Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kritici Dlouhého neuspěli a po sporech končí. Viceprezidentem komory nově i Prouza

Autor: ČTK - 
31. července 2020
09:23

Prezidentem Hospodářské komory ČR bude další tříleté období její současný šéf Vladimír Dlouhý (66), v čele komory stojí již šest let. Novými viceprezidenty Hospodářské komory se stali Radek Jakubský, Tomáš Prouza a Zdeněk Zajíček. Ve funkcích nahradili Irenu Bartoňovou Pálkovou a neúspěšného kandidáta na prezidenta komory Bořivoje Mináře.

Novými viceprezidenty Hospodářské komory, kterých je namísto čtyř nově pět, se stali Radek Jakubský, Tomáš Prouza a Zdeněk Zajíček. Ve funkcích pokračují Roman Pommer a Michal Štefl.

Prouza, který v minulosti působil mimo jiné jako státní tajemník pro evropské záležitosti, je předsedou Svazu obchodu a cestovního ruchu. V minulosti Prouza působil na Úřadu vlády coby „pan Evropa“ - tedy státní tajemník pro evropské záležitosti.

Kritici Dlouhého pohořeli

Prezident HK Vladimír Dlouhý vyjádřil potěšení nad tím, že sněm zvolil viceprezidenty podle jeho přání. Předtím řekl, že ztratil důvěru ve své viceprezidenty Mináře a Bartoňovou Pálkovou. Ta se své kandidatury těsně před hlasováním vzdala. „Nejsem schopná spolupracovat s prezidentem komory Vladimírem Dlouhým,“ uvedla.

Minář v kandidátském projevu oznámil, že nebude pokračovat ve funkci v případě, že neuspěje v prezidentské volbě. Oba kritizovali Dlouhého nominaci na šéfa OECD.

Dlouhý označil polemiku ohledně své nominace na post generálního tajemníka OECD za nešťastnou medializaci. „Věřím, že budeme dělný kolektiv. Připravuji se na práci pro Hospodářskou komoru pro celé volební období,“ dodal.

Zájem o staré fachmany

Komora se podle Dlouhého chce dál hodně věnovat řemeslům a živnostem, posílit jejich postavení třeba schválením mistrovské zkoušky. „Jsou takovým signálem, že řemesla nejsou jenom takovým vyučením, ale že tady budou 'staří fachmani', kteří budou akreditovat kvalitní řemeslníky,“ uvedl.

Vedení komory se bude podle něj věnovat i tomu, zda by se přes Agrární a Hospodářskou komoru neměla uskutečňovat automatická registrace živností, jako je tomu i v jiných zemích. Dalšími tématy jsou obecně vzdělávání, dopravní infrastruktura či digitalizace ekonomiky, uvedl Dlouhý.

Hospodářská komora ČR je největším zástupcem podnikatelů, sdružuje přes 16.000 členů organizovaných v 60 komorách a 124 svazech, asociacích, klastrech a řemeslných ceších. Podnikatelům je k dispozici v 73 městech po celé ČR.

Gratulace od Havlíčka

Dlouhý byl v 90. letech jednou z nejznámějších tváří polistopadové ekonomické transformace. V letech 1992 až 1997 byl ministrem průmyslu a obchodu, poté se z politiky stáhl a odešel do soukromého sektoru. V lednu 2008 se stal členem Národní ekonomické rady vlády ČR (NERV) a v srpnu 2010 i její obnovené podoby, počátkem roku 2013 se neúspěšně ucházel o nominaci v prvních přímých volbách prezidenta samostatné ČR.

Od roku 2014 je prezidentem Hospodářské komory. Jeho práci ocenil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). „Panu Dlouhému gratuluji, je to erudovaný člověk s mimořádným ekonomickým rozhledem a v posledních letech udělal pro Hospodářskou komoru velký kus práce. Jsem rád, že je rovněž členem NERV,“ napsal ČTK Havlíček.

 

krapotkin ( 31. července 2020 14:43 )

Proti starému mafiánovi uspět nemohli.

Zobrazit celou diskusi