I do míst, která nejsou běžně přístupná, se lidé podívají při prohlídkách Prachatic s historikem

31. červenec 2020 07:52

Sklepy staré radnice a další zajímavosti v Prachaticích si zájemci prohlédnou při nových pravidelných prohlídkách města. Bývalý ředitel muzea a historik Pavel Fencl provází zájemce od července do září. Každý měsíc má pro návštěvníky vyhrazené dva dny.

„Já si myslím, že Prachatice mají krásnou kostelní věž, hradby a okolí vůbec, výhled na Šumavu. Jsou tady krásné procházky,“ pochvaluje si návštěvník Jan.

Město teď zveřejnilo pevné termíny prohlídek, o které kdysi žádala i Denisa Hlaváčová. „Když to tady nebylo, sama jsem žádala v informačním středisku, jestli by neměli někoho šikovného, kdo by mi tu provedl přátele. Myslím, že Prachatice jsou moc hezké a mělo by to být pravidlem,“ říká.

„My jsme se domluvili s člověkem nanejvýš odborným, a sice bývalým ředitelem Prachatického muzea Pavlem Fenclem. Myslím, že to je jeden z největších znalců města a okolí,“ potvrzuje starosta  Martin Malý.

Čtěte také

Prohlídka je zdarma a trvá minimálně 45 minut, sraz je vždy před budovou muzea. „Projdeme si náměstí, upozorním na nejzajímavější budovy, jejich historii a osobnosti, které v nich žily. Potom se jdeme podívat do sklepů staré radnice a pokračujeme ulicí, kde je Husův dům,“ prozrazuje Pavel Fencl.

Měšťanské domy na náměstí mají patrové sklepy. Prostory v 16. století sloužily k uchování zboží, se kterým se obchodovalo na Zlaté stezce. „Když se pohybujete po prachatickém náměstí, chodíte vlastně nad těmi sklepy,“ připomíná historik.

Hlavním artiklem na Zlaté stezce byla podle něj sůl. „Čechy sice disponují mnohým nerostným bohatstvím, ale solí ne, takže sůl se do jihozápadních Čech vozila právě především z Pasova. V těch dávných dobách sloužila i ke konzervaci, takže opravdu bez soli se tehdy těžko žilo,“ dodává Pavel Fencl.

autor: Anna Vrhelová
Spustit audio

Související