Církev i svět si připomněly oběti obchodu s lidmi

Církev i svět si připomněly oběti obchodu s lidmi
31. července 2020 Události Autor: Jaroslava Otradovcová

Koronavirová krize zhoršila problém obchodu s lidmi, přičemž nejvíce jsou nyní v ohrožení děti a mladiství. Podle zprávy UNICEF se to ročně týká více než milionu z nich. Ze čtyř obětí je tedy jedno dítě. Úřad OSN pro drogy a kriminalitu pak udává, že z více než 70 % jsou jeho oběťmi dívky a ženy.Kardinál českého původu Michael Czerny z Dikasteria pro integrální lidský rozvoj vatikánským médiím řekl, že "prvním krokem, který by měl udělat každý člověk, každý obyvatel této planety, je otevřít oči, uši i srdce a uvědomit si, že tento fenomén existuje v mé blízkosti." 

"Dokud budeme mít oči a uši zavřené a budeme i nadále předstírat, že obchodování s lidmi je něco, co barbaři dělají na druhé straně světa, bude to pokračovat a bude to horší. Enormní nárůst online prostituce ukazuje, že většina probíhá elektronicky. Je potřeba si uvědomit, připustit, že obchodování s lidmi probíhá ve městech, kde bydlíme; tedy děje se to ve vašem vlastním sousedství i obývacích pokojích," apeloval kardinál. Každý by se, podle kardinála Czerného, měl také zamyslet, zda je nutné si pořizovat stále nové a levné věci, protože často za levním zbožím stojí kromě možné nízké kvality zboží, i právě vykořisťování a obchod s lidmi. 

Kardinál Czerny také uvedl, že v církvi se tématu věnují především řeholnice sdružené v síti Talitha kum“, která spadá pod Mezinárodní unii generálních představených (UISG). Podílejí se jak na prevenci, záchraně, rehabilitaci, ale i reintegraci a zvyšování povědomí veřejnosti o této problematice.

K včerejšímu Světovému dni proti obchodu s lidmi publikoval papež František na svém Twitteru zprávu, ve které upozorňuje, že obchodování s lidmi je otevřenou ranou na těle současné společnosti. Papež zároveň z celého srdce děkuje těm, kteří jeho obětem pomáhají a vyzývá k práci na potírání tohoto zla.

zdroj: It a EN Vatican News

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony