Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Jsou kvůli covidu ohroženy podzimní volby? Odpovídají krajští zastupitelé

Opatření kvůli covidu se více či méně dotýkají každého z nás. V minulých týdnech v této souvislosti rezonovala společností i otázka říjnových voleb do krajských zastupitelstev a Senátu, která spekulovala o jistých omezeních pro voliče v karanténě, v krajním případě i o odložení voleb.

Redakční dotaz: 

Není vyloučeno, že koronavirus a s ním spojená opatření nebudou mít vliv na podzimní volby do krajských zastupitelstev. Spekuluje se o omezení pro voliče v karanténě, v krajním případě i o odložení voleb. Jak tuto problematiku vnímáte vy? Byl(a) byste spíše pro volnější nebo striktnější pravidla?

Zdeněk Geist (ODS) 

Právo volit by podle mého názoru nemělo být upřeno nikomu, kdo je jako volič oprávněný, ani třeba z důvodu jeho nuceného pobytu v karanténě. Vyloučení takových osob z voleb by bylo mnohem závažnější, než komplikace spojené s umožněním odevzdáním jejich hlasu. Je to určitá nová zkušenost demokracie a občané - voliči si platí instituce státu proto, aby ten podobné zkoušky zvládal a hájil jejich práva - včetně práva volit.

Lukáš Vlček (SPV) 

Danou problematiku nevnímám z pohledu striktních či volných pravidel. Jsme ve 21. století a pro dané situace již měly být funkční a legální digitální formy hlasování. Zde je například jasně zřetelné, jak naše legislativa klopýtá za ostatními zeměmi, jako je v tomto případě Pobaltí. Na druhou stranu digitální formy hlasování předpokládají rozvinutou a stabilní digitální infrastrukturu, ta chybí nejen v našem kraji, ale v celé České republice.

Ctibor Čepička (SPD + SPO) 

Pravidla pro volby jsou daná legislativou, podle níž je karanténa překážkou volebního práva. V době vzniku zákona nikdo nepředpokládal, že by mohlo dojít k situaci omezující volební právo pro větší počet osob. Vzhledem k tomu, že tento stav může být reálný i do budoucnosti, je potřeba hledat řešení, které umožní hlasování všem, kteří chtějí volit. V případě letošních voleb to naráží na délku legislativního procesu, vůli a shodu mezi politickými stranami a nalezení vhodné možnosti. Odklad voleb považuji až za krajní eventualitu. O tom by se dalo uvažovat jen v případě rapidního zhoršení situace v některém kraji.

Roman Fabeš (STAN + SNK ED)  

Asi nikomu z nás hned nedošlo, že omezení práva volit z důvodu ochrany zdraví lidu je zakotveno v zákoně. A myslím, že toto omezení asi ani nikdy doposud nebylo použito. Ale přijde mi to hodně na hraně s občanskými právy. Myslím, že by se tím měli zákonodárci urychleně zabývat a najít technické možnosti na to, jak maximu takto postižených obyvatel umožnit volit.


Odpovědi byly seřazeny chronologicky od nejdřívější po nejpozdější. Další oslovení krajští zastupitelé Josef Pavlík (ANO), Jan Hyliš (ČSSD), Pavel Hodáč (ČSSD) a Bohumila Kobrlová (KDU-ČSL) na dotaz redakce neodpověděli.  

Ohodnoť článek

Foto pardubice.eu

Štítky politická korida, volby, koronavirus, COVID-19, karanténa, Senát Parlamentu ČR, Zdeněk Geist, ČSSD, ODS, Lukáš Vlček, Josef Pavlík, Ctibor Čepička

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Jsou kvůli covidu ohroženy podzimní volby? Odpovídají krajští zastupitelé | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.