Hlavní obsah

Rozchod a spor o nevlastní děti: jak se dohodnout?

Foto: Aquarius Studio, Shutterstock.com

Foto: Aquarius Studio, Shutterstock.com

Reklama

Oba byli rozvedení, zklamaní z předchozího vztahu. Potkali se náhodou, na dovolené, kde oba byli se svými dvěma dětmi, a byla z toho láska. Ilona (35) a Radek (38) odjížděli domů jako pár, nadšené byly i jejich děti. Jenže po dvou letech se vše pokazilo a právě o děti se strhla bitva.

Článek

Život není vždy snadný, naopak někdy nám pořádně zavaří. Nachystá takové trable, že člověk snadno nabude dojmu, že problémy jsou neřešitelné. A přesně na tyto situace tu jsou mediátoři, kteří umějí pomoci. Tohle je další příběh z praxe mediátorky Kateřiny Bělkové.

Láska z dovolené

Když Ilona vyrážela do kempu u Máchova jezera, měla jediný plán. Užít si dovolenou se svou dcerou Rozárkou (6) a o dva roky starším synem Markem. Podobně to měl i Radek se svým devítiletým synem Oliverem a o rok mladší dcerou Jasmínou.

Nejdřív se zběžně potkávali u snídaní a večeří, ale jejich děti se skamarádily a vlastně daly dohromady i je. Najednou spolu začali vyrážet na výlety, děti si hrály a večery trávila Ilona s Radkem nad sklenkou vína.

Románek pokračoval i po návratu z dovolené a netrvalo dlouho, Ilona s dětmi se nastěhovala k Radkovi do jeho rodinného domku. Všichni byli nadšení, děti začaly chodit do stejné školy. Ilona se věnovala hodně holčičkám, Radek zase sportoval s kluky. Po nevydařených manželstvích, která za sebou Ilona s Radkem měli, to byla oáza pro jejich duše.

Rodinná tragédie vše změnila

Po dvou letech ale přišla velká rána. Iloně zemřela nečekaně maminka a ona se zhroutila. Skončila na psychiatrii a skoro dva měsíce se Radek staral o všechny čtyři děti sám. Když ale Ilonu pustili, byla jako vyměněná. „Přes den nebyla schopná téměř fungovat, neustále jen spala, měla špatnou náladu, velmi často plakala,“ popisuje Kateřina Bělková.

Radek se samozřejmě snažil, ale po čase mu bohužel došly síly. Už nedokázal Ilonu neustále rozveselovat, snášet její smutky, starat se o všechny a o všechno sám. „Časem se ukázalo, že Ilona trpí silnými depresemi, které se spustily právě po tragickém skonu její matky. Začala brát antidepresiva, která pomáhala, ale vztah s Radkem už byl natolik narušený, že se rozhodli, že půjdou od sebe.“

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Radek chtěl Ilonu veselou, ne v depresích, a tak se rozešliFoto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Nejvíc trpěly děti

Ilona a Radek, kteří si vytvořili ke svým nebiologickým dětem velmi láskyplný vztah, vnímali rozpad rodiny velmi bolestně, a děti samozřejmě také. „Radek se snažil s Ilonou dohodnout, aby se mohl s jejími dětmi vídat i po rozchodu, ale Ilona byla bolavá a chtěla za vším udělat tlustou čáru. Jí se po jeho dětech také stýskalo, ale neměla sílu se s ním ani s dětmi vídat,“ pokračuje ve vyprávění Kateřina Bělková.

Až její psychiatr Iloně poradil, že by jí s takovou situací mohl pomoci mediátor. Naléhání dětí bylo stále silnější, a tak Ilona sebrala odvahu a zeptala se Radka, zda by s ní za mediátorkou zašel.

Stačilo pár sezení

První sezení trvalo tři hodiny. „Seznámila jsem se s celým příběhem a bylo jasné, že je potřeba nejdřív ošetřit rozjitřené rány,“ říká mediátorka. Ilona se cítila ukřivděná, že ji Radek opouští kvůli její nemoci. Radek ale byl spíš vyčerpaný a prostě chtěl zpátky svou Ilonu, tu, do které se zamiloval na dovolené, tu, co byla veselá a usměvavá. Tu, která se topila ve smutcích, špatných náladách a slzách bohužel milovat nedokázal. Oba se ale shodli, že jim oběma na všech dětech, i na těch nevlastních, záleží.

Při dalším sezení si mediátorka promluvila i se samotnými dětmi. „Když jsem rodičům pak tlumočila představy a přání jejich dětí, oba byli překvapení, jak rozumně se mnou dokázaly hovořit. A následnou dohodu vlastně utvořili v podstatě podle přání svých dětí,“ uzavírá své vyprávění Kateřina Bělková.

Žádná změna školy se nekonala, děti stále chodí do té samé a stále jsou parta. Jednou týdně pak Radek bere všechny čtyři děti na fotbalový zápas, na hřiště a podobně. Ilona chodí s oběma holkami dvakrát měsíčně plavat. A byť už spolu Ilona s Radkem nejsou, svým způsobem zůstali rodinou tak, jak si to přály jejich děti.

Jména a okolnosti příběhu byly změněny tak, aby nebyla porušena mlčenlivost, ke které se mediátor zavazuje.

Jakmile jde o děti, bývá to těžké. Obzvlášť, když jeden z rozcházejícího se páru nemá na ratolesti žádný právní nárok. Třeba jako tenhle rozchod dvou leseb, kdy jedna asi přijde o dítě. Nebo ne?

Reklama

Související témata:

Načítám