.

Novinářka odpovědi na Kingovy předtočené otázky evidentně čte z připravených podkladů a varuje v nich před tím, aby Wengui dostal v USA politický azyl. „Spojené státy opravdu riskují,“ říká žena a dodává, že Amerika by si udělením azylu zadělala na nebezpečný precedens. „Když máte peníze, jeďte do USA a všechno vám bude odpuštěno,“ říká Dolgová, která v minulosti dělala editorku pro ruskou státní televizi Russia-24 a nyní pracuje pro síť REN TV.

„Pár dní do konce příměří“

Novinářka se ve videu přimlouvá za deportaci disidenta. „Tohle vše se odehrává uprostřed příměří v obchodní válce mezi USA a Čínou. Do jeho konce zbývá jen pár dní… Amerika ochraňuje kriminálníka, protože se tváří jako bojovník za svobodu slova. Tohle už není o mezinárodních vztazích. Tohle je o tom, udělat správnou věc,“ argumentuje.

S názvem „Speciální konference Larryho Kinga o americko-čínských vztazích 2019“ se video nejprve ocitlo na youtube, pak jej rychle začaly sdílet čínské účty na Twitteru a Facebooku, zřejmě napojené na vládu lidové republiky.

Dnes je již video poměrně těžké sehnat. Youtube odstranil původní záznam i kopie publikované jinými uživateli. Twitter letos zablokoval asi 30 tisíc účtů provozovaných čínskou vládou, z nichž mnoho Kingův falešný rozhovor sdílelo. Niv se od videa vzápětí distancoval a snažil se jej ze sociálních sítí odstranit, nicméně stále se objevovaly nové kopie.

Natáčení lituje i samotný King, který v rozhovoru s novináři řekl, že kvůli němu trpí výčitkami svědomí. „Byl jsem hloupý. Lituji toho, nevěděl jsem, že to bude mít mezinárodní důsledky. Niv mě využil,“ řekl moderátor.

Podle serveru Propublica zřejmě video vzniklo díky dohodě mezi Čínou a Ruskem, kterou oba státy uzavřely v roce 2018. Státní kanály Rossiya segodnya a China Media Group se ve smlouvě zavázaly k výměně zpráv, společných reportáží a vzájemné propagaci na sociálních médiích.

Guo Wengui je častým terčem čínské kritiky, šířené nejvíce skrze účty na sociálních médiích. Bohatý podnikatel z Číny utekl v roce 2014, kdy vláda začala zatýkat jeho obchodní partnery. Následně se Wengui usídlil v New Yorku, kde natočil video, ve kterém obviňuje čínskou vládu z korupce a vyzývá ke změně režimu.

V současnosti je Číňan blízkým přítelem bývalého Trumpova poradce Stevena Bannona. V jeho rozhlasové show Wengui řekl, že koronavirus pochází z wuchanské laboratoře a kritizoval Čínu za zatajování počtu obětí.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!