Hlavní obsah

Když se ve vztahu objeví verbální zneužívání

Novinky, bok

Vztahy nejsou vždy jen o krásných věcech. Bohužel stále častěji se do nich vkrádají i mnohé jevy dříve tolik nevídané - například verbální zneužívání.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Verbální zneužívání je podle odborníků stejně nebezpečné jako to fyzické. Jde o stav, kdy jeden z partnerů slovně napadá, uráží či dehonestuje toho druhého. S verbálními útoky se setkávají muži i ženy, a to jak v teenagerovském věku, tak v dospělosti.

Jak uvádí server Yourtango, s verbálním zneužíváním se podle odborníků v dospělosti setkává až třetina všech lidí, 20 procent populace pak má zkušenosti s urážkami partnerem na veřejnosti. Rozhodně tedy nejde o zanedbatelná čísla.

Jak poznat, že vás partner citově zneužívá

Vztahy a sex

Zpočátku oběť tzv. verbálního teroru ale nemusí ani poznat, že se stává obětí. Náznaky nemusejí být hned tak jasné. Podle čeho poznat, že se s něčím podobným možná potýkáte?

Nejdřív přemýšlíte, než něco řeknete

Obecně vzato je často lepší nejdřív popřemýšlet, než něco vypustíte z úst, aby z vás nevypadla nějaká „konina”, ale to není tento případ.

Pokud kdykoli nejprve dlouze přemýšlíte, než cokoli směrem k partnerovi řeknete, a to ze strachu, aby se nerozčílil a neobrátilo se to proti vám, pak je to možný náznak verbálního zneužívání.

Jasný signál, že rozvod je to nejlepší řešení

Vztahy a sex

Dobré časy jsou minulostí 

Kamarádi se vám svěřují, jak se mají ve vztahu dobře, že je jim fajn. Jediné, s čím se ale ve vztahu vypořádáváte vy, jsou naopak jen samá negativa - křik, hádky, urážky. Už s partnerem ani nikam společně nevyrážíte, abyste se zase někde nepohádali... To všechno je možným příznakem verbálního zneužívání.

Jak poznat, že žijete v jednostranném vztahu

Vztahy a sex

Překrucování slov 

Snažíte se partnerovi slušně naznačit, co se vám nelíbí, co nechcete, a místo změny k lepšímu vždy skončíte jako viník? Začínáte konverzaci s určitým záměrem, ale stejně vždy vaše slova zcela překroutí a využije ve svůj prospěch? Pak máte nejspíš co do činění s manipulátorem.

Máte pocit, že je něco špatně

Máte poslední dobou pocit, že vám tajný hlas v hlavě našeptává, že je ve vašem vztahu něco špatně? Že se neubírá směrem, kterým by měl? Pak je více než vhodné svůj vnitřní hlas poslechnout. Většinou vám totiž mnohem dříve než nějaký fyzický důkaz dává najevo, že se něco závažného děje a je třeba to řešit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám